Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Με τι συνδέεται το πιάσιμο στον αυχένα.
-Πώς πρέπει να κάθεσαι.


Αρχή της εβδομάδας. Δεν έχω συμπληρώσει ούτε τρεις ώρες στο γραφείο και νιώθω ήδη κουρασμένη και με μειωμένη συγκέντρωση. Νιώθω τον αυχένα μου σφιγμένο, τη μέση μου να μαγκώνει και το τελευταίο που θα ήθελα είναι να αρχίσω να πονάω. Η λίστα με τις υποχρεώσεις μοιάζουν βουνό, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και το Σαββατοκύριακο μοιάζει τόσο μακρινό, όσο ένα νησί στον Ειρηνικό. Δεν το βάζω κάτω, όμως. Σκέφτομαι από σήμερα κιόλας να θέσω σε εφαρμογή όλα όσα πρόσφατα μου είπε ο Γιώργος Γουδέβενος, Διδάκτωρ ιατρικών χειρισμών και φυσικοθεραπευτής, με τον οποίο μιλήσαμε για τη στάση σώματος και πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει την παραγωγικότητά μας, αλλά και την οπτική μας γενικότερα.

Συμβολικά το πιάσιμο στον αυχένα συνδέεται με την πίεση του χρόνου, ο πόνος στην πλάτη με τα καθημερινά «βάρη» που σηκώνουμε και οι ενοχλήσεις στη μέση με τα συναισθήματα που μας δυσκολεύουν. 

Μια ακόμα αρνητική στατιστική διαπίστωση είναι πως τα συμπτώματα του πόνου, που αποτελούν βασική αιτία που μειώνει την παραγωγικότητά μας, εμφανίζονται πλέον σε πολύ νεότερες ηλικίες από ότι παλιότερα και πιο συγκεκριμένα τόσο νωρίς όσο στα 25 στα 30 και στα 40. Τι φταίει για αυτό; 

Η «επιδημία σκυψίματος», που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, λόγω της μεγαλύτερης επαφής μας με την τεχνολογία στη δουλειά αλλά και εκτός αυτής. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός εκείνων που καμπουριάζουν την πλάτη τόσο σε όρθια στάση, όσο και σε καθιστή θέση, επειδή σκύβουν μπροστά σε μια οθόνη. Κι επειδή ξέρω ότι κι εσένα σε καίει η απόδοσή σου ως επαγγελματίας, έχω να σου πω ότι το πρώτο βήμα για να γλιτώσεις από προβλήματα, που μεταξύ άλλων θα μειώσουν και την παραγωγικότητά σου, είναι να μάθεις να κάθεσαι σωστά στο γραφείο -ιδιαίτερα αν περνάς πολλές ώρες σε αυτό. 

Ας δούμε τι είπε ο Γιώργος Γουδέβενος σχετικά με αυτό.

Τι σημαίνει λοιπόν κάθομαι σωστά στην καρέκλα του γραφείου;

Σημαίνει κάθομαι με τον κορμό όρθιο, χωρίς να καμπουριάζω τους ώμους, έχοντας ακριβώς μπροστά μου και ποτέ πλάγια την οθόνη του υπολογιστή ή του laptop.

Παρότι προσωπικά το κάνω κάθε φορά μετά από λίγη ώρα ξεχνιέμαι και βουλιάζω στην καρέκλα μου…

Συμβαίνει στους περισσότερους. Το να διατηρήσεις τη σωστή στάση σώματος στην καρέκλα του γραφείου δεν είναι κάτι εύκολο. Γι’ αυτό θα πρέπει να επιδιώκεις να σηκώνεσαι κάθε μισή ώρα. Όχι μόνο γιατί αυτό αποφορτίζει από την πίεση το μυοσκελετικό σου σύστημα, αλλά και γιατί κάθε φορά που θα σηκωθείς, θα ξανακαθίσεις με τον σωστό τρόπο.

Μα στο εργασιακό οκτάωρο αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σηκωθούμε 16 φορές;

Ακριβώς! Στόχος πρέπει να είναι να σηκωθούμε περίπου 16 φορές, όσο κι αν αυτό το νούμερο μας ακούγεται υπερβολικό. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι με αυτό τον τρόπο δε μειώνεται η παραγωγικότητά μας, αντίθετα αυξάνεται. Η παραγωγικότητα μειώνεται, όταν μένουμε καρφωμένοι στην καρέκλα για ώρες και βουλιάζουμε μέσα σ’ αυτή, γιατί σύντομα θα νιώθουμε κουρασμένοι και πιασμένοι, πράγμα που έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εργασία μας, αφού μειώνει τις δυνάμεις μας. Αντίθετα, με τα συχνά διαλείμματα βοηθάμε το σώμα μας να αποφορτιστεί από την ένταση της ακινησίας και το επαναφορτίζουμε με ενέργεια, για να συνεχίσουμε πιο αποτελεσματικά.

Αρκεί να σηκωθούμε από την καρέκλα ή πρέπει να περπατήσουμε κιόλας; 

Θα πρέπει να επιδιώξουμε να περπατήσουμε λίγο. Γι’ αυτό καλό είναι να μοιράζουμε στα διαλείμματα τους στόχους μας: τη μία φορά να πάμε στην τουαλέτα, την άλλη για να πιούμε νερό, να πάρουμε από το ψυγείο το φαγητό ή για να βγάλουμε φωτοτυπίες αντί να τα κάνουμε όλα αυτά μαζί.

Τα τακούνια, που πολλές γυναίκες φοράνε, επηρεάζουν αρνητικά ή θετικά τη στάση του σώματος; 

Αν δεν είναι πολύ ψηλά τα τακούνια, πράγματι μπορεί να ενθαρρύνουν τη γυναίκα να περπατάει πιο καμαρωτά. Ένα τακούνι 5 έως 7 πόντους είναι γενικά επιθυμητό και πράγματι μπορεί να ενθαρρύνει τη σωστή στάση σώματος. Αυτό που θα πρέπει να αποφεύγεται είναι να φοριούνται τα ψηλοτάκουνα για πολλές ώρες ή να γίνεται εναλλαγή από ψηλοτάκουνα σε εντελώς φλατ παπούτσια.

Τι άλλο μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τη σωστή στάση σώματος στο γραφείο; 

Βοηθούν τα πράγματα που κάνουμε εκτός γραφείου! Για παράδειγμα, θα πρέπει να επιδιώκουμε την κίνηση, όταν επιστρέφουμε στο σπίτι αντί να βουλιάζουμε στον καναπέ, σκύβοντας πάλι μπροστά σε μια οθόνη (κινητό, tablet, laptop). Επίσης, η γυμναστική βοηθάει, επειδή δυναμώνει τους μυς που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη, γι’ αυτό θα πρέπει να γυμναζόμαστε τουλάχιστον 3 φορές τη βδομάδα, χωρίς όμως υπερβολές, ιδιαίτερα αν κάποιος είναι άνω των 40 ετών και δεν έχει γυμναστεί στο παρελθόν.

Ποιες μορφές άσκησης ευνοούν τη σωστή στάση σώματος; 

Η γιόγκα, το πιλάτες και άλλες ειδικές ορθοσωμικές ασκήσεις καθώς δυναμώνουν τους ραχιαίους μυς και μας βοηθούν να διατηρούμε τον κορμό μας όρθιο, τόσο όταν είμαστε όρθιοι όσο και όταν κάθόμαστε έχοντας γενικότερα ανάταση.

Προτείνονται και ασκήσεις για το γραφείο; 

Είναι μια νέα τάση που αρχίζει να εφαρμόζεται όλο και πιο συστηματικά, ιδιαίτερα στο εξωτερικό. Δε γίνεται για οκτώ ώρες να είμαστε καθηλωμένοι σε μια καρέκλα. Πρόκειται για ασκήσεις που μπορούν να γίνουν εύκολα και γρήγορα στο γραφείο και μάλιστα πολλές από αυτές σε καθιστή θέση. Το μόνο που χρειάζεται είναι ο ειδικός να υποδείξει στον εργαζόμενο τη συγκεκριμένη εργονομία και εκείνος να δεσμευτεί ότι θα την επαναλαμβάνει.

Γιώργος Γουδέβενος

Είναι Ειδικευμένος Φυσικοθεραπευτής, Διδάκτωρ Ιατρικών Χειρισμών, ειδικευμένος στη Οστεοπαθητική – Χειροπρακτική Σπονδυλικής Στήλης – Αρθρώσεων. Είναι Διευθυντής του Κέντρου ΟsteoPhysio Therapy και επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής Τραυματολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, όπου συμμετέχει και σε ερευνητικά προγράμματα, ενώ παράλληλα διδάσκει. Το ερευνητικό του έργο επεκτείνεται στα Πανεπιστήμια της Florida και San Diego, ενώ είναι επίσης Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Εναλλακτικής Θεραπευτικής Ελλάδος και ιδρυτικό μέλος της εταιρείας Μanual Medicine Ελλάδος και μέλος – μεταξύ άλλων – της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπευτών. Έχει εμπειρία στον χώρο του αθλητισμού, όπου έχει παράσχει φυσικοθεραπευτική υποστήριξη σε Ολυμπιονίκες και αθλητές διαφόρων αθλημάτων. Επίσης, παρέχει αμισθί υποστήριξη στο Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων και στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα. 

Διάβασε ακόμα:

Τα Walking Meetings Είναι Το Μυστικό Που Έψαχνες

Μάθε Πώς Η Άσκηση Σε Κάνει Καλύτερο Στη Δουλειά Σου

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.