Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς η μαγειρική σε βοηθάει να συνδεθείς με τους γύρω σου.
-Γιατί εξοικονομείς χρήματα.


Η μαγειρική συνεπάγεται πολλά οφέλη για τη σωματική και πνευματική σου υγεία και όταν ασχολείσαι συστηματικά, έρχεσαι πιο κοντά στους στόχους ευεξίας σου. Αρχικά, όταν προετοιμάζεις και μαγειρεύεις τα γεύματά σου στο σπίτι, μπορείς να ελέγξεις καλύτερα τι περιέχει το φαγητό σου και τι βάζεις στο σώμα σου. Επίσης, σε βοηθά να αποφορτίζεσαι και να συνδέεσαι με την οικογένειά σου. 

Εσένα τι μπορεί να σε εμπνεύσει για να ασχοληθείς με τη μαγειρική; 

Είναι μια δημιουργική διέξοδος

Μπορεί να μην είναι κάτι που θα ήθελες να κάνεις κάθε μέρα, αλλά ίσως απολαμβάνεις την δημιουργική διαδικασία. Ειδικά, αν μαγειρεύεις με διαφορετικά υλικά. Θα σου επιτρέψει να απολαύσεις τη δημιουργικότητά σου με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο, που θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις την οξύνοιά σου και να ενισχύσεις τη χαρά της δημιουργίας. 

Δημιουργεί χαρούμενες στιγμές με τα παιδιά σου 

Η μαγειρική μπορεί να είναι για μία μαμά μια αγγαρεία, κάτι για το οποίο ίσως δεν έχεις καν χρόνο. Αλλά αν το σκεφτείς, μπορεί να αποτελεί ποιοτικό χρόνο με το παιδί σου, έναν τρόπο να το συμπεριλάβεις στη διαδικασία και να καλλιεργήσεις τον ενθουσιασμό για τα υγιεινά φαγητά. Προσκάλεσε τα παιδιά σου στην κουζίνα και άφησέ τα πλύνουν, να ξεφλουδίσουν, να αγγίξουν, να μυρίσουν και να διασκεδάσουν. Όταν τα παιδιά εμπλέκονται στην προετοιμασία, είναι πιο πιθανό να είναι πρόθυμα να δοκιμάσουν νέες γεύσεις. 

Γεμίζει το σπίτι σου με ζεστασιά 

Το μαγείρεμα, ειδικά τις κρύες μέρες του χειμώνα, δημιουργεί ζεστασιά και αγαλλίαση. Αλλάζει την ατμόσφαιρα στο σπίτι και έχει χαλαρωτική επίδραση. 

Ενισχύει τη φαντασία

Το μαγείρεμα μπορεί να είναι θεραπευτικό για σένα και μπορείς να λειτουργήσεις στρατηγικά ως προς την επιλογή των υλικών σου, χρησιμοποιώντας περισσότερη φαντασία. Για παράδειγμα, αντί να χρησιμοποιήσεις τα συνηθισμένα συστατικά, ή να ακολουθήσεις τη συνταγή που ξέρεις, μπορείς να δοκιμάσεις μια νέα συνταγή ή εναλλακτικά συστατικά για μια διαφορετική γευστική εμπειρία.

Προάγει τις υγιεινές συνήθειες 

Το μαγείρεμα στο σπίτι και η προετοιμασία γευμάτων μπορεί να βελτιώσει την υγεία σου. Με τη βοήθεια των σπιτικών φαγητών, μπορείς να μειώσεις την χοληστερίνη στο μισό. Μπορείς ακόμα να πηγαίνεις στη λαϊκή, όποτε είναι εφικτό, για να αγοράζεις τοπικά προϊόντα και να έχεις τα πιο φρέσκα υλικά. Γενικότερα το μαγείρεμα στο σπίτι βάζει σε προτεραιότητα την υγεία σου, καθώς γνωρίζεις ακριβώς τι περιέχει το πιάτο σου, πώς έχεις μαγειρέψει το φαγητό σε ό,τι αφορά την ποσότητα και την ποιότητα λαδιού, τα μυρωδικά και όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Προσφέρει χρόνο για ενσυνειδητότητα 

Η μαγειρική στο σπίτι μπορεί να βελτιώσει την ευεξία σου και να σου προσφέρει στιγμές ενσυνειδητότητας, καθώς προγραμματίζεις συγκεκριμένο χρόνο μέσα στην εβδομάδα για να προετοιμαστείς. Μπορείς να ορίσεις ότι κάθε εβδομάδα θα συλλέγεις νέες συνταγές και θα δοκιμάζεις μία από αυτές. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχεις έναν ορισμένο χρόνο για να εστιάσεις σε κάτι άλλο πέρα από μία οθόνη. 

Ενθαρρύνει την εξοικονόμηση χρημάτων

Μπορείς μια μέρα της εβδομάδας να φτιάχνεις μια λίστα με τα διαφορετικά πιάτα που θα ετοιμάσεις για την εβδομάδα. Στη συνέχεια, πήγαινε στο σούπερμαρκετ να αγοράσεις ό,τι χρειάζεσαι. Η οργάνωση των γευμάτων θα σε βοηθήσει να τρως έξω λιγότερες φορές και κατ’ επέκταση να εξοικονομήσεις χρήματα. 

Σε εφοδιάζει με γνώσεις

Το μαγείρεμα στο σπίτι μπορεί να βελτιώσει την ευεξία σου, καθώς σε ενθαρρύνει να αποκτήσεις περισσότερες γνώσεις για τα συστατικά και τα εργαλεία που χρησιμοποιείς στην κουζίνα. Είτε πρόκειται για ένα θαυματουργό συστατικό, είτε για τη χρήση ενός εργαλείου, θα φεύγεις από την κουζίνα περήφανος που έμαθες κάτι. 

Είναι διασκεδαστικό 

Το μαγείρεμα μπορεί να γίνει μία διασκεδαστική ασχολία για όλη την οικογένεια. Μπορεί να συμμετέχουν όλοι, είτε με ιδέες, είτε πρακτικά και να περνούν πολύτιμο χρόνο μαζί. 

Διάβασε ακόμα:

Έρευνα: Ο Διαλογισμός Διατηρεί Τον Εγκέφαλο Νέο

Κάνε Το Χαρτζιλίκι Μάθημα Ζωής

Author(s)

  • Marina Khidekel

    Διευθύντρια Περιεχομένου thriveglobal.com

    H Marina Khidekel είναι διευθύντρια περιεχομένου του thriveglobal.com.