Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί ό,τι τρως μικρός, σε επηρεάζει όταν μεγαλώνεις.
– Γιατί πρέπει να βάλεις τη βιταμίνη D στη ζωή του παιδιού σου.


Σίγουρα γνωρίζεις ότι η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα και ότι έχει πάρει διαστάσεις “επιδημίας” τόσο στη χώρα μας, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Και πιθανόν να έχεις ακούσει ότι στην Ελλάδα το ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών είναι αυξημένο. Ενδεικτικά, διαπιστώνεται ότι στα παιδιά 2 ετών το ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών ανέρχεται στο 14%,  στα παιδιά 6 ετών φτάνει περίπου στο 30%, ενώ στα παιδιά 12 ετών υπερβαίνει το 10%.

Γνωρίζεις, όμως, ότι η παχυσαρκία κατά την παιδική και εφηβική ηλικία οδηγεί σε παχυσαρκία κατά την ενήλικη ζωή; Και ότι οι επιπλοκές της παχυσαρκίας μπορεί να περιλαμβάνουν διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, καρδιαγγειακά προβλήματα, υπερλιπιδαιμία και προβλήματα στα νεφρά;

Τα παραπάνω δεδομένα από μόνα τους κρούουν τον κώδωνα κινδύνου, καθιστώντας την ανάγκη για την πρόληψη της παχυσαρκίας επιτακτική. Στο πλάνο πρόληψης, όμως, σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι μπορεί να παίξει μία βιταμίνη, σύμφωνα με τα στοιχεία νέας έρευνας. Ποια βιταμίνη; Η βιταμίνη D!

Η έλλειψη ή η ανεπάρκεια της βιταμίνης D σχετίζεται με την παχυσαρκία!

Η βιταμίνη D αποκτά νέο ρόλο

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο 57ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, η Βιταμίνη D προάγει την απώλεια σωματικού βάρους και βελτιώνει παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου και ψυχικής υγείας σε υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά και εφήβους. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι η έλλειψη ή η ανεπάρκεια της βιταμίνης D σχετίζεται με την παχυσαρκία, με την ακριβή φύση αυτής της σχέσης να αποτελεί αντικείμενο εντατικής έρευνας από την επιστημονική κοινότητα. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η θεραπεία υποκατάστασης με βιταμίνη D, σε περίπτωση έλλειψης ή ανεπάρκειάς της, μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας αποτελεσματικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών της, όπως η καρδιαγγειακή νόσος και ο διαβήτης τύπου 2, στην ενήλικη ζωή.

Τι ακριβώς έδειξε η μελέτη

Στη μελέτη αυτή, ο Χρήστος Γιαννιός, Παιδίατρος, Υποψήφιος Διδάκτωρ, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, Ευαγγελία Χαρμανδάρη και οι συνεργάτες τους στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων ‘Η Αγία Σοφία’, αξιολόγησαν 220 υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά και εφήβους με υποβιταμίνωση D.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα παρέμβασης έλαβαν αρχικά βιταμίνη D μία φορά την εβδομάδα για 6 εβδομάδες, και στη συνέχεια δόση συντήρησης με βιταμίνη D, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της υποβιταμίνωσης D. Τα παιδιά και οι έφηβοι που έλαβαν θεραπεία υποκατάστασης με βιταμίνη D είχαν σημαντικά χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και σωματικό λίπος, χαμηλότερες συγκεντρώσεις ολικής χοληστερόλης και υψηλότερες συγκεντρώσεις HDL-χοληστερόλης συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Επιπλέον, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, τα άτομα που έλαβαν θεραπεία με βιταμίνη D παρουσίαζαν σε σημαντικά μικρότερο βαθμό άγχος, υπερκινητικότητα, έλλειψη προσοχής και επιθετική συμπεριφορά, γεγονός που υποδεικνύει ότι η βιταμίνη D βελτίωσε τα προβλήματα που σχετίζονται με το άγχος, τη συμπεριφορά και το συναίσθημα στα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά και εφήβους.

Το σχόλιο της ειδικού

Οι συμμετέχοντες που έλαβαν μέρος στη μελέτη αυτή παρακολουθούνται στο Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος, το οποίο λειτουργεί καθημερινά στη Μονάδα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων ‘Η Αγία Σοφία’. Το Ιατρείο είναι στελεχωμένο με ιατρικό προσωπικό, Διατροφολόγο, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής και Παιδοψυχολόγο και παρακουλουθεί αυτή τη στιγμή 3000 περίπου παιδιά και εφήβους.

«Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η θεραπεία υποκατάστασης της βιταμίνης D, σε περίπτωση έλλειψης ή ανεπάρκειάς της, ενδεχομένως να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και μεταβολικών επιπλοκών στα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά στην ενήλικη ζωή, καθώς και να βελτιώνει την ψυχική τους υγεία», δήλωσε η επικεφαλής της ερευνητικής μελέτης κ. Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας. Επίσης επεσήμανε ότι: «Αν και τα αρχικά ευρήματα υποδεικνύουν ότι η βιταμίνη D θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, υπάρχει έλλειψη στοιχείων για την ασφάλεια και τις μακροχρόνιες επιδράσεις της υποκατάστασής της, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D. Ωστόσο, αν ένα παιδί είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, συνιστώ στους γονείς του να συμβουλευτούν τον προσωπικό τους ιατρό και να προγραμματίσουν μια εξέταση προσδιορισμού των συγκεντρώσεων της βιταμίνης D».

Φυσικά, ανεξάρτητα από τον έλεγχο της βιταμίνης D, σε ένα πλάνο που έχει σαν στόχο την απώλεια βάρους ενός υπέρβαρου ή παχύσαρκου  παιδιού, το πιο σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας είναι η πρόληψή της. Και αυτή χρειάζεται να λειτουργήσει μέσα από μια σωστά ενημερωμένη οικογένεια.

Διάβασε ακόμα:

Οι 10 Τάσεις Τροφίμων Για Το 2020

Πώς Και Γιατί Οι Διακοπές Γυμνάζουν Το Μυαλό Σου

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.