Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο μέλι μπορείς να τρως αν θέλεις να αδυνατίσεις.
-Ποιο μέλι είναι καλό να επιλέξεις.


Παρόλο που τα γλυκαντικά δεν έχουν θέση στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, το μέλι αποτελεί εξαίρεση. Θεωρείται – και όχι άδικα – ένας από τους θησαυρούς της φύσης για τον άνθρωπο. Τα ευεργετικά συστατικά του ήταν γνωστά από την αρχαιότητα, με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων. Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζεται για τις αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες και προλαμβάνουν γενετικές μεταλλάξεις. Επιπρόσθετα, τα σάκχαρα του μελιού απορροφώνται αμέσως, με αποτέλεσμα το μέλι να αποτελεί μια γρήγορη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.

Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, όταν χρησιμοποιείται αντί για επιτραπέζια ζάχαρη.

Με 64 θερμίδες ανά κουτάλι σούπας, το μέλι είναι ένα προϊόν μέτριας περιεκτικότητας σε θερμίδες. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 5% των θερμίδων σε μια περιορισμένη υποθερμιδική δίαιτα των 1200 και σε 3-4% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων σε μια δίαιτα 1500 έως 1800.

Η πιθανή επίδραση του μελιού στο αίσθημα της πείνας

Υπάρχουν σημαντικά επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν ότι η αντικατάσταση της ζάχαρης με μέλι συνεισφέρει στην απώλεια βάρους. Το μέλι μειώνει το αίσθημα της πείνας, σύμφωνα με μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής. Οι ερευνητές συνέκριναν τις επιδράσεις του μελιού και της ζάχαρης σε υγιείς γυναίκες και διαπίστωσαν ότι το μέλι είχε λιγότερη επίδραση στο σάκχαρο του αίματος από ό,τι η κανονική επιτραπέζια ζάχαρη. Αυτό είναι σημαντικό για τον έλεγχο της όρεξης, καθώς οι απότομες μεταβολές των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν πείνα, ακόμα κι αν κάποιος δεν χρειάζεται πραγματικά περισσότερο φαγητό.

Επιστημονικά δεδομένα για το μέλι και την απώλεια βάρους

Μια μελέτη, από το τεύχος του Nutrition Researched του 2011, συνέκρινε τις επιδράσεις του μελιού και της ζάχαρης σε παχύσαρκους αρουραίους. Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι οι αρουραίοι που έτρωγαν μέλι έτρωγαν λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας από τους αρουραίους που έτρωγαν ζάχαρη και απέκτησαν λιγότερο βάρος και σωματικό λίπος. Μια άλλη μελέτη σε ανθρώπους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific World Journal το 2008, διαπίστωσε ότι το μέλι πυροδότησε μια μικρή απώλεια βάρους και λίπους σε σύγκριση με την επιτραπέζια ζάχαρη.

Το μέλι αν καταναλώνεται με μέτρο έχει θέση σε ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής με στόχο τη απώλεια των περιττών κιλών.

Τι μέλι να διαλέξεις

Η επιλογή του μελιού είναι σημαντικό να γίνεται σύμφωνα με την προέλευσή του, προκειμένου να δώσουμε στον οργανισμό μας όλα τα θρεπτικά συστατικά του. Μία καλή επιλογή είναι το μέλι από εκλεκτές ποικιλίες της ελληνικής γης, το οποίο υπερέχει σημαντικά σε γεύση, άρωμα και πυκνότητα από τα μέλια των άλλων χωρών. Αυτό συμβαίνει χάρη στο δυνατό ήλιο, το έδαφος αλλά και τη μοναδικότητα της ελληνικής χλωρίδας. Στην Ελλάδα μπορούμε να συναντήσουμε 1.500 μοναδικά ενδημικά φυτά και μία εξαιρετική ποικιλία ανθέων, βοτάνων και δέντρων, που προσφέρουν μοναδική ποιότητα και γεύση στο μέλι.

Προκειμένου να επωφελούμαστε καθημερινά από τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μελιού, είναι σημαντικό να αναζητάμε στα σούπερ μάρκετ την καινοτόμο συσκευασία smart pack. Έτσι, θα μπορούμε να εντάξουμε συστηματικά όλες τις ώρες το μέλι στη διατροφή μας, όπου και αν βρισκόμαστε.

Εάν καταναλώνεις κυρίως ζαχαρούχα ποτά και τρόφιμα, η αντικατάσταση αυτών με μέλι θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος. Είναι πολύ σημαντικό να περιορίσεις τη συνολική πρόσληψη ζάχαρης και της κρυφής ζάχαρης είτε μειώνοντας την ποσότητα τροφίμων και ποτών πλούσια σε ζάχαρη, είτε αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με μέλι- ώστε να μειώσεις τα προστιθέμενα σάκχαρα που λαμβάνεις μέσα στην ημέρα κι έτσι να καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες.

Κατανάλωση με μέτρο

Παρόλο που το μέλι συγκριτικά με την ζάχαρη έχει οφέλη στην απώλεια βάρους, χρειάζεται φυσικά κατανάλωση με μέτρο. Χρησιμοποίησε το μέλι με μέτρο σε υγιεινά τρόφιμα, όπως σαν dressing σε μια σπιτική σαλάτα, μαζί με το τσάι, τον καφέ, το γιαούρτι, τα δημητριακά, τα φρούτα, τους χυμούς, στις σπιτικές μπάρες και στα γλυκά.

Συμπερασματικά, σε αντίθεση με τη ζάχαρη που είναι ένα βιομηχανοποιημένο προϊόν, το μέλι είναι ένα φυσικό βιολογικό προϊόν πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά το οποίο δεν επιδέχεται επεξεργασία. Συνεπώς, αν καταναλώνεται με μέτρο έχει θέση σε ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής με στόχο τη απώλεια των περιττών κιλών.

Διάβασε ακόμα:

6 Συμβουλές Για Να Φροντίσεις Τον Εαυτό Σου Σήμερα

Ήξερες Για Τη Σχέση Μεταξύ Ύπνου Και Βάρους;

Author(s)

  • Γεωργία Τσικουδάκη

    Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

    Η Γεωργία Τσικουδάκη είναι διαιτολόγος - διατροφολόγος. Είναι συνεργάτης της Ομάδας Logodiatrofis.gr και αρθρογραφεί στο Νο1 portal Διατροφής & Υγείας.