Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί η πρωινή γυμναστική είναι η καλύτερη.
-Πότε είναι καλό να ανοίγεις τα παράθυρα.


Πιθανόν δεν το υποψιάζεσαι, αλλά ορισμένες καθιερωμένες συνήθειές σου μπορεί να αποδειχθούν πιο ωφέλιμες ή επιβαρυντικές για την υγεία σου σε κάποιες συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξεις συνήθειες. Το μόνο που ίσως χρειάζεται να αλλάξεις είναι τη χρονορύθμισή τους, έτσι ώστε τα οφέλη για την υγεία σου να είναι μεγαλύτερα. 

Μάθε, λοιπόν, ποια είναι η καλύτερη ώρα για να:

1.Πάρεις την πολυβιταμίνη σου

Αμέσως μετά το πρωινό σου γεύμα, με την προϋπόθεση ότι δεν παραλείπεις το πρωινό και δεν πίνεις έναν σκέτο καφέ. Οι περισσότερες πολυβιταμίνες χρειάζεται να καταναλωθούν με γεμάτο στομάχι, οπότε φρόντισε το πρωινό σου να είναι επαρκές. Επίσης, επειδή συνήθως τρως πρωινό σπίτι, είναι πιο πιθανό να καθιερώσεις τη συνήθεια να παίρνεις μαζί και την πολυβιταμίνη σου, πράγμα που δεν είναι το ίδιο εύκολο να τηρήσεις στο γραφείο.

2.Αερίσεις το σπίτι

Ανοίγεις τα παράθυρα μόλις ξυπνάς το πρωί; Πολύ καλά κάνεις, ιδιαίτερα αν ξυπνάς μεταξύ 7 με 9 π.μ. Αν πρόκειται όμως να ανοίξεις τα παράθυρα πριν τις 6 ή μετά τις 10 το πρωί, καλύτερα να το αναβάλεις για το απόγευμα, αφού τότε είναι η ώρα που σημειώνεται η μεγαλύτερη συσσώρευση αλλεργιογόνων και ρύπων στην ατμόσφαιρα. Όσο για το βράδυ, καλύτερα να αποφεύγεις να ανοίγεις παράθυρα, επειδή τα επίπεδα της υγρασίας στην ατμόσφαιρα τις βραδινές ώρες είναι πιο αυξημένα, πράγμα που μπορεί να επιβαρύνει τα συμπτώματα σε άτομα με άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα. Ιδιαίτερα από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί είναι οι ώρες που σημειώνονται οι περισσότερες ασθματικές κρίσεις, σύμφωνα με το Institute for Asthma and Allergy, in Wheaton, Maryland.

3.Κάνεις γυμναστική

Αν έχεις ωράριο γραφείου, είναι πολύ πιθανό να καταλήγεις να επισκέπτεσαι το γυμναστήριο τις βραδινές ώρες. Όμως, η αλήθεια είναι ότι αυτή δεν είναι η καλύτερη ώρα για να ασκηθείς. Η γυμναστική τις βραδινές ώρες μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σου, ακόμα κι αν η κούραση που νιώθεις μετά νομίζεις ότι θα σε κάνει να πέσεις εξουθενωμένος στο κρεβάτι. Καλή ώρα για άσκηση, σύμφωνα με τον Matthew Edlund, επικεφαλής του Center for Circadian Medicine στη Florida, είναι μεταξύ 5 και 6 το απόγευμα, επειδή σε αποφορτίζει από το στρες της ημέρας. Επίσης, αυτή την ώρα είναι λιγότερο πιθανό να επιβαρύνεις τους μυς σου, αφού έχουν ζεσταθεί από το «τρέξιμο» της ημέρας, ενώ τα πνευμόνια σου λειτουργούν καλύτερα. Τέλος, εξασφαλίζεται η ιδανική απόσταση της άσκησης από την ώρα ύπνου. Καλή ώρα, όμως, για γυμναστική είναι και το πρωί, καθώς τονώνει επαρκώς τις λειτουργίες, σε γεμίζει ενέργεια και αντοχή για να βγάλεις την ημέρα και ενεργοποιεί τις καύσεις σε περίπτωση που κάνεις δίαιτα και θέλεις να χάσεις βάρος. Επίσης, σε άτομα με πρωινή δυσκαμψία, η πρωινή γυμναστική συντελεί σαν ένα καλό λιπαντικό των αρθρώσεων, που τους βοηθάει να ξεπιαστούν και να πονούν λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

4.Κάνεις ντους

Η αλήθεια είναι ότι ένα πρωινό ντους μπορεί να αναζωογονήσει τις αισθήσεις σου και να τονώσει την ενεργητικότητά σου, οπότε μπορείς να το προτιμήσεις. Αν πάλι πιστεύεις κι εσύ ότι ένα ζεστό ντους ή μπάνιο πριν πας για ύπνο θα σε χαλαρώσει και θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς πιο εύκολα, μάλλον πρέπει να αλλάξεις τακτική, επειδή μπορεί να καταλήξεις να μετράς προβατάκια. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ύπνου, για να διευκολύνεις την έλευση του ύπνου είναι καλύτερο να κάνεις ένα ζεστό ντους, τουλάχιστον μία ώρα πριν την ώρα που σκοπεύεις να κοιμηθείς, προκειμένου να δώσεις χρόνο στη θερμοκρασία του σώματος να επανέλθει. Η σκέψη ενός ντους στο τέλος της ημέρας έχει φυσικά κάποια βάση, αφού είναι και ένας καλός τρόπος για να αποβάλλεις τους ρύπους της ημέρας από πάνω σου. Απλά προτίμησε να είναι την ώρα που επιστρέφεις στο σπίτι κι όχι πριν κοιμηθείς. 

Διάβασε ακόμα:

5 Τρόποι Γυμναστικης Που Ξεχωρίζουν Σύμφωνα Με Το Harvard

Οι Επιστήμονες Σου Λένε Τι Να Καταναλώνεις Πριν Τη Γυμναστική 

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.