Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο ωφέλιμη είναι η ευγνωμοσύνη.
-Γιατί να βάλεις χρώμα στη ζωή σου.


Σ’ αρέσει να γιορτάζεις καθετί μεγάλο που συμβαίνει στην ζωή σου; Τι θα έλεγες να πανηγύριζες ακόμα και όταν δεν έχεις κάποιο λόγο να το κάνεις;

Είναι γεγονός ότι η ενέργεια που παίρνουμε κάθε φορά που γιορτάζουμε κάτι, μας κάνει να νιώθουμε ζωντανοί. Όταν προσμένουμε μία ειδική περίσταση, αυτόματα νιώθουμε μεγάλη χαρά ανυπομονούμε για αυτό που έρχεται. Τι γίνεται όμως αν οι ειδικές αυτές περιστάσεις δεν έρθουν ποτέ; Θα πρέπει να βάλεις στον πάγο τον ενθουσιασμό σου;

Όχι! Δεν έχει νόημα να περιμένεις έναν συγκεκριμένο λόγο για να νιώσεις ενθουσιασμό και ενέργεια για τη ζωή. Αν πιστεύεις κάτι τέτοιο τότε χάνεις σημαντικές ευκαιρίες να απολαύσεις τη ζωή σου εδώ και τώρα.

Θα πάρεις μεγάλη δύναμη αν συνειδητοποιήσεις ότι μπορείς να είσαι ενθουσιασμένος, χωρίς να υπάρχει λόγος. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να γιορτάζει πιο συχνά, γιατί απλά μπορεί να το κάνει. Και όσο περισσότερο γιορτάζεις το τώρα, τόσο περισσότερους λόγους έχεις για να το κάνεις.

Σε μία προσπάθεια να υπενθυμίσω στον εαυτό μου να πανηγυρίζει για τη ζωή χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο, έφτιαξα μία λίστα με ιδέες, για να προσθέσω ακόμα περισσότερους λόγους στο να γιορτάζω την κάθε ημέρα. Ρίξε τους μία ματιά και δες πόσους νέους τρόπους ή λόγους μπορείς να βρεις για να γιορτάσεις καθημερινά τη ζωή σου.

Ξεκίνα την ημέρα σου με ευγνωμοσύνη

Είναι πολύ φυσικό να νιώθεις ευγνωμοσύνη όταν επιτυγχάνεις κάποιον από τους στόχους σου ή όταν γιορτάζεις ένα μεγάλο γεγονός, όπως για παράδειγμα την γέννηση ενός παιδιού ή όταν βλέπεις έναν άνθρωπο που αγαπάς να πετυχαίνει μία σπουδαία νίκη.

Άλλες φορές πάλι νιώθεις ευγνωμοσύνη όταν συμβαίνει γύρω σου κάτι τραγικό και συνειδητοποιείς πως η ζωή σου είναι ανεκτίμητη. Γι’ αυτό κάθε ημέρα πρέπει να είσαι χαρούμενος απλά και μόνο επειδή είσαι καλά στην υγεία σου. 

Βάλε χρώμα στη ζωή σου

Κάποιες ημέρες είναι λίγο μονότονες και εσύ νιώθεις λίγο πεσμένος. Ίσως φταίνε αυτά που έχεις να κάνεις, ίσως φταίει ο καιρός ή κάτι άλλο.

Όταν η ζωή φαίνεται μουντή και άχρωμη, το να γιορτάσεις είναι σίγουρα το τελευταίο που θέλεις να κάνεις. Αλλά μία τέτοια ενέργεια θα σε βοηθήσει να βάλεις χρώμα στην ημέρα σου. Μπορείς για παράδειγμα να βάλεις μουσική για να αλλάξεις τη διάθεσή σου. Μπορεί να ακούγεται απλό αλλά τα μικρά απλά πράγματα μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικά. 

Βγες έξω

Η φύση σου παρέχει όλα όσα χρειάζεσαι για να νιώσεις καλά: φρέσκος αέρας και απίστευτες εικόνες είναι η μεγαλύτερη απόδειξη πως η ζωή αποτελεί το μεγαλύτερό σου δώρο. Είναι πολύ σημαντικό να θυμάσαι πως η σχέση σου με τη φύση είναι βασική προϋπόθεση για την ευεξία σου. Κάνε λοιπόν ένα διάλειμμα και βγες έξω έστω και για λίγο. Απόλαυσε το μεσημεριανό σου έξω, κάνε μία συνάντηση ενόσω περπατάς ή πήγαινε μία μικρή βόλτα. Σκέψου δημιουργικά και διαφορετικά ακόμα και όταν κανονίζεις συναντήσεις με φίλους ή τον σύντροφό σου. Αντί να πάτε για καφέ για παράδειγμα πηγαίνετε για περπάτημα. 

Πλησίασε τους γύρω σου

Η ζωή κάποιες φορές είναι πολύπλοκη. Όπως και το μυαλό μας. Κάποιες φορές δεν μπορείς να έρθεις κοντά με τους γύρω σου, ακόμα και αν βρίσκονται ακριβώς μπροστά σου. Αυτό όμως είναι απαραίτητο για να νιώσεις καλά.

Την επόμενη φορά για παράδειγμα που θα βγεις με έναν φίλο δοκίμασε να αφήσεις για λίγο το κινητό σου στο σπίτι. Θα δεις ότι χωρίς περισπασμούς, μπορείς πιο εύκολα να κάνεις μία συζήτηση ή να έρθεις σε επαφή με τους γύρω σου. Και όσο περισσότερο δηλώνεις «παρών» στην κάθε στιγμή, τόσο πιθανότερο είναι να την παρατηρείς και να την εκτιμάς περισσότερο.

Μην περιμένεις να συμβεί κάτι σημαντικό για να γιορτάσεις τη ζωή σου. Γιόρταζε την κάθε ημέρα με το που ξυπνάς το πρωί και είσαι ζωντανός. 

Διάβασε ακόμα:

Ένας Ειδικός Σου Δείχνει Πώς Να Άλλαξεις Τη Ζωή Σου Αλλάζοντας Τον Τρόπο Που Μιλάς!

Πώς Μπορείς Να Αλλάξεις Τη Ζωή Σου Προς Το Καλύτερο

 

Author(s)

  • Emily Madill

    ψυχολόγος

    Η Emily Madill είναι ψυχολόγος, σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και συντάκτρια της Huffington Post.