Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί το πράσινο χρώμα έχει θετική ενέργεια.
-Ποιά φυτά είναι τα καταλληλότερα για κλειστούς χώρους.


Το γραφείο είναι ο χώρος που περνάς ένα πολύ μεγάλο μέρος της ημέρας σου. Έχεις σκεφτεί όμως ποτέ πώς μπορείς να βελτιώσεις αυτόν τον χώρο που περνάς τόσες ώρες κάθε μέρα; Όπως να τον διακοσμήσεις με φυτά εσωτερικού χώρου;

Συνήθως οι εργασιακοί χώροι είναι αποκομμένοι από τη φύση, αλλά παρακάτω θα δεις γιατί αξίζει να φτιάξεις το δικό σου μικρό κήπο στο γραφείο σου.

Ποιές είναι οι ευεργετικές ιδιότητες των φυτών γραφείου

1.Βελτιώνουν τη διάθεση

Τα φυτά δημιουργούν ένα πιο ελκυστικό και φιλόξενο χώρο. Ακόμα, σύμφωνα με την ψυχολογία των χρωμάτων, το πράσινο χρώμα των φυτών δίνει μια αίσθηση ηρεμίας, αναζωογόνησης και υγείας και προκαλεί ένα αίσθημα ευφορίας.

2.Συνδέουν με τη φύση

Οι άνθρωποι έχουν μια εσωτερική ανάγκη σύνδεσης με τη φύση, αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν «βιοφιλία». Η σύνδεση αυτή επηρεάζει την ευεξία, την πνευματική τους υγεία, την παραγωγικότητα και τις κοινωνικές σχέσεις. Ένα «βιοφιλικό» περιβάλλον, που θυμίζει δηλαδή το φυσικό, βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους, στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και την ενίσχυση της πνευματικής αντοχής.

3.Μειώνουν το στρες

Έχουν γίνει πολλές έρευνες για την επίδραση των φυτών στους εργαζομένους. Σύμφωνα με αυτές έχει παρατηρηθεί μείωση της έντασης, του άγχους, της κατάθλιψης, του θυμού, του αισθήματος της κούρασης σε εργαζομένους που δουλεύουν σε εργασιακούς χώρους με φυτά. Επίσης, τα επίπεδα της αρτηριακής τους πίεσης είναι χαμηλότερα και η ανάκαμψη από το στρες γίνεται πιο γρήγορα.

4.Αυξάνουν την αποδοτικότητα

Τα φυτά στο εργασιακό περιβάλλον μπορούν ακόμα να βοηθήσουν στη μεγαλύτερη προσήλωση του εργαζόμενου, στη βελτίωση της μνήμης και της αποδοτικότητάς, καθώς και στην αύξηση της δημιουργικότητάς του. Επιπλέον, επειδή απορροφούν τους θορύβους, συμβάλλουν στη μείωση της απόσπασης της προσοχής και έτσι ενισχύουν την αυτοσυγκέντρωση.

5.Βελτίωνουν την ατμόσφαιρα

Η ατμόσφαιρα μέσα στον κλειστό χώρο ενός γραφείου, πολλές φορές είναι πιο επιβαρυμένη από την εξωτερική ατμόσφαιρα, αφού μπορεί να περιέχει σκόνη και ουσίες όπως βενζόλιο, τριχλωροαιθυλένιο, φορμαλδεΰδη, που ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθισμό σε μύτη και μάτια, αναπνευστικά προβλήματα, ζαλάδες, πονοκεφάλους. Σύμφωνα με έρευνες, τα φυτά καθαρίζουν τον αέρα από ρύπους και τοξίνες και κατ’ επέκταση βελτιώνουν την υγεία. Επίσης, τα φυτά εξισορροπούν τα επίπεδα της υγρασίας και κάνουν την ατμόσφαιρα πιο ανεκτή και ευχάριστη.

Τι φυτά να επιλέξεις για το γραφείο σου

Δεν είναι όλα τα φυτά κατάλληλα για το εργασιακό περιβάλλον. Θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες, όπως για παράδειγμα αν το γραφείο σου έχει φως ημέρας, πόσο συχνά μπορείς να ποτίζεις τα φυτά σου, πόσο χώρο έχεις. Καλό θα είναι να διαλέξεις φυτά που είναι ανθεκτικά και δε θα χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Ιδανικά για το γραφείο είναι οι μικροί κάκτοι, η αλόη, ο βρετανικός κισσός, η φτέρη της Βοστώνης και τα φυτά αράχνες. Αν σου αρέσουν τα λουλούδια, τότε μπορείς να προτιμήσεις σαιντπώλια ή σπαθίφυλλο.

Μπορείς επίσης να προσθέσεις κάποια αρωματικά βότανα για να ευεργετηθείς και από τις μυρωδιές των αιθερίων ελαίων τους είτε για να μειώσεις το στρες, είτε για να αυξήσεις την αποδοτικότητά σου. Για παράδειγμα, το φασκόμηλο αντιμετωπίζει την κούραση και την κατάθλιψη, ενώ το δενδρολίβανο ενισχύει τη μνήμη, αναζωογονεί και καθαρίζει το μυαλό.

Είτε το ψάξεις περισσότερο σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες των φυτών, είτε όχι, ένα είναι σίγουρο. Το όμορφο και καθαρό περιβάλλον που θα δημιουργήσουν τα φυτά στο γραφείο σου θα βελτιώσει την ευεξία και την αποδοτικότητά σου.

Διάβασε ακόμα:

Τι Δεν Αποκαλύπτουν Ποτέ Οι Έξυπνοι Άνθρωποι Για Τον Εαυτό Τους Στη Δουλειά

Μήπως Είμαι Στη Λάθος Δουλειά;

Author(s)

  • Χριστίνα Σακελλαρίου

    Χημικός - Υπεύθυνη HR Cosmetia

    H Χριστίνα Σακελλαρίου είναι χημικός και απόφοιτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με επιμόρφωση στην Κοσμετολογία. Έχει μεταπτυχιακό από το London School of Economics στις Διεθνείς Εργασιακές Σχέσεις και Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων. Είναι υπεύθυνη εργοστασίου, ανάπτυξης και παραγωγής καλλυντικών της οικογενειακής επιχείρησης, COSMETIA – ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΑΒΕΕ. Είναι επίσης εξωτερική συνεργάτης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για το e-learning πρόγραμμα της Κοσμετολογίας.