Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Τι προδίδει η γλώσσα του σώματος.
-Αν οι άνθρωποι είναι καλοί στα ψέματα.


Ίσως σκέφτεσαι πως όποιος κινείται νευρικά και αποφεύγει να σε κοιτάξει στα μάτια, σου λέει ψέματα. Σύμφωνα την Άμι Κάντι, καθηγήτρια του Harvard Business School, μάλλον έχεις δίκιο. Γιατί δεν υπάρχει κανένα μη λεκτικό σημάδι που να μην αποκαλύπτει ένα ψέμα.

Στο νέο της βιβλίο, “Presence,” η ψυχολόγος υποστηρίζει πως ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψεις το ψέμα κάποιου, είναι να αναζητήσεις κάποιου είδους ασυμφωνία στα διάφορα κανάλια επικοινωνίας. Δηλαδή στη γλώσσα του σώματός του: τις εκφράσεις του προσώπου, στη στάση του σώματος και την ομιλία.

«Το να λες ψέματα είναι πολύ δύσκολο και απαιτεί σκληρή δουλειά», υποστηρίζει η Κάντι. «Ξεκινάμε να πούμε μία ιστορία και σκοντάφτουμε σε μία άλλη. Αυτό είναι σίγουρα αρκετά πολύπλοκο και κάνει τους περισσότερους από εμάς να νιώθουμε μία ενοχή, την οποία προσπαθούμε να ξεπεράσουμε. Δεν έχουμε όμως το μυαλό για να μπορέσουμε να τα διαχειριστούμε όλα χωρίς τελικά να μας ξεφύγει κάτι».

Ο καλύτερος τρόπος για να «πιάσεις» ένα ψέμα, είναι να παρατηρήσεις τις διαφορές ανάμεσα σε αυτά που λέει κάποιος και σε αυτά που κάνει, υποστηρίζει η Κάντι. Αντιφατικά συναισθήματα, όπως για παράδειγμα μία χαρούμενη χροιά φωνής συνδυασμένη με μία ταραγμένη έκφραση του προσώπου, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Οι άνθρωποι είναι πολύ κακοί στο να λένε ψέματα, ωστόσο ενδέχεται να τα ανακαλύψουν πιο εύκολα από όσο κάποιος μπορεί να φανταστεί, λέει η Κάντι.

Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στο τι λένε οι γύρω μας και όχι στον τρόπο που κινούνται ή στο κατά πόσο ταυτίζονται λεκτικά και μη μηνύματα.

Η Κάντι παραθέτει μία έρευνα της Νάνσι Έτκοφ, ψυχολόγου του Harvard, που ανακάλυψε ότι άτομα με προβλήματα ομιλίας μπορούν πολύ πιο εύκολα να ανακαλύψουν κάποιον που λέει ψέματα, σε σχέση με όσους δεν αντιμετωπίζουν κάποια διαταραχή, κυρίως επειδή η προσοχή τους δεν μπορεί να διασπαστεί από όσα ακούνε.

«Όταν ψάχνουμε σημάδια ότι κάποιος μας λέει ψέματα, δίνουμε πολύ μεγάλη προσοχή στα λεκτικά και όχι στα μη λεκτικά σήματα» λέει η Κάντι. Και όμως! Η αλήθεια αποκαλύπτεται πολύ καλύτερα μέσα από τις πράξεις, παρά μέσα από τις λέξεις.

Διάβασε ακόμα:

Πώς Να «Διαβάσεις» Τα Ψεύτικα Πρόσωπα

Διάβασε Τη Γλώσσα Του Σώματος Των Γύρω Σου

Author(s)

  • Ελίνα Δελενίκα

    Head of Content Thrive Greece

    Η Ελίνα Δελενίκα είναι Head of Content του Thrive Greece.