Συμβουλή #16: Μάθε Να Λες Όχι

Βραδινές συγκεντρώσεις, γενέθλια, πάρτι, επαγγελματικά ραντεβού και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Αλήθεια πότε ξεκουράζεσαι; Όλοι αναγκαζόμαστε να κάνουμε πράγματα με το ζόρι. Πολλές φορές όμως στην προσπάθειά σου να ευχαριστήσεις τους άλλους, πιέζεις τον εαυτό σου  να κάνει κάτι που στην πραγματικότητα δεν θέλει. Έτσι αποδέχεσαι κάθε πρόσκληση γιατί πολύ απλά δεν μπορείς να πεις: “όχι”!

Δεν χρειάζεται να πηγαίνεις όπου σε καλούν και σίγουρα δεν μπορείς να τους ευχαριστείς όλους, γιατί κάποια στιγμή πρέπει να σκεφτείς και τον εαυτό σου. Και με αυτήν σου τη συνήθεια το μόνο που κάνεις είναι να τον κουράζεις και να μην απολαμβάνεις τελικά τις εξόδους σου.

Η λύση είναι πολύ απλή: μάθε να λες όχι. Άρχισε με απλά και μικρά βήματα:

1.Την επόμενη φορά που θα σου προτείνει κάποιος κάτι, μην βιαστείς να απαντήσεις. Σκέψου καταρχάς αν αυτό που σου προτείνει σε ενδιαφέρει πραγματικά. Αν όχι, ξέρεις την απάντηση.

2. Αν σκέφτεσαι αν θα παρεξηγηθεί ο άλλος αν αρνηθείς την πρόσκλησή του, δοκίμασε να είσαι διπλωμάτης. Μπορείς για παράδειγμα να πεις “άφησέ με να το σκεφτώ” ή “να δω το πρόγραμμά μου και να σου πω”. Έτσι δίνεις στον εαυτό σου το περιθώριο να μην δεσμευτεί για κάτι που ίσως χρειαστεί να ακυρώσει αργότερα.

3. Μάθε να βάζεις όρια και να ευχαριστείς όχι τους άλλους, αλλά τον εαυτό σου. Σκέψου πέρα από τα “πρέπει”. Σκέψου τι θέλεις να κάνεις και τι όχι και δώσε την ανάλογη απάντηση.

 

Credit: Στέφανος Παπαδόπουλος

 

Ανακάλυψε περισσότερους τρόπους για να έρθεις πιο κοντά στην ευεξία στο βιβλίο “Καλημέρα Χαρά” της Agapi Stassinopoulos. Βρες εδώ όλα τα μικρά βήματα και τις απλές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κάνεις την ζωή σου καλύτερη.