Συμβουλή #22: Μην Αφήνεις Λανθασμένες Πεποιθήσεις Να Σε Περιορίζουν

Από μικρό παιδί μαθαίνεις να σκέφτεσαι και να συμπεριφέρεσαι με τον τρόπο που σου υποδεικνύουν. Σύμφωνα με κανόνες και “πρέπει”. Το θέμα είναι ότι κάποια στιγμή συνειδητοποιείς ότι μερικές από τις πεποιθήσεις σου είναι ίσως λανθασμένες και ότι πρέπει να αναθεωρήσεις κάποια πράγματα. Γιατί; Γιατί όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή σου είναι αποτέλεσμα αυτών που πιστεύεις για τον εαυτό σου και τη ζωή. Γιατί εσύ ο ίδιος δημιουργείς την καθημερινότητά σου. Αν για παράδειγμα πιστεύεις ότι οι γύρω σου θα σε απογοητεύουν διαρκώς, πάντα θα έλκεις σαν μαγνήτης τους λάθος ανθρώπους.

“Γίνεσαι ότι πιστεύεις περισσότερο.Το μυαλό απλώς πιστεύει όσα ακούει πιο πολύ. Και ό,τι του λες το κάνει πράξη. Δεν έχει άλλη επιλογή” – Σαντ Χελμστετέρ

Ανάλαβε δράση

Τι κάνεις λοιπόν όταν βλέπεις ένα συγκεκριμένο μοτίβο να επαναλαμβάνεται; Κάνε τις εξής ερωτήσεις στον εαυτό σου:

–  Ποιες είναι οι πεποιθήσεις σου και από πού πηγάζουν;

– Τι συμβαίνει όσο τις πιστεύεις και γιατί;

– Πώς και πότε άρχισες να τις πιστεύεις;

– Και το σημαντικότερο: γιατί εξακολουθείς να τις πιστεύεις;

Ήρθε η στιγμή να καταλάβεις ότι εσύ έχεις την ευθύνη για τις πράξεις σου, γι΄αυτό είναι πολύ σημαντικό να εξετάζεις και να επιλέγεις τα πιστεύω σου, έτσι ώστε εκείνα να αντικατοπτρίζουν τον πραγματικό εαυτό σου.

Τι πρέπει να θυμάσαι

Ορισμένες πεποιθήσεις σου, σε περιορίζουν και σε εμποδίζουν να κάνεις αυτό που πραγματικά θέλεις. Σε μετατρέπουν σε θύμα και σε κάνουν να νιώθεις ανίσχυρος. Επειδή με αυτόν τον τρόπο δεν μπορείς να απολαύσεις τη ζωή σου, προσπάθησε να εντοπίσεις και να αντιμετωπίσεις την πηγή του κακού. Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις όλα όσα πιστεύεις. Αναθεωρώντας όμως κάποιες πεποιθήσεις σου θα νιώσεις μία αίσθηση ελευθερίας και θα μπορέσεις να απολαύσεις τη ζωή σου στο έπακρο. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα για να αλλάξεις τη ζωή σου προς το καλύτερο.

“Ζήσε τη ζωή λες και είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σου” – Ρουμί

 

Credit: Στέφανος Παπαδόπουλος

 

Ανακάλυψε περισσότερους τρόπους για να έρθεις πιο κοντά στην ευεξία στο βιβλίο “Καλημέρα Χαρά” της Agapi Stassinopoulos. Βρες εδώ όλα τα μικρά βήματα και τις απλές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κάνεις την ζωή σου καλύτερη.