Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:
-Γιατί η αλλαγή καριέρας είναι δική σου ευθύνη.
-Τι χρειάζεσαι για να τα καταφέρεις.
Η οικονομική και επιχειρηματική σκηνή μεταβάλλεται διεθνώς από καταλυτικούς παράγοντες όπως η παγκοσμιοποίηση, οι κοινωνικές μεταβολές, η ψηφιακή ανάπτυξη και οι νέες τεχνολογίες. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει την αγορά εργασίας μπροστά σε αλλαγές και προκλήσεις. Σημαντικές έρευνες σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, και η Μεγάλη Βρετανία καταδεικνύουν ότι περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους των χωρών αυτών σκέφτονται ή σχεδιάζουν να αλλάξουν επαγγελματική σταδιοδρομία. Η εποχή που οι εργαζόμενοι έμεναν σε μία καριέρα καθόλη την επαγγελματική ζωή τους, έχει περάσει.
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, πέραν των διεθνών αυτών τάσεων, μία δεκαετία ύφεσης και ανακατατάξεων της οικονομίας όπως και του επιχειρείν που προηγήθηκε, οδήγησε ίσως πιο απότομα σε αλλαγές στη ζωή των εργαζομένων. Κατάργηση θέσεων, μειώσεις αμοιβών και παροχών και στην καλύτερη περίπτωση στασιμότητα αποτέλεσαν ένα μίγμα που οδήγησε και στην Ελλάδα στην ίδια πραγματικότητα, «μία δουλειά για όλη τη ζωή μας» δύσκολα υφίσταται πια.
Για πρώτη φορά λοιπόν, είτε εθελοντικά είτε όχι, γίνεται ξεκάθαρο ότι τώρα τα στελέχη έχουν περισσότερες πιθανότητες να αλλάξουν επαγγελματική σταδιοδρομία.
Με δεδομένο αυτό το πλαίσιο συνθηκών, πολλοί άνεργοι επαγγελματίες, χωρίς πολλές εναλλακτικές, οδηγήθηκαν στο να αλλάξουν καριέρα, αρκετοί ενεργοί επαγγελματίες επιθυμούν να αλλάξουν και ορισμένοι άλλαξαν ήδη καριέρα. Αυτή η εξέλιξη κατέδειξε και το έλλειμα που υπήρχε σε ό,τι αφορά στην προετοιμασία στελεχών για αλλαγή καριέρας. Κανείς σχεδόν δεν το σκεφτόταν ως τώρα και καμία δομή δεν προετοίμαζε και δεν υποστήριζε για μια τέτοια κίνηση στις επιχειρήσεις και πολύ λιγότερο σε ό,τι αφορά σε νομοθεσία και κράτος.
Η ευθύνη είναι δική σου
Γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο ότι η ευθύνη αλλαγής της καριέρας ενός στελέχους είναι κατά πολύ στα χέρια του ίδιου του στελέχους. Άνθρωποι με εμπειρία, έχοντας δύο ή τρεις δεκαετίες επαγγελματικής πορείας, αναγνωρίζουν ότι δεν μπρούν να εγκλωβίζονται μέσα σε συνθήκες περιορισμένης ανάπτυξης.
Οι πρώτοι που άκουσαν και μοιράστηκαν αυτή την αγωνία με τα στελέχη όλα αυτά τα χρόνια είναι οι Σύμβουλοι Επιλογής Στελεχών, με τους οποίους συζήτησαν την επιθυμία και τον φόβο αλλαγής καριέρας και αναζήτησαν κατεύθυνση.
Πόσο εύκολη είναι η αλλαγή καριέρας
Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι όμως ένα στέλεχος να αλλάξει καριέρα; Οι μεταβάσεις είναι πάντα δύσκολες και το να καταφέρεις να συνειδητοποιήσεις ότι χρειάζεται να κάνεις αλλαγή καριέρας ίσως είναι από τις πιο δυνατές βιωματικές εμπειρίες. Η μετάβαση σταδιοδρομίας μπορεί να είναι δύσκολη και απογοητευτική αν δεν υπάρχει καθοδήγηση. Οι Σύμβουλοι Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας, οι career coaches, βοήθησαν και βοηθούν στο να ξεπεράσει το στέλεχος τον φόβο της αλλαγής, να κατανοήσει με σαφήνεια τις δυνατότητες και τις προτεραιότητες του, να χτίσει έναν οδηγό διαχείρισης αλλαγής καριέρας και να βιώσει την ομαλή μετάβαση.
Τα στελέχη άνω των 50 ετών, αντιμετωπίζοντας λιγότερους ανοιχτούς δρόμους, επέλεξαν κυρίως νέες πορείες που τους δίνουν κάποια ανεξαρτησία και τους επιτρέπουν να σφυρηλατήσουν το δικό τους επαγγελματικό δρόμο, όπως η ελεύθερη εργασία και η συμβουλευτική ή προχώρησαν στο να επενδύσουν χρήματα και να αναπτύξουν δικό τους επιχειρηματικό σχέδιο, τη δική τους επιχείρηση.
Πιο νέα στελέχη, αναγνωρίζοντας ότι δεν προχωρούν στην καριέρα τους, έχοντας μειωμένες δυνατότητες για προαγωγή ή μισθολογική ανάπτυξη στην εταιρεία τους και εξίσου μειωμένες πιθανότητες για να βρουν μία νέα θέση σε άλλες εταιρείες στον κλάδο τους, οδηγήθηκαν στο να μάθουν νέα πράγματα (μέσα από επιπλέον σπουδές, εκπαιδευτικά προγράμματα, νέες τεχνολογίες κλπ.) να χτίσουν νέες δεξιότητες και να δημιουργήσουν έτσι γέφυρες μετάβασης σε νέους ρόλους ή κλάδους.
Ωστόσο, όσο δύσκολο ήταν για ένα στέλεχος να αφήσει το «comfort zone» του, άλλο τόσο ήταν και για τις εταιρείες να βγουν από το δικό τους «comfort zone» και να δουν ανοιχτά εργαζομένους που έρχονται από άλλο κλάδο ή από άλλο επαγγελματικό ρόλο ή άλλη μορφή απασχόλησης. Συχνά οι Σύμβουλοι Επιλογής Στελεχών, αναγνωρίζοντας σε ώριμα ή λιγότερο έμπειρα στελέχη, συγκεκριμένες μεταβιβάσιμες δεξιότητες αλλά κυρίως τη διάθεση να αποκτήσουν γνώσεις που χρειάζονται για να πάρουν κάτι νέο, προτείνουν στελέχη με αυτές τις δεξιότητες για διαφορετικούς ρόλους και κλάδους.
Συμμέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια φαίνεται να γίνονται οι επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ICAP για την πορεία της καριέρας στελεχών, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν θετικά σήμερα, ξεπερνώντας στερεότυπα της δεκαετίας που πέρασε, έναν επαγγελματία που έχει πραγματοποιήσει ή θέλει να πραγματοποιήσει μία σημαντική αλλαγή καριέρας. Η εμπειρία μετράει πάντα και εφόσον το στέλεχος διαθέτει τις απαιτούμενες μεταβιβάσιμες δεξιότητες ή είναι διατεθειμένο να χτίσει τις απαιτούμενες δεξιότητες, οι επιχειρήσεις αποτιμούν πλέον θετικά τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από αυτά τα στελέχη όπως νέες προσλαμβάνουσες, νέες ιδέες και δίκτυα για ανάπτυξη. Πλέον, σε αρκετές περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν ευθύνη για την προετοιμασία στελεχών για μετάβαση καριέρας και ενθαρρύνουν με προγράμματα, κυρίως εντός των εταιρειών, τους εργαζομένους να αλλάξουν καριέρα κατευθυνόμενοι σε νέους ρόλους.
Σήμερα, μία επιτυχής διαχείριση καριέρας σημαίνει στελέχη προετοιμασμένα για αλλαγή. Αλλαγή που προέρχεται μέσα από αποτελεσματικότερο personal branding, συνεχή μάθηση και διαρκή εκπαίδευση, κατανόηση και ανάπτυξη των μεταβιβάσιμων δεξιοτήτων τους και την ικανότητα να αναζητούν διαρκώς ένα σύνολο νέων ευκαιριών!
Αρχική δημοσίευση από την Τέση Σμούντα στο epixeiro.gr.