Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιο χριστουγεννιάτικο γλυκό είναι πιο θρεπτικό.
-Πόσα γλυκά μπορείς να τρως την εβδομάδα.


Τα Χριστούγεννα έχουν σχεδόν φτάσει και εκτός από διακόσμηση βλέπεις παντού… γλυκά. Στο σπίτι ή το γραφείο οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα πρωταγωνιστούν. Ποιο από τα δύο όμως χριστουγεννιάτικα γλυκά έχει υψηλότερη θρεπτική αξία; Ποιο κερδίζει τη μάχη των θερμίδων; Ποιο μπορεί να προσαρμοστεί στο διαιτολόγιο μας; Ας δούμε το κάθε ένα ξεχωριστά!

Μελομακάρονα

Μερικά από τα βασικά συστατικά των μελομακάρονων είναι τα εξής:

1.Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στην ομαλοποίηση των τιμών των λιπιδίων. Η υψηλή περιεκτικότητα του σε βιταμίνες Ε, Κ, και αντιοξειδωτικές ουσίες όπως καροτενοειδή, χλωροφύλλη και πολυφαινόλες το καθιστά την ιδανική πηγή λίπων στη διατροφή μας.

2.Καρύδια

Τα καρύδια, αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων και πολυφαινολών. Η αντιοξειδωτική τους δράση καθώς και η ιδιότητα τους να μειώνουν τα επίπεδα της «κακής χοληστερίνης» τα καθιστούν άκρως ευεργετικά για την διατροφή μας.

3.Μέλι

Το μέλι, είναι ένα φυσικό αντικατάστατο της ζάχαρης, με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

4.Πορτοκάλι

Το πορτοκάλι, πλούσιο σε βιταμίνη C, μία αντιοξειδωτική ουσία που απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες, βοηθά στην ανάπλαση του δέρματος, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμμετέχει στην σύνθεση κολλαγόνου και ελαστίνης και πιο σημαντικό βοηθά στην απορρόφηση σιδήρου.

5.Κανέλα

Μία από τις πολλές ιδιότητες της κανέλας είναι να βελτιώνει την λειτουργία της ινσουλίνης καθώς μιμείται τις λειτουργίες της. Περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και φώσφορο.

6.Γαρύφαλλο

Τα συστατικά του γαρύφαλλου έχουν αντιοξειδωτικές, αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδη ιδιότητες. Επίσης συμβάλλει το γαρύφαλλο στην καλύτερη εντερική λειτουργία, μειώνοντας το αίσθημα του μετεωρισμού.

Κουραμπιέδες

Τι γίνεται όμως με τους κουραμπιέδες; Μερικά από τα βασικά συστατικά τους είναι το βούτυρο (!), η ζάχαρη άχνη και τα αμύγδαλα, τα οποία – όπως και όλοι οι ξηροί καρποί – αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών.

Συγκεκριμένα τα αμύγδαλα περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ασβέστιο, το κύριο συστατικό για την υγεία των οστών μας, βιταμίνη Ε, μία σημαντική αντιοξειδωτική ουσία με αντιφλεγμονώδη ιδιότητες, καθώς και βιταμίνη Β12.

Ποιος κερδίζει;

Πού καταλήγουμε λοιπόν; Όπως ίσως έχεις καταλάβει, στην μάχη των χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων ως προς τη θρεπτική τους αξία, νικητής αναδεικνύονται τα μελομακάρονα. Επειδή όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάς την έννοια του μέτρου και τις ημέρες των γιορτών, μπορείς να καταναλώνεις 2-3 μελομακάρονα την εβδομάδα!

Δημοσιεύθηκε στο idiatrofi.gr.

Διάβασε ακόμα:

Τα 7 Superfoods Που Σε Βοηθούν Να Αναβαθμίσεις Τη Διατροφή Σου

Όλη Η Αλήθεια Για Το Τσιμπολόγημα

Author(s)

  • Νίκολη Θανοπούλου

    Διατροφολόγος

    Η Νίκολη Θανοπούλου είναι διατροφολόγος, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Roehampton University του Λονδίνου με εξειδίκευση στη Κλινική Διαιτολογία. Έχει δημοσιεύσει άρθρα, έχει εμφανιστεί σε εκπομπές, ενώ έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε διεθνή συνέδρια καθώς σε πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια. Έχει εργαστεί ως υπεύθυνη κλινική διαιτολόγος του Κέντρου Διατροφικής Υποστήριξης & Διαιτολογίας της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής ΡΕΑ και ως διαιτολόγος σε Κέντρο Φυσικής Υγείας.