• Η χοληστερόλη παράγεται στο συκώτι και λαμβάνεται μέσω της διατροφής από ζωικά τρόφιμα όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. 
  • Όταν λαμβάνεται μέσω της διατροφής, ο ανθρώπινος οργανισμός έχει μηχανισμούς που προκαλούν τον περιορισμό της ηπατικής παραγωγής. Έτσι η διατροφική χοληστερόλη έχει μικρή επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης αίματος.
  • Η υψηλή κατανάλωση κορεσμένων και υδρογονωμένων λιπαρών,  μπορεί να προκαλέσει σημαντική αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης αίματος. 
  • Το αυξημένο βάρος και κυρίως η παχυσαρκία,  φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης. 

Υπάρχουν διάφοροι τύποι χοληστερόλης. Εκείνοι με το περισσότερο ενδιαφέρον για το θέμα μας είναι η LDL χοληστερόλη, που ονομάζεται και «κακή» χοληστερόλη και η HDL ή «καλή» χοληστερόλη. 

Τα αυξημένα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και κυρίως όταν αυτά οξειδώνονται, ευθύνονται για την πρόκληση καρδιαγγειακών προβλημάτων, δημιουργώντας την αθηρωματική πλάκα. 

Όταν η αναγνώριση των επιπέδων της LDL στο αίμα  γίνεται σε αρχικό στάδιο, τότε οι κατάλληλες διατροφικές προσαρμογές είναι αρκετές για την ρύθμιση της, αποφεύγοντας την χρήση φαρμακευτικής αγωγής. 

Μετά την αναγνώριση, που γίνεται με μία απλή εξέταση αίματος, θα πρέπει να αξιολογήσετε την διατροφή σας. Να εντοπίσετε τις ελλείψεις της, σύμφωνα με τις οδηγίες που ακολουθούν και να προσπαθήσετε να τις βελτιώσετε. Δώστε λοιπόν προσοχή στις ακόλουθες οδηγίες:

Αυξήστε την κατανάλωση διαλυτών φυτικών ινών

Θα τις βρείτε σε σημαντικές ποσότητες σε φασόλια, φακές, ρεβίθια, ολικής άλεσης δημητριακά, μήλα, βρώμη, λιναρόσπορο. 

Στο πεπτικό σύστημα του ανθρώπου, η έλλειψη ενός ενζύμου δεν επιτρέπει την διάσπαση των φυτικών ινών, με αποτέλεσμα κατά την διέλευση τους από το έντερο να συμπαρασύρουν χολικά άλατα που είναι απαραίτητα για την διάσπαση του λίπους. Έτσι το ήπαρ πρέπει να παράγει περισσότερα χολικά άλατα, βασικό συστατικό των οποίων είναι η χοληστερόλη. Χρησιμοποιώντας περισσότερη, μειώνεται από το αίμα. Η τακτική κατανάλωση διαλυτών φυτικών ινών μπορεί να οδηγήσει στην μείωση της ολικής χοληστερόλης και της LDL κατά 5-10%.   

Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών

Η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών ημερησίως, από τις 2 μερίδες στις 5,  μπορεί να οδηγήσει στην μείωση των επιπέδων LDL χοληστερόλης κατά 6%. Επίσης, τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, προστατεύουν τα μόρια της LDL από την οξείδωση, μειώνοντας τον κίνδυνο δημιουργίας της αθηρωματικής πλάκας. 

Χρησιμοποιήστε μπαχαρικά και κυρίως σκόρδο, κουρκουμά και τζίντζερ

Για παράδειγμα, η καθημερινή κατανάλωση 1 σκελίδας σκόρδου για 3 μήνες, μπορεί να δώσει έως και 9% μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Αντίστοιχες μελέτες υπάρχουν και για τα υπόλοιπα μπαχαρικά που αναφέρονται.

Καταναλώστε ποικιλία ακόρεστων λιπαρών οξέων

Βασικός αντιπρόσωπος για τους Έλληνες είναι το ελαιόλαδο, που προσφέρει σπουδαία μονοακόρεστα λιπαρά οξέα σε συνδυασμό με ισχυρά αντιοξειδωτικά. Άλλες λιπαρές ύλες πηγές πολυακόρεστων λιπαρών οξέων,  είναι το ταχίνι, το αβοκάντο, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και όλοι γενικά οι ξηροί καρποί. Φυσικά όλες οι λιπαρές ύλες πρέπει να καταναλώνονται σε ωμή μορφή. 

Αποφύγετε τα ζωικά και τα υδρογονωμένα λιπαρά

Για τα κορεσμένα: Περιορίστε την κατανάλωση ζωικών τροφίμων με λιπαρά, όπως το κόκκινο κρέας, το δέρμα του κοτόπουλο ή γαλακτοκομικά με αυξημένα λιπαρά. 

Για τα υδρογονωμένα: Αποφύγετε τα έντονα επεξεργασμένα τρόφιμα – διαβάστε τις ετικέτες των συστατικών τους. 

Αυξήστε την φυσική σας δραστηριότητα 

Η αύξηση της χαμηλής έντασης άσκησης για 30 λεπτά, 5 φορές ανά εβδομάδα, αποδεδειγμένα συμβάλλει στην μείωση της ολικής και LDL χοληστερόλης. 

Συμπερασματικά

Είναι δυνατόν να ελεγχθεί η υψηλή χοληστερόλη με απλούς και φυσικούς τρόπους, πάντοτε σε συνεργασία με διατροφολόγο και τον θεράποντα ιατρό.

Αρχική δημοσίευση από τον Γιάννη Χρύσου στο fotinigeorgiou.gr.

Author(s)

  • fotinigeorgiou.gr

    Ενημερωτικό Site Υγείας

    Στην καθημερινότητα μας όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεκάδες μέτωπα. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει ανακαλύψει μέσα από μελέτες ετών, ένα πολύτιμο εφόδιο που μπορεί να μας οχυρώσει έναντι οποιασδήποτε «απειλής» …Είναι η ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ + ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Σε αυτό το site, με την βοήθεια καταξιωμένων ειδικών επιστημόνων, ανακαλύπτουμε τους τρόπους και τα σωστά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε, ώστε να διασφαλίσουμε και να βελτιώσουμε την υγεία μας, τόσο την σωματική όσο και την ψυχική. Όταν είμαστε καλά και αισθανόμαστε καλύτερα, μεταμορφώνουμε αυτομάτως την ζωή μας, βρίσκουμε την δύναμη να ανταπεξέλθουμε στα «δύσκολα» και να προχωρήσουμε μπροστά με θετική ματιά. Δεσμευόμαστε ότι με γνώμονα την αξιοπιστία, την εγκυρότητα και τον σεβασμό στο πολυτιμότερο αγαθό, θα σας ενημερώνουμε για θέματα υγείας που σας απασχολούν και σας προβληματίζουν.