Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί δεν χρειάζεται να ντρέπεσαι αν έχεις λίγους φίλους.
-Ποιοι είναι οι εικονικοί φίλοι.


Έκανα μία σειρά συνεντεύξεων με αρκετές γυναίκες για να μπορέσω να μελετήσω και να καταλάβω την φύση της γυναικείας φιλίας. Μία από αυτές παραδέχτηκε ότι πίστευε ότι είχε πολλές φίλες, αλλά δεν ήξερε τι σημαίνει πραγματικά η λέξη φιλία. Γιατί πολλές από αυτές που θεωρούσε φίλες της, την εγκατέλειψαν στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής της. Τότε εκείνη αποφάσισε να είναι πιο προσεκτική και εκλεκτική με τους ανθρώπους της ζωής της.

“Δεν είναι εύκολο να γνωρίζεις καινούργιους ανθρώπους και να κάνεις νέες φιλίες όσο περνούν τα χρόνια” μου είπε, “ωστόσο πλέον πριν εμπιστευτώ κάποιον πρέπει να είμαι σίγουρη ότι τον γνωρίζω πολύ καλά”.

Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεών μου συνάντησα γυναίκες κάθε ηλικίας που ανησυχούσαν γιατί δεν είχαν αρκετές φίλες. Η ερώτηση “πόσοι φίλοι είναι αρκετοί”, απασχολούσε πολλές από αυτές. Μία μου εκμυστηρεύτηκε ότι όταν ήταν μικρή την ρωτούσαν πόσες φίλες είχε. Η ίδια πάντα ντρεπόταν γιατί η απάντησή της ήταν “μόνο μία”. Καθώς μεγάλωνε, η ερώτηση αυτή συνέχισε να αντηχεί στα αφτιά της. Η ίδια παραδέχεται ότι σήμερα έχει αρκετές φίλες, αλλά αναρωτιέται αν αυτός ο αριθμός είναι αρκετός και γιατί είναι τόσο σημαντικό να έχεις πολλούς φίλους.

Ο αριθμός των φίλων που έχεις στη ζωή σου είναι λιγότερο σημαντικός από το ρόλο που παίζουν στη ζωή σου.

Κάποια άλλη μου είπε ότι έχει πολλές γνωστές αλλά μόνο 3 από αυτές αποκαλεί φίλες της. Παρόλα αυτά θα ήθελε να ανήκει στην κατηγορία εκείνων των γυναικών που έχουν έναν μεγάλο αριθμό φίλων που συναντιούνται συνεχώς, απλώς εκείνη δεν ανοίγεται εύκολα.

Μία άλλη έχει πολλούς φίλους, άντρες και γυναίκες, τους οποίους αποκαλεί πολύ στενούς της φίλους και υποστηρίζει ότι δεν θα μπορούσε να φανταστεί την ζωή της χωρίς εκείνους. Η ίδια δηλώνει ότι στεναχωριέται πολύ για όλες εκείνες τις γυναίκες που δεν έχουν πολλές φίλες, καθώς πιστεύει ότι είναι πολύ δυστυχισμένες.

Όσο περισσότερους φίλους έχουμε τόσο πιο χαρούμενοι είμαστε;

Υπάρχει η πεποίθηση ότι όσο περισσότερους φίλους έχουμε, τόσο περισσότερο χαρούμενοι είμαστε. Ισχύει όμως αυτό;

Ο Alex Morritt αναρωτιέται στο βιβλίο του “Impromptu Scribe” πώς μπορεί κάποιος να ισχυρίζεται ότι έχει 11.000 φίλους.” Η λέξη “φίλος”, λέει χαρακτηριστικά, κάποτε περιέγραφε άτομα που ξέρεις και συμπαθείς. Σήμερα περιγράφει κάποιον που ίσως δεν έχεις συναντήσει ποτέ στην ζωή σου, κάποιον που είναι φίλος φίλου σου ή κάποιον που απλά έχει πατήσει like σε μία ανάρτησή σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έναν εικονικό φίλο δηλαδή.”

Λόγω των social media, οι φίλοι, οι followers, τα likes και τα shares είναι φανερά σε όλους και οι εικονικοί σου φίλοι θα πρέπει να είναι πολλοί. Ο αριθμός όμως των φίλων που έχεις στη ζωή σου, των αληθινών φίλων, είναι λιγότερο σημαντικός από τον ρόλο που παίζουν στην ζωή σου.

Σύμφωνα με έρευνες, οι φίλοι κάνουν καλό στην ψυχική σου υγεία με διάφορους τρόπους. Σε βοηθούν να διαχειριστείς και να εκφράσεις τα συναισθήματά σου, στρεσογόνες και δυσάρεστες καταστάσεις και έχουν την δύναμη να αλλάζουν την κακή σου διάθεση. Έρευνα μάλιστα υποστηρίζει ότι η έλλειψη κοινωνικής επαφής είναι χειρότερη για την πνευματική ευεξία από ότι το κάπνισμα, η παχυσαρκία ή η υψηλή πίεση.

Η επαφή είναι πολύ σημαντική. Γι΄αυτό μην δίνεις σημασία στους εικονικούς σου φίλους, αλλά στους πραγματικούς. Και μην σε απασχολεί ο αριθμός τους, αλλά το πόσο καλό εκείνοι κάνουν στην ζωή σου. Και φυσικά σε ποια κατηγορία ανήκουν.

Διάβασε ακόμα:

Έρευνα: Γιατί Είμαστε Λιγότερο Ευτυχισμένοι;

Mία Life Coach Σε Βοηθάει Να Αποκτήσεις Περισσότερους Και Καλύτερους Φίλους 

Author(s)

  • F. Diane Barth

    ψυχοθεραπεύτρια

    Η F. Diane Barth είναι ψυχοθεραπεύτρια και ψυχαναλύτρια.