Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Με τι πρέπει να ασχοληθείς αφού γυρίσεις από τη δουλειά.
-Τι λέει ο κανόνας 60/30.


Η αλήθεια είναι ότι μετά από μία κουραστική ημέρα στη δουλειά το μόνο που θέλεις είναι να ξεκουραστείς και να μην κάνεις απολύτως τίποτα.

Ξέρεις όμως ότι η ώρα, μετά την δουλειά και πριν πας για ύπνο, είναι πολύ σημαντική; Γιατί αν εκμεταλλευτείς σωστά αυτό το διάστημα κάνοντας κάτι δημιουργικό, μπορείς να βελτιώσεις όχι μόνο την ευεξία και την αυτοπεποίθησή σου, αλλά και την αποδοτικότητά σου.

Οπότε σκέψου τι θέλεις να κάνεις. Θέλεις να διαβάσεις; Να περάσεις χρόνο με την οικογένειά σου; Να ασχοληθείς με κάτι που σου αρέσει; Επειδή συνήθως δεν έχεις τον χρόνο να ασχοληθείς με πράγματα που σε ενδιαφέρουν πραγματικά θα πρέπει πρωτίστως να δεις τι σε ενδιαφέρει, τι σε χαλαρώνει και σε αποφορτίζει και να το μετατρέψεις σε συνήθεια! Να βρεις μία χρυσή τομή και μία ισορροπία για να μπορείς να αφιερώνεις τον χρόνο και την ενέργειά σου σε αυτό. 

Να θυμάσαι πως ότι κάνεις κάθε μέρα μετά τη δουλειά σου, μπορεί να σε βελτιώσει σε προσωπικό και σε επαγγελματικό επίπεδο. 

Υιοθέτησε τον κανόνα 60/30 λεπτών

Κάνε το τεστ! Από σήμερα και για τις επόμενες 30 ημέρες, όταν γυρνάς από το γραφείο, αφιέρωνε 60 λεπτά του χρόνου σου σε αυτό που θεωρείς ότι είναι το καλύτερο για εσένα και μην αφήσεις τίποτα να σου αποσπά την προσοχή.

Αν πιστεύεις ότι δεν μπορείς να αφιερώνεις 60 λεπτά την ημέρα, δοκίμασε τα 30. Αν πάλι νομίζεις ότι η ώρα μετά τη δουλειά δεν λειτουργεί για εσένα, δοκίμασε να ασχοληθείς με αυτό που θέλεις πριν πας στο γραφείο.

Να θυμάσαι ότι αυτό που έχει σημασία είναι τα μικρά βήματα και η συνέπεια. Και πως όσο αργή και αν είναι η πρόοδος, παραμένει πρόοδος. Γι΄αυτό προσπάθησε να αφιέρωνεις μία ή έστω μισή ώρα την ημέρα προκειμένου να ασχοληθείς με πράγματα που αυξάνουν τη δημιουργικότητα και κατ’ επέκταση την ευεξία και την αποδοτικότητά σου. Οι συμβουλές που ακολουθούν σίγουρα θα σε βοηθήσουν:

Να θυμάσαι ότι είσαι η μεγαλύτερη επένδυση

Γνωρίζεις τον εαυτό σου και τις δυνατότητές σου; Ή τα πράγματα που σε ενδιαφέρουν; Όλα όσα ήθελες να κάνεις πάντα στον ελεύθερό σου χρόνο θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν να γίνεις καλύτερος. Οπότε μήπως έχει έρθει η ώρα να βρεις έστω και λίγο χρόνο και να αρχίσεις να ασχολείσαι με αυτά; 

Η μεγαλύτερη επένδυση που μπορείς να κάνεις είναι ο ίδιος σου ο εαυτός – Warren Buffett

Στο ανταγωνιστικό περιβάλλον του σήμερα δεν αρκεί να κάνεις καλά τη δουλειά σου. Θα πρέπει διαρκώς να εξελίσσεσαι και να γίνεσαι καλύτερος. Και όχι επειδή πρέπει, αλλά επειδή το θέλεις.

Αν ξέρεις ποιος θέλεις να είσαι και τι θέλεις να κάνεις, έχεις κάνει ήδη το πρώτο βήμα. Το να επενδύσεις σε εσένα, είναι η καλύτερη επένδυση που μπορείς να κάνεις. Δημιούργησε μία καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Μην συμβιβάζεσαι και να αγωνίζεσαι πάντα για το καλύτερο. Ασχολήσου με κάτι που θα σε κάνει χαρούμενο. Κάτι που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις. Επένδυσε στον εαυτό σου και κάνε το έστω και για 30 λεπτά την ημέρα.

Ξεκίνησε να διαβάζεις

Το διάβασμα μπορεί να αλλάξει τις πεποιθήσεις σου, να διευρύνει τους ορίζοντές σου και να σε κάνει να σκέφτεσαι διαφορετικά. Η γνώση θα σε βοηθήσει να μάθεις καινούργια πράγματα και θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες.

Το διάβασμα είναι για το μυαλό ότι είναι η άσκηση για το σώμα – Richard Steele

Αν αφιερώνεις 30 λεπτά την ημέρα κάθε βράδυ, μπορείς να διαβάζεις ένα βιβλίο την εβδομάδα. Άρχισε από σήμερα!

Ενημερώσου για κάτι που σε ενδιαφέρει

Εξάσκησε την δημιουργικότητά σου. Βοήθησε το μυαλό σου να παράγει νέες ιδέες. Αφιερώνοντας έστω και 30 λεπτά την ημέρα μαθαίνοντας κάτι καινούργιο, θα αλλάξει τις πεποιθήσεις σου και θα σε βοηθήσει να δεις τον κόσμο διαφορετικά. Με αυτό τον τρόπο θα βελτιωθείς και σε προσωπικό, αλλά και σε επαγγελματικό επίπεδο. 

Ξέρεις ότι ένα σεμινάριο καλλιγραφίας που παρακολούθησε ο Steve Jobs στο κολλέγιο, τον βοήθησε να δημιουργήσει το πρώτο Mac; Ο ίδιος μάλιστα έλεγε “αν δεν είχα παρακολουθήσει εκείνο το σεμινάριο, το Mac δεν θα είχε ποτέ τόσους διαφορετικούς χαρακτήρες γραμμάτων”.

Δεν μπορείς ποτέ να ξέρεις τι θα σου φανεί χρήσιμο κάποια στιγμή. Γι΄αυτό δοκίμασε νέα πράγματα που θα σε βοηθήσουν να γίνεις καλύτερος.

Μία πολύ καλή ιδέα είναι η παρακολούθηση online courses.

Δημιούργησε το δικό σου blog

Αυτό θα σε βοηθήσει να οργανώσεις τις σκέψεις σου και θα σε κάνει να σκέφτεσαι πιο βαθιά. Όταν μοιράζεσαι όσα ξέρεις με τους άλλους, βελτιώνεται και η ικανότητα επικοινωνίας σου. Αρθρογραφώντας, βοηθάς τον εγκέφαλό σου να παραμένει ενεργός κι εσύ έχεις την δυνατότητα να συνδέεις καλύτερα ιδέες και πληροφορίες.

Σίγουρα δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά ίσως αξίζει 30 λεπτά από τον χρόνο σου.

Κάνε κάθε μέρα καλύτερη

Αν θέλεις πραγματικά να βελτιώσεις την ζωή σου θα βρεις έναν τρόπο. Διαφορετικά θα βρεις μία δικαιολογία – Jen Sincero

Σκέψου πώς θέλεις να είναι η ζωή σου. Μπορείς να ονειρεύεσαι, να ελπίζεις και να εύχεσαι τη ζωή που θέλεις. Μήπως ήρθε η ώρα να σκεφτείς και τον τρόπο για να καταφέρεις αυτά που επιθυμείς; Να θυμάσαι ότι βρίσκεσαι στο σημείο που είσαι σήμερα λόγω των επιλογών του χθες. Όμως οι επιλογές του σήμερα καθορίζουν αυτό που θα είσαι αύριο.

Γι΄αυτό ξανασκέψου την απογευματινή σου ρουτίνα και προσπάθησε να κάνεις κάτι δημιουργικό κάθε ημέρα, γυρίζοντας από την δουλειά σου. Και αν θέλεις να δεις ουσιαστική βελτίωση κάνε το συστηματικά.

Διάβασε ακόμα:

Η Τεχνική Των 24 Ωρών Που Θα Σε Βοηθήσει Να Υιοθετήσεις Ή Να Διακόψεις Μία Συνήθεια

Μάθε Να Ξεχωρίζεις Τα Ασήμαντα Από Τα Σημαντικά, Όπως Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν

Author(s)

  • Ο Thomas Oppong είναι αρθρογράφος της HuffPost και του Business Insider.