Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσες φορές πιο πιθανό είναι να απατήσει ξανά ένας σύντροφος που έχει ήδη απατήσει. 
-Αξίζει να δώσεις μια ευκαιρία στη σχέση με έναν σύντροφο με ιστορικό απιστίας. 


Θα ακούσεις τη συγεκριμένη φράση από τους φίλους σου όταν θα τους αναφέρεις τη σκέψη σου να δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία στον άπιστο σύντροφό σου: μια φορά άπιστος, για πάντα άπιστος. Ή μπορεί να την επαναλάβεις πολλές φορές στο άπιστο ταίρι σου προκειμένου να εκφράσεις τις έντονες επιφυλάξεις σου για την όποια διάθεση μεταμέλειας.

Όμως στο δια ταύτα ξέρεις, το θέμα είναι τι πιστεύεις βαθιά μέσα σου για τον ή την σύντροφο που ανακάλυψες ότι δεν ήταν πιστός ή πιστή κάποια στιγμή στη σχέση σας, όμως ζητά συγχώρεση, υπόσχεται ότι δεν θα το επαναλάβει και ζητά να συνεχίσετε την συμπόρευση θέτοντας νέες βάσεις εμπιστοσύνης. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι κάθε ιστορία…αγάπης είναι μοναδική οπότε δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απαντήσεις για τις αποφάσεις του καθένα. Το σίγουρο είναι ότι σύμφωνα με τους ειδικούς η αποκατάσταση εμπιστοσύνης σε περίπτωση απιστίας είναι κάτι που χρειάζεται να οριστεί εκ νέου και δεν είναι κάτι εύκολο. 

Σε αυτό το άρθρο, όμως, δεν θα σου μιλήσουμε για το πώς θα αποκαταστήσεις ή εγκαταλείψεις μία σχέση μετά από μια απιστία. Θα σου μιλήσουμε με νούμερα και επιστημονικά δεδομένα τα οποία μπορείς να λάβεις υπόψη στις όποιες αποφάσεις ή σκέψεις σου. 


Τι δείχνει η έρευνα για τους άπιστους

Μια συγκεκριμένη έρευνα φαίνεται ότι δίνει ξεκάθαρα απάντηση στην ερώτηση πόσο πιθανό είναι κάποιος που έχει υπάρξει άπιστος να επαναλάβει μια απιστία. Διεξήχθη από το University of Denver και οι επικεφαλής της έρευνας μελέτησαν 484 ανύπανδρα ζευγάρια ηλικίας από 18 έως 34 χρόνων. Η γρήγορη διαπίστωση της έρευνας ήταν ότι εκείνοι που είχαν απατήσει μία φορά στη ζωή τους είχαν αυξημένες πιθανότητες να απατήσουν ξανά στην επόμενη σχέση τους. Θέλεις να σου αποκαλύψουμε και το νούμερο; Υποθέτω πως ναι. Πιο συγκεκριμένα ήταν 3,5 φορές πιο πιθανό να απατήσουν ξανά. Όσοι μάλιστα ανέφεραν ότι δέχτηκαν από τον απατημένο σύντροφό τους πίεση, απειλές για χωρισμό, καβγάδες και εντάσεις ήταν 5 φορές πιο πιθανό να βιώσουν κάτι αντίστοιχο στην  επόμενη σχέση.

Κάτι άλλο που αξίζει να τονίσουμε; Οι άνθρωποι που έχουν απατήσει είναι πολύ πιθανό να αναφέρουν το περιστατικό της απιστίας στην επόμενη σχέση τους. Πολύ σπάνια το κρύβουν. Κι αυτή η ειλικρίνειά τους είναι μάλλον κάτι καλό. Λαμβάνοντας υπόψη επομένως όλα τα δεδομένα που αναφέρονται στο συγκεκριμένο άρθρο μπορείς να βγάλεις τα συμπεράσματά σου και να πορευτείς ανάλογα στην όποια επιλογή συντρόφου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η αποκατάσταση εμπιστοσύνης σε περίπτωση απιστίας είναι κάτι που χρειάζεται να οριστεί εκ νέου και δεν είναι κάτι εύκολο.

Να μάθεις να αναγνωρίζεις και να αποφύγεις τους πιθανούς άπιστους; Ναι οκ. Είναι και αυτό μια λύση. Να κατανοήσεις τα βαθύτερα αίτια που τους οδηγούν στην απιστία και να το προσπαθήσεις παρά τα όποια προγνωστικά; Κι αυτό είναι μια εναλλακτική. Εσύ γνωρίζεις βαθιά μέσα σου τι είναι καλύτερο για σένα. Καθώς και τι είναι καλύτερο για το πρόσωπο που έχει ιστορικό απιστίας το οποίο είναι πιθανό παρόλα αυτά να αγαπάς ή να μην είναι τόσο εύκολο να αποχωριστείς ακόμα κι αν αυτή η σκέψη περνάει από το μυαλό σου. Εσύ θα το σκεφτείς και εσύ θα αποφασίσεις. 

Αν, πάντως, πρόκειται να γυρίσεις σελίδα στη ζωή σου για λόγους απιστίας, δεν βλάπτει να κρατήσεις κάποιες σημειώσεις από την προηγούμενη σχέση, ακόμα κι αν κάποιοι σου συστήνουν ακριβώς το αντίθετο.

Διάβασε ακόμα:

“Κανείς Δεν Είναι Κανενός”

Το Τρίτο Πρόσωπο… Έχει Κι Αυτό Ψυχή!

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.