Σήμερα, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Καθιερώθηκε από την Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα το 1966 και από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό κάθε φορά τμήμα της οργάνωσης, ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα που διανέμονται σε όλο τον κόσμο. Στόχος τους; Να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.

Φέτος, υπεύθυνο για το υλικό είναι το τμήμα της Σλοβενίας. Το μήνυμα γράφηκε από το Σλοβένο συγγραφέα Peter Svetina, ενώ η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τον Σλοβένο εικονογράφο Damijan Stapandid. Στην Ελλάδα το μήνυμα μεταφράστηκε από το ελληνικό τμήμα της iBbY.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, μιλήσαμε με τον συγγραφέα και εκπαιδευτικό Βαγγέλη Ηλιόπουλο.

Πώς βιώνει ο ίδιος την ιδιαιτερότητα της σημερινής ημέρας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού;

50 χρόνια γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Κι από αυτά τα 26 γιορτάζω κι εγώ μαζί: είτε ως αναγνώστης απλός θεατής, είτε ως συγγραφέας, είτε ως διοργανωτής, είτε ως κριτής, είτε ως βραβευμένος. Ε δεν μπορούσα να δεχτώ ότι φέτος δεν θα γιορτάζαμε όπως πάντα όλοι μαζί. Κι έτσι γεννήθηκε η ιδέα να γιορτάσουμε όλοι μαζί στο διαδίκτυο. Το βιβλίο στις ημέρες που ζούμε είναι ένα καταφύγιο. Ένα καταφύγιο που μας χωράει όλους, τα παιδιά μας κι εμάς. Και μπορεί να μας παρηγορήσει, να μας ταξιδέψει, να μας ψυχαγωγήσει. Αξίζει λοιπόν να το γιορτάσουμε.

Μιλήσατε για γιορτή μέσω διαδικτύου. Πώς μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο;

Με 4 πολύ απλά βήματα:

1. Παίρνουμε αγκαλιά τα αγαπημένα μας βιβλία ή τα βιβλία που διαβάζουμε τώρα.

2. Βγαίνουμε στο μπαλκόνι, ότι ώρα θελουμε, και φωνάζουμε : Με ένα βιβλίο γιορτάζω. Τον κόσμο τον αλλάζω. Διαβάζω!

3. Λέμε σε κάποιον να μας τραβήξει ένα βιντεάκι.

4. Ανεβάζουμε το βιντεάκι μας στο διαδίκτυο, όπου θέλουμε, αρκεί να γεμίσουν όλες οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης με μικρούς και μεγάλους που φωνάζουν ΔΙΑΒΑΖΩ. Καλές Αναγνώσεις!

Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε Παιδαγωγικά και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Από το 1984 εργάζεται στην πρωτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση. Σήμερα είναι διευθυντής στο Δημοτικό της Σχολής Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου. Το 1995 εκδόθηκε “Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας»(Εκδόσεις Δελφίνι), το πρώτο του βιβλίο για παιδιά. Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο Τριγωνοψαρούλης» (Εκδόσεις Πατάκη). Το διαφορετικό ψάρι έγινε ο πιο διάσημος έλληνας σύγχρονος λογοτεχνικός ήρωας. Πέρα από την Ελλάδα και την Κύπρο οι περιπέτειές του μεταφράστηκαν και κυκλοφόρησαν στην Κορέα και στην Κίνα, ενώ για την παρουσίασή του σε σχολεία και λογοτεχνικά φεστιβάλ έχουν μεταφραστεί στην Ιταλία, στη Βουλγαρία και στη Γερμανία. Από τότε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος έχει γράψει πολλά βιβλία για παιδιά και νέους. Αρκετά από αυτά κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες όπως Ιρλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σερβία, Μαλαισία, Τουρκία, Κορέα και Κίνα. Θεωρείται ο συγγραφέας της αποδοχής του διαφορετικού και της αλληλοκατανόησης. Βιβλία του έχουν τιμηθεί με βραβεία και επαίνους από διάφορους φορείς και το Υπουργείο Πολιτισμού. Πολλά από αυτό; έχουν γίνει θεατρικές παραστάσεις στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στην Καλαμάτα. Εκτός από τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος επισκέπτεται σχολεία και βιβλιοθήκες όπου συναντά τους μικρούς αναγνώστες του, μεταφράζει λογοτεχνικά έργα για παιδιά, σχεδιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, διδάσκει σε σεμινάρια δημιουργικής γραφής και ασχολείται με την προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας και της ανάγνωσης. Το 2013 ανακηρύχθηκε από την Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. Αγγελιαφόρος Ψυχικής Υγείας στα σχολεία. Εχει προταθεί για το βραβείο Astrid Lindgren από το Κυπριακό Τμήμα της ΙΒΒΥ. Ηταν υποψήφιος για το διεθνές βραβειο H.C.Andersen μετά από πρόταση του Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ το οποίο επίσης τον έχει ανακηρύξει Πρεσβευτή Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2018.

Διάβασε ακόμα:

Οι αγαπημένοι μας διαβάζουν παραμύθια

Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου να αγαπήσει τα βιβλία

Author(s)

  • Ελίνα Δελενίκα

    Head of Content Thrive Greece

    Η Ελίνα Δελενίκα είναι Head of Content του Thrive Greece.