Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι είναι η συναισθηματική ευεξία.
-Πώς να πετύχεις τη σωματική ευεξία.


Πόσο φροντίζεις τον εαυτό σου; Πόσο τον εκτιμάς, πόσο τον προσέχεις και πόσο τον αγαπάς; Αν η απάντηση είναι “λίγο” ή “καθόλου”, τότε ίσως δεν μπορείς να συνειδητοποιείς τις δυνάμεις σου, να θέσεις υψηλότερους στόχους, να βάλεις σωστές προτεραιότητες, να ασχοληθείς μόνο με σημαντικά ζητήματα ή να χτίσεις υγιείς σχέσεις. Δεν μπορείς να χειριστείς το άγχος, το στρες και κάθε δύσκολη κατάσταση ή να ανακαλύψεις νέα πράγματα.

Πώς μπορείς όμως να καλλιεργήσεις την ευεξία σε κάθε τομέα της ζωής σου και να αγαπήσεις περισσότερο τον εαυτό σου; Οι τρόποι που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις. 

Συναισθηματική ευεξία

Η συναισθηματική ευεξία έχει να κάνει με την ικανότητά σου να αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις της ζωής. Την ικανότητα να αναγνωρίζεις και να διαχειρίζεσαι κάθε είδους συναίσθημα είτε αυτό είναι θυμός, φόβος, λύπη, άγχος είτε ελπίδα, χαρά ή ευτυχία. Πώς θα το καταφέρεις αυτό; 

Τι σου προτείνουμε:

1.Μήπως δεν νιώθεις καλά; Σου έχουμε τη λύση. Γράψε σε ένα χαρτί 5 πράγματα που μπορείς να κάνεις τώρα και που πιστεύεις ότι θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα. Για παράδειγμα το να πας μία βόλτα, να τηλεφωνήσεις σε κάποιον, να συναντήσεις έναν φίλο σου, να περάσεις χρόνο με την οικογένειά σου, να ακούσεις την αγαπημένη σου μουσική, ή να κάνεις διαλογισμό. Επίλεξε ένα από αυτά που σημείωσες και κάν’ το πράξη.

2.Σημείωσε το πρόγραμμα της ημέρας σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να οργανώσεις τις προτεραιότητές σου, να συγκεντρωθείς στα σημαντικά και να μην σπαταλάς άσκοπα τον χρόνο σου. Και το σημαντικότερο; Να περιορίσεις το άγχος σου. 

3.Σκέψου ποια άτομα έχεις στην ζωή σου και είναι τοξικά. Ο χρόνος σου είναι πολύτιμος για να τον σπαταλάς άσκοπα και να αναλώνεσαι σε άτομα και καταστάσεις που κάνουν κακό στην ψυχολογία σου. 

Πνευματική ευεξία

Η πνευματική ευεξία είναι εξίσου απαραίτητη προκειμένου να έχεις ηρεμία και ισορροπία και να μπορείς να αδειάζεις το μυαλό σου. Πώς θα την κατακτήσεις; Η λύση κρύβεται στα απλά και καθημερινά πράγματα.

Τι σου προτείνουμε:

1.Κάνε 10 λεπτά διαλογισμό. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρεις να χαλαρώσεις και να  βρεις ξανά τη συγκέντρωσή σου. 

2.Πέρνα λίγο χρόνο στην φύση. Η επαφή με τη φύση βοηθάει την πνευματική σου υγεία και σε βοηθάει να αποβάλλεις το άγχος και την κούραση.   

3.Μάθε κάτι καινούργιο. Είτε αυτό αφορά σε γνώση, σε μία καινούργια δραστηριότητα, ακόμα και σε ένα νέο μέρος, ανακάλυψε κάτι διαφορετικό που θα σε γεμίσει ενέργεια και θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις. 

Κοινωνική ευεξία

Η επαφή με τους γύρω σου σε βοηθάει να δημιουργήσεις υγιείς σχέσεις. Όσο δύσκολο και απαιτητικό και αν είναι το πρόγραμμά σου, υπάρχουν τρόποι για να το πετύχεις

Τι σου προτείνουμε:

1.Σχεδίασε μία έξοδο με φίλους ή την οικογένειά σου. Πέρνα ποιοτικό χρόνο με τους δικούς σου ανθρώπους και άσε στην άκρη ό,τι σε απασχολεί. 

2.Αν πάλι δεν έχεις τον χρόνο να το κάνεις, κάνε τουλάχιστον ένα μικρό διάλειμμα και μίλησέ τους στο τηλέφωνο. 

Ευεξία και στη δουλειά

Το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σου το περνάς στο γραφείο. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να φροντίζεις την ευεξία σου και όσο είσαι εκεί.  

Τι σου προτείνουμε:

1.Συγκεντρώσου στην δουλειά σου και μην αφήνεις τίποτα και κανέναν να σε διακόπτει. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεις τους περισπασμούς και κατ’ επέκταση το άγχος που δημιουργείται όταν δεν κάνεις σωστή διαχείριση του χρόνου σου. 

2.Σημείωσε τους επαγγελματικούς σου στόχους. Οι στόχοι σου λειτουργούν ως κίνητρο κάθε φορά που αισθάνεσαι ότι ίσως έχεις χάσει τον ενθουσιασμό για την δουλειά σου

3.Καλλιέργησε τις σχέσεις σου με τους συνάδελφους σου. Στο γραφείο περνάς το 1/3 της ημέρας σου. Ποιος θέλει να μην δουλεύει σε ένα φιλικό περιβάλλον εργασίας;

Σωματική ευεξία

Έχοντας καλύψει όλα τα είδη ευεξίας, ήρθε η στιγμή να συνειδητοποιήσεις ότι δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από το να φροντίζεις και να εκτιμάς το σώμα σου και να κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου για να διορθώσεις τις ατέλειές σου:

Τι σου προτείνουμε:

1.Προσπάθησε να τρως υγιεινά. Μην παραλείπεις γεύματα και μην κάνεις ατασθαλίες. Φυσικά και δεν είναι εύκολο – ειδικά όταν είσαι εκτός σπιτιού. Ακόμα και στο γραφείο όμως προτίμησε υγιεινά σνακς και… φαγητό από το σπίτι. 

2.Βάλε την άσκηση στην καθημερινότητά σου – ακόμα και αν αυτό σημαίνει μόλις 15 λεπτά περπάτημα την ημέρα

3.Προσπάθησε να κοιμάσαι τουλάχιστον 7 ώρες την ημέρα. Βάζε καθημερινή υπενθύμιση να πηγαίνεις στο κρεβάτι σου συγκεκριμένη ώρα κάθε ημέρα, έτσι ώστε να κοιμάσαι αρκετά. 

Κάνοντας καθημερινά μικρά βήματα θα εξασφαλίσεις την ευεξία σε κάθε τομέα της ζωής σου και θα μάθεις να φροντίζεις περισσότερο τον εαυτό σου. 

 

Διάβασε ακόμα:

Γιατί Είναι Σημαντικό Να Καλλιεργείς Την Ευεξία Σου

Φρόντισε Τον Εαυτό Σου Όπως Οι Ολυμπιονίκες Και Αύξησε Την Ευεξία Σου

Author(s)

  • Ελίνα Δελενίκα

    Head of Content Thrive Greece

    Η Ελίνα Δελενίκα είναι Head of Content του Thrive Greece.