Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς το τρέξιμο ωφελεί τον εγκέφαλό σου.
-Ποια είναι η περίοδος προσαρμογής.


Το τρέξιμο είναι το είδος του αθλήματος που είτε αγαπάς, είτε μισείς και εγώ ανήκω ξεκάθαρα στην δεύτερη κατηγορία. Ωστόσο, έχω κάνει προσπάθειες να το ενσωματώσω στην καθημερινότητά μου. Μάλιστα, έχω δοκιμάσει να πάω για τρέξιμο με φίλους, για να καταλάβω κι εγώ τι βρίσκουν τόσοι άνθρωποι στο τρέξιμο. Αν και εξακολουθώ να το θεωρώ βαρετό, κουραστικό και ανυπόφορο, η επιστήμη έχει άλλη άποψη και μου δίνει το κουράγιο για να συνεχίσω να τρέχω.

Άλλωστε, μερικές ημέρες προσπάθειας δεν είναι αρκετές για να καθορίσουν αν είσαι φτιαγμένος για κάτι ή όχι. Ευτυχώς, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, συμβαίνει μια αλλαγή και το τρέξιμο δεν μοιάζει πλέον με κάτι καταναγκαστικό, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα. Αυτή η αλλαγή πραγματοποιείται μετά από περίπου 3 εβδομάδες συστηματικού τρεξίματος.

Οι πρώτες εβδομάδες αποτελούν περίοδο προσαρμογής

Το σώμα σου πρέπει να συνηθίσει την κατάσταση της έντονης κίνησης, της τακτικής άσκησης και της ανθεκτικότητας στον αντίκτυπο του τρεξίματος. Αν δεν του δώσεις αυτόν τον χρόνο, τότε το μόνο που θα κερδίσεις είναι η επαναφορά σε μια καλή φυσική κατάσταση.

Επιπλέον, ο εγκέφαλός σου παίζει ένα σημαντικό ρόλο. Σύμφωνα με το Forbes: “Με την μυΪκή δύναμη και την καλή φυσική κατάσταση, το σώμα σου πρώτα θα βελτιώσει το κεντρικό νευρικό σύστημα επεξεργασίας ερεθισμάτων. Τα αρχικά οφέλη της σωματικής άσκησης; Βρίσκονται όλα μέσα στο κεφάλι σου. Δεν σχετίζονται με τους μυς σου, είναι περισσότερο νευρολογικά. Μπορεί να πάρει 2 έως 8 εβδομάδες για να ενεργοποιήσεις πλήρως το κεντρικό νευρικό σου σύστημα μέσω της άσκησης.”

Επομένως, αν δεν υπομείνεις στην πίεση της περιόδου προσαρμογής, που είναι τουλάχιστον 2 εβδομάδες, δεν θα μπορέσεις να αποκομίσεις τα οφέλη που μπορεί να σου προσφέρει το τρέξιμο. Θα καταλήξεις να το παρατήσεις χωρίς να του δώσεις μια ευκαιρία. Οπότε, είναι σημαντικό να επιτρέψεις στο σώμα και στο μυαλό σου να προσαρμοστεί στο τρέξιμο, πριν λάβεις οριστικές αποφάσεις για το αν θα το συνεχίσεις ή όχι.

Τι μπορεί να κάνει το τρέξιμο για σένα

Το τρέξιμο δεν σε βοηθάει μόνο να κάψεις θερμίδες, αν και αυτό είναι το όφελος που προβάλλεται συνήθως. Όχι μόνο έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη διάθεσή σου, αλλά μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωσή σου, τον ύπνο σου και την ψυχική σου υγεία.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με το Business Insider: “Σε μια έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 51 νέοι άνθρωποι με μέσο όρο ηλικίας τα 18 έτη, στους μισούς είχε ανατεθεί να προσθέσουν το τρέξιμο στην ρουτίνα τους, ενώ στους άλλους μισούς όχι. Η ομάδα των δρομέων έτρεχε σε μέτρια ταχύτητα για 30 λεπτά κάθε μέρα, 5 μέρες την εβδομάδα για 3 εβδομάδες. Αυτή η ομάδα αποδείχθηκε ότι κοιμόταν καλύτερα, έδειξε ενδείξεις βελτιωμένης ψυχικής λειτουργίας και καλύτερη συγκέντρωση μέσα στην ημέρα.”

Επομένως, κάνοντας το τρέξιμο κομμάτι της καθημερινότητάς σου όχι μόνο θα βελτιώσεις τη σωματική σου υγεία, αλλά και την ψυχική. Μπορείς να αξιοποιήσεις αυτές τις γνώσεις προς όφελός σου και να δώσεις στην αποδοτικότητα και τη δημιουργικότητά σου μια ώθηση, απλά τρέχοντας για 30 λεπτά τη μέρα.

Πριν αποκλείσεις μια μορφή άσκησης, δώστης μια πραγματική ευκαιρία. Μην τη δοκιμάζεις 2 μέρες και μετά τα παρατάς. Αν την κάνεις συστηματικά για μερικές εβδομάδες, ίσως την αγαπήσεις. Κι αν όχι, μπορείς πάντα να δοκιμάσεις κάτι άλλο.

Προσωπικά, θα τηρήσω αυτόν τον κανόνα και θα προσπαθήσω να τρέχω συστηματικά για τις επόμενες 2 εβδομάδες, για να δω τελικά αν η επιστήμη έχει δίκιο!

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

6 συνήθειες που βλάπτουν την υγεία του εντέρου

3 απλοί τρόποι να βρεις την ηρεμία και να καλλιεργήσεις την ανθεκτικότητα

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.