Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να συγχωρείς τους άλλους και τον εαυτό σου.
-Γιατί πρέπει να σκέφτεσαι μακροπρόθεσμα.


Όταν κάτι πάει στραβά, έχεις δύο επιλογές: να το αφήσεις να σε επηρεάσει ή να σε προσπεράσει. Η επιλογή είναι δική σου. Σίγουρα ξέρεις ότι δεν πρέπει να στενοχωριέσαι με ανούσια πράγματα. Αν λοιπόν αναλώνεσαι στα μικρά και ασήμαντα, οι πιθανότητες να νιώθεις αρνητικά συναισθήματα, πολλαπλασιάζονται. Και ξέρεις, μπορείς να τα αποφεύγεις. Οι τρόποι που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις:

Εστίασε στη μεγάλη εικόνα

Όταν συμβαίνει κάτι μικρό που σε κάνει να θέλεις να ξεσπάσεις, κάνε το εξής: σκέψου πόσο σημαντικό είναι αυτό σε σύγκριση με οτιδήποτε άλλο συμβαίνει στη ζωή και τον κόσμο γύρω σου. Και όταν το κάνεις, θα συνειδητοποιήσεις ότι ίσως θα πρέπει να διοχετεύσεις κάπου αλλού την ενέργειά σου.

Θυμήσου ότι όλοι κάνουμε λάθη

Όταν κάτι μικρό απειλεί να καταστρέψει τη θετική σου στάση, σκέψου απλά ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Όλοι μας κάνουμε λάθη. Είτε λοιπόν φταις εσύ είτε κάποιος άλλος για αυτό που συμβαίνει, να θυμάσαι ότι τα λάθη αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Γι΄αυτό μην αφήνεις μία άσχημη στιγμή να σε πάρει από κάτω.

Συγχώρεσε τους άλλους…

Κάποιες φορές είναι δύσκολο να συγχωρήσεις κάποιον. Ιδιαίτερα όταν αυτός ο κάποιος σε έχει πληγώσει. Προσπάθησε ωστόσο να μπεις για λίγο στη θέση του. Να σκεφτείς με τον τρόπο που σκέφτηκε, να σκεφτείς γιατί αντέδρασε με τον τρόπο που αντέδρασε. Αντί για τον θυμό, προτίμησε την ενσυναίσθηση.

… και τον εαυτό σου

Είναι πολύ πιο εύκολο να συγχωρέσεις τους άλλους και πολύ πιο δύσκολο να συγχωρέσεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Και κάποιες φορές μάλιστα του συμπεριφέρεσαι πολύ πιο άσχημα από ότι οι γύρω σου. Αν δυσκολεύεσαι να συγχωρέσεις τον εαυτό σου, σκέψου πώς θα χειριζόσουν έναν φίλο σου που θα έκανε ένα παρόμοιο λάθος με το δικό σου. Κάνε μία παύση και πριν τα βάλεις με τον εαυτό σου, μάθε να είσαι πιο ελαστικός μαζί του.

Σκέψου μακροπρόθεσμα

Όλοι μας έχουμε προβλήματα. Και κάθε πρόβλημα φαίνεται αξεπέραστο. Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι αρνητικό στη ζωή σου, σκέψου απλά αν αυτό θα έχει σημασία μετά από 10 χρόνια. Αν όχι, προσπάθησε να το ξεχάσεις και κράτησε την ενέργειά σου για όλα όσα πραγματικά μπορεί να επηρεάσουν τη ζωή σου και απαιτούν την προσοχή σου.

Διάβασε ακόμα:

Τα Σημάδια Που Δείχνουν Ότι Είναι Ώρα Να Πας Παρακάτω

Ένας Ψυχίατρος Σου Λέει Πώς Μπορείς “Να Γυρίσεις Σελίδα” Με Ένα Βιβλίο

Author(s)

  • Megan R. Fenyoe, LCSW

    Σύμβουλος Αυτοβελτίωσης

    Η Megan R. Fenyoe, LCSW είναι συγγραφέας, κοινωνιολόγος και σύμβουλος αυτοβελτίωσης.