Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιο είναι το πρώτο στάδιο που πρέπει να περάσεις.
-Γιατί η διατήρηση είναι πολύ σημαντικό στάδιο.


Σκέφτεσαι να κάνεις μία αλλαγή στη ζωή σου; Πόσο έτοιμος είσαι όμως για κάτι τέτοιο; Και πόσο συχνά τολμάς την αλλαγή που θέλεις να κάνεις; Ίσως όχι όσο θα ήθελες από φόβο και ανασφάλεια για το τι θα φέρει η αλλαγή αυτή. Κι όμως μπορείς να νικήσεις τους φόβους και τις ανασφάλειές σου, αρκεί να γνωρίζεις τη διαδικασία μίας αλλαγής και τα 5 στάδια που πρέπει να περάσεις για να αλλάξεις τη ζωή σου προς το καλύτερο:

1.Άγνοια: Σε αυτό το στάδιο η αλλαγή δεν είναι στο μυαλό σου. Ας χρησιμοποιήσουμε ένα παράδειγμα: είσαι πολλά χρόνια σε μία δουλειά χωρίς να έχεις κάποια εξέλιξη, ωστόσο αυτή η δουλειά σου αρέσει πολύ και δεν έχεις σκεφτεί ποτέ ότι ίσως έχει έρθει η ώρα να αλλάξεις.

2. Σκέψη: Σε αυτό το στάδιο είναι πιθανό να έχουν εμφανιστεί τα πρώτα σημάδια που σου δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξεις κάτι. Δεν παίρνεις δραστικά μέτρα για να το κάνεις, απλά αρχίζεις να σκέφτεσαι πώς θα ήταν η ζωή σου αν συνέχιζες να κάνεις τα ίδια ακριβώς πράγματα και πώς αν αποφάσιζες να τα αλλάξεις. Χρησιμοποιώντας το ίδιο παράδειγμα, αρχίζεις να αναρωτιέσαι γιατί δεν σου αναθέτουν επιπλέον projects, γιατί δεν έχεις την εξέλιξη που θα ήθελες, μήπως η δουλειά σου δεν σε γεμίζει, γιατί ανέχεσαι αυτήν την κατάσταση και αν είσαι πραγματικά ευτυχισμένος.

3. Προετοιμασία: Στο 3ο στάδιο έχεις αποφασίσει ότι θέλεις να αλλάξεις κάτι και ετοιμάζεσαι να το κάνεις. Αρχίζεις να ρωτάς και να παίρνεις τις συμβουλές των γύρω σου και προετοιμάζεις το έδαφος για την αλλαγή που θέλεις να κάνεις. Αποφασίζεις τα μικρά βήματα που πρέπει να κάνεις για να σου είναι πιο εύκολη και πιο ομαλή η κάθε καινούργια αλλαγή.

4. Δράση: Αφού έχεις σκεφτεί πολύ προσεκτικά τι θέλεις να αλλάξεις και έχεις αποφασίσει να το κάνεις, το 4ο στάδιο είναι το στάδιο της αλλαγής συμπεριφοράς. Για πρώτη φορά η αλλαγή είναι ορατή. Στο παράδειγμά μας το 4ο στάδιο συνεπάγεται τη δύσκολη συζήτηση που πρέπει να κάνεις με το αφεντικό σου που σε οδηγεί στην παραίτηση.

5. Διατήρηση: Αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στάδιο που συχνά δεν του δίνεις την δέουσα σημασία. Μπορεί να χρειάζεσαι πολύ χρόνο για να συνειδητοποιήσεις ότι ήρθε η ώρα να αλλάξεις κάτι και να κάνεις τα απαραίτητα για αυτό βήματα. Αν όμως νομίζεις ότι τα δύσκολα πέρασαν, κάνεις μεγάλο λάθος. Αυτό το στάδιο είναι εκείνο που απαιτεί τη μεγαλύτερη προσοχή, γιατί μπορεί να έχεις δεύτερες σκέψεις, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν την απόφασή σου. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να έχεις την υποστήριξη που χρειάζεσαι για να μην διστάσεις και κάνεις πίσω. Η στήριξη των δικών σου ανθρώπων είναι αυτή που θα σου δώσει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσεις.

Με εξαίρεση το 1ο στάδιο, όλα τα υπόλοιπα απαιτούν πολλή δουλειά, μεγάλη προσοχή, χρόνο και ενέργεια. Δεν είναι πάντα εύκολο να αλλάξεις κάτι. Αν όμως ξέρεις τι πραγματικά θέλεις, δεν είναι ποτέ αργά να αλλάξεις την ζωή σου. 

Διάβασε ακόμα:

10 Τρόποι Για Να Διαχειριστείς Μία Στρεσογόνα Αλλαγή

5 Δικαιολογίες Που Χρησιμοποιείς Όταν Φοβάσαι Να Κάνεις Μία Αλλαγή

Author(s)

  • Katherine Schafler

    ψυχοθεραπεύτρια

    Η Katherine Schafler είναι ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας.