Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς πρέπει να αντιδράσεις σε θέματα ταμπού.
-Γιατί πρέπει να δικαιολογείς τον άλλον.


Υπάρχουν πολλά θέματα που είναι δύσκολο να τα συζητήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αποφύγεις. Μπορείς να κάνεις κάθε δύσκολη συζήτηση να μοιάζει εύκολη. Ακολουθούν οι 7 “μαγικοί” τρόποι που θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις. 

1.Δείξε σεβασμό και κατανόηση

Ο σεβασμός είναι το Α και το Ω κάθε συζήτησης ή ανταλλαγής απόψεων. Μία πρόσφατη έρευνα μάλιστα αποδεικνύει ότι για τους περισσότερους συμμετέχοντες σε μία συζήτηση είναι πιο σημαντικό το να δείχνεις σεβασμό, από το να συμφωνείς με τις απόψεις του άλλου. Πώς θα δείξεις τον απαιτούμενο σεβασμό; Θα πρέπει να αναγνωρίζεις στο πρόσωπο του άλλου ένα άτομο που χρήζει σεβασμού. Συνεπώς θα πρέπει να τον κατανοήσεις, παρά τις όποιες ενστάσεις σου. Σκέψου πως ο καθένας προσπαθεί να κάνει κάτι καλό για την ζωή του. Έτσι κάθε φορά που συναντάς κάποιον που δεν συμπαθείς ή δεν συμμερίζεσαι τις απόψεις του, προσπάθησε να καταλάβεις πού αποσκοπούν οι πράξεις του και ποιος είναι ο στόχος του. Εστίασε στην θετική του πρόθεση. Φυσικά δεν είναι πάντα εύκολο. Είναι όμως απολύτως απαραίτητο αν προτίθεσαι να δείξεις σεβασμό σε αυτό το πρόσωπο. Ίσως έχει λάβει αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνείς, ίσως έχει διαφορετικές πεποιθήσεις από τις δικές σου, ωστόσο ο ίδιος θεωρεί πως κάνει ότι καλύτερο μπορεί.

Ένας εύκολος τρόπος να εξασκήσεις την «κατανόησή» σου είναι να παρακολουθήσεις ένα βίντεο ενός δημοσίου προσώπου που δεν συμφωνείς με αυτό. 

2.Δικαιολόγησε τον άλλον

Αν την ώρα που οδηγώ κάποιος με “κλείσει” ή περάσει με κόκκινο, η πρώτη μου αντίδραση είναι να του απευθυνθώ με άσχημο τρόπο. Το ίδιο συμβαίνει και όταν κάποιος μου μιλήσει προβλητικά. Τελευταία προσπαθώ να δικαιολογήσω τέτοιες συμπεριφορές και να σκέφτομαι γιατί αυτό το άτομο έχει αυτήν την άσχημη συμπεριφορά. Μήπως είχε μία άσχημη ημέρα;

3.Μην αποφεύγεις την συζήτηση

Αν κατά τη διάρκεια της συζήτησης προκύψει ένα θέμα ταμπού, όπως για παράδειγμα μία απώλεια, ένα διαζύγιο ή ακόμα και το τι θα ψηφίσει στις επόμενες εκλογές, μην προσπαθήσεις να αλλάξεις θέμα. Μην αστειευτείς και μην χαλάσεις το κλίμα. Οι συζητήσεις που αφορούν σε δύσκολα ζητήματα μας κάνουν να αισθανόμαστε άβολα, με αποτέλεσμα συχνά να μην ξέρουμε τι να πούμε. Την επόμενη φορά που θα σου τύχει κάτι τέτοιο, προσπάθησε να μην ξεφύγεις. Γιατί πολύ απλά η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός.

4.Να είσαι καλός ακροατής

Αν δεν έχεις τι να πεις, μπορείς απλά να ακούσεις. Έχε στο μυαλό σου ότι δεν χρειάζεται πάντα να συμφωνείς με κάποιον και πως κάποιες φορές μπορείτε απλά να συμφωνήσετε ότι διαφωνείτε. Δεν είναι απαραίτητο η κάθε συζήτηση να καταλήγει σε συμφωνία. Μερικές φορές και μόνο το να συνειδητοποιείς πώς ή τι σκέφτεται ο άλλος, χωρίς να πρέπει απαραίτητα να του αλλάξεις άποψη, είναι υπέρ αρκετό. Και μόνο η ανταλλαγή απόψεων πρέπει να σου δημιουργεί ικανοποίηση.

Δεν είναι απαραίτητο η κάθε συζήτηση να καταλήγει σε μία αγκαλιά.

5.Κλείσε με ωραίο τρόπο κάθε δύσκολη συζήτηση

Μια ακόμα συμβουλή που αφορά κάθε συζήτηση, και ιδιαίτερα τις πιο δύσκολες, είναι πως καθεμία από αυτές πρέπει να κλείνει με ωραίο τρόπο. Και δεν χρειάζεται πάντα να έχεις την τελευταία λέξη. Ειδικά αν θέλεις να διατηρήσεις το φιλικό κλίμα με τον συνομιλητή σου. Ευχαρίστησέ τον που μοιράστηκε τις σκέψεις του μαζί σου. Μάθε να εκφράζεις την ευγνωμοσύνη σου τόσο για τον χρόνο που σου αφιέρωσε όσο και για το γεγονός ότι σου ανοίχτηκε και μοιράστηκε τα πιστεύω του μαζί σου. Αν η συζήτηση λήξει σε φιλικό κλίμα, τότε θέτεις τις ίδιες βάσεις για κάθε μελλοντική συζήτηση.

6.Ζήτα συγγνώμη

Σε περίπτωση πάλι που πεις κάτι που ενδεχομένως δεν έπρεπε, ζήτησε συγνώμη. Συνειδητοποίησε πως αυτό που είπες μπορεί να πληγώσει τον άλλον και άσε τις δικαιολογίες. Μόνο με τη συγνώμη μπορείς να αφήσεις το λάθος πίσω σου.

7.Διεύρυνε τους ορίζοντές σου

Αν μπορέσουμε να μάθουμε να μιλάμε για τα πιο δύσκολα θέματα, αν καταφέρουμε να βρούμε κοινό έδαφος και αν αρχίσουμε να ανακαλύπτουμε πράγματα στα οποία συμφωνούμε με τον συνομιλητή μας, ίσως να μπορέσουμε να επιλύσουμε μερικά από τα πιο δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Γι’ αυτό προτρέπω τον καθένα ξεχωριστά να διευρύνει τους ορίζοντές του ανοίγοντας ένα καινούργιο θέμα με κάθε νέο άτομο που γνωρίζει. Και ξέρεις, αρκεί ένα μόνο έναυσμα, μία μόνο συζήτηση για να αλλάξει την κοσμοθεωρία σου. Να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τους γύρω σου, τον κόσμο, αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό.

 

Αρκεί ένα μόνο έναυσμα, μία μόνο συζήτηση για να αλλάξει την κοσμοθεωρία σου. Να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τους γύρω σου, τον κόσμο, αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό. 

Διάβασε ακόμα:

Πώς Να Μιλάς Στα Παιδιά Σου Για Δύσκολα Ζητήματα 

Ένας Ειδικός Σου Δείχνει Πώς Να Άλλαξεις Τη Ζωή Σου Αλλάζοντας Τον Τρόπο Που Μιλάς!

Author(s)

  • Η Celeste Headlee είναι παρουσιάστρια ειδήσεων.