Σίγουρα ξέρεις ότι είναι παιδίατρος. Το πιθανότερο είναι ότι τον έχεις δει στην τηλεόραση να ενημερώνει πάνω σε θέματα παιδιατρικής. Ή έχεις – ιδιαίτερα αν είσαι γονιός – διαβάσει κάποιο από τα άρθρα του. Ή ακόμη, έχεις μάθει ότι πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο του παραμύθι. Τι δεν ξέρεις; Ότι παρόλο που δεν έχει προσωπική σελίδα στο facebook, είναι διαχειριστής της σελίδας «pilates pilates – DNA pilates only», που αυτή τη στιγμή αριθμεί 3000 φίλους απ’ όλον τον κόσμο. Ότι η γυμναστική και η άθληση αποτελεί γι’ αυτόν τρόπο ζωής. Ότι το Pilates είναι η μεγάλη του αγάπη, που του εξασφαλίζει ισορροπία στο απαιτητικό του πρόγραμμα, όμως όχι κι η μοναδική. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης σε αυτή τη συνέντευξη δεν θα μιλήσει για εμβόλια, ιώσεις, πυρετούς και κολικούς. Θα ξεκινήσει μιλώντας για το Pilates και θα σε πείσει γιατί πρέπει να το ξεκινήσεις κι εσύ.

Γιατί Pilates, Δρ. Μαζάνη;

Επειδή είναι ένα αντίβαρο στον καθιστικό δυτικό τρόπο ζωής. Επίσης, συμβάλλει στην πρόληψη, συντήρηση και αποκατάσταση μυϊκών “πιασιμάτων” και αρθραλγιών που προκαλούνται από άλλες μορφές άσκησης. Εγώ ο ίδιος, κάνοντας διάφορες μορφές άσκησης (ποδήλατο, καγιάκ, τρέξιμο), διαπίστωσα ότι το Pilates με βοηθούσε στην αποκατάσταση πόνων, αλλά και σαν συμπλήρωμα της αερόβιας άσκησης, διότι δημιουργεί ευλυγισία, τέντωμα της σπονδυλικής στήλης, ενδυνάμωση του κέντρου της κοιλιάς, ευθυτενές περπάτημα και καλύτερη ισορροπία. Έχει γίνει επομένως για μένα απαραίτητο εβδομαδιαίο πρόγραμμα, ανεξάρτητα από άλλες ασκήσεις.

Και κάθε πότε κάνετε Pilates;

2 με 3 φορές τη βδομάδα στο γυμναστήριο. Κάνω όμως και στο σπίτι, όπου έχω home gym με μπάλες, λάστιχα και κάποια μηχανήματα όπως tower και reform. Αυτό που θέλω να τονίσω πάντως είναι ότι όποιος αποφασίσει να κάνει Pilates είναι σημαντικό να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο γυμναστήριο  Pilates, για να έχει σωστά αποτελέσματα. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι στα πρώτα δέκα μαθήματα βλέπεις τη διαφορά στο σώμα σου, στα είκοσι βλέπουν τη διαφορά οι άλλοι και μετά τα τριάντα αισθάνεσαι σούπερ.

Τι σας έχει χαρίσει το pilates, εκτός από καλύτερη φυσική κατάσταση;

Πιο ενισχυμένη ευεξία και καλύτερη διαχείριση του στρες είναι δύο από τα βασικά οφέλη που έχω αποκομίσει. Γενικά όμως το pilates έχει αυξήσει τόσο την απόδοση όσο και την αντοχή μου. Νιώθω ακούραστος, παρόλο που το πρόγραμμά μου είναι βαρύ.

Μιλήστε μας λίγο για την ιστοσελίδα σας pilates pilates.

Είναι ένας χώρος όπου θα βρει κανείς άρθρα, βιντεάκια, δημοσιεύσεις αποκλειστικά και μόνο για το Pilates. Το 98% των μελών είναι από άλλες χώρες. Την ακολουθούν όλοι όσοι αγαπούν το Pilates και το έχουν επιλέξει ως κύρια μορφή άσκησης, αλλά και χορευτές και ποδηλάτες που χρειάζονται το Pilates ως άσκηση αποφόρτισης.

Ασχολείστε και με κάτι άλλο εκτός από pilates;

Ναι, με το καγιάκ. Έχω γυρίσει σχεδόν όλα τα νησιά της χώρας μας κάνοντας καγιάκ μόνος ή σε ομάδες. Έχω κάνει καγιάκ μέχρι και στην Αλάσκα …

Γιατί το επιλέξατε ως μορφή άσκησης; Τι σας αρέσει σ’ αυτό;

Επειδή γυμνάζει – όσο κι αν φαίνεται απίστευτο – όλο το σώμα από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα του ποδιού. Επίσης, εκτός από τα οφέλη της άσκησης εξασφαλίζει και ψυχαγωγία, ενώ μπορείς να το συνδυάσεις και με ένα ταξίδι. Αυτό που θα ήθελα πάντως να επισημάνω σχετικά με το καγιάκ είναι ότι παρόλο που η Ελλάδα είναι ο ιδανικός προορισμός για καγιάκ, μόνο το 1% του ποσοστού εκείνων που κάνουν καγιάκ στη χώρα μας είναι Έλληνες. Οι υπόλοιποι είναι ξένοι.

Και τι πιστεύετε ότι φταίει και δεν έχουν αγαπήσει οι Έλληνες το καγιάκ;

Δεν το έχουν αγαπήσει, επειδή έχουν άγνοια γι’ αυτό. Χρειάζεται να το γνωρίσουν καλύτερα.

Υπάρχει κάτι άλλο που αγαπάτε να κάνετε σε επίπεδο άσκησης;

Ναι, κάνω ποδήλατο – κούρσα αγωνιστικό – στην πόλη, αλλά και σ΄ ολόκληρη την Αττική. Επίσης, κάθε φορά που θα πάω εκδρομή θα πάρω μαζί μου όχι μόνο το καγιάκ, αλλά και το ποδήλατό μου.

Με λίγα λόγια, η άσκηση είναι για εσάς τρόπος ζωής;

Ναι, είναι. Και ταυτόχρονα το καλύτερο παράδειγμα προς μίμηση για τους γονείς και τα παιδιά που βλέπω καθημερινά. Θεωρώ ότι κάθε γιατρός πρέπει να αποτελεί θετικό πρότυπο για τους ασθενείς κι όχι απλώς να συστήνει την άσκηση.

Συστήνετε επομένως άσκηση σε όλα τα παιδιά;

Συστήνω άσκηση για όλη την οικογένεια. Για τα παιδιά συστήνω να ξεκινούν από τους 3 μήνες με τα ειδικά προγράμματα για βρέφη, πισίνες δηλαδή, την κολύμβηση για μωρά. Στα μεγαλύτερα παιδάκια συστήνω συνήθως ομαδικά αθλήματα, για να μη βαριούνται και τα παρατήσουν.

Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι παιδίατρος, διδάκτωρ ιατρικής και χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Ρώμης. Είναι επίσημο μέλος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων, της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας, της Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής Ελλάδας και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής. Είναι καλεσμένος ομιλητής για παιδιατρικά θέματα σε εκπομπές και δελτία ειδήσεων σε πολλά κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς και αρθρογραφεί σε πολλά περιοδικά και site. Αυτό που κάνει στην τηλεόραση είναι κοινωνική εκπαίδευση και ενημέρωση του κοινού. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Σοκόλη το πρώτο του παραμύθι με τίτλο “Bόλιος Εμβόλιος”, με τη συνεργασία της δημοσιογράφου Φλώρας Κασσαβέτη, στο οποίο εξηγείται με απλό τρόπο στα παιδιά η σκοπιμότητα των εμβολίων. 

Διάβασε ακόμα:

10 + 1 Ερωτήσεις Στον Ματθαίο Γιωσαφάτ Για Τους Μπαμπάδες

Ποιος Διαιτολόγος Κυνηγάει Τον Ήλιο Και Γιατί

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.