Το ζητούμενο δεν είναι να μαθαίνουν τα μικρά παιδιά με ποιον τρόπο να είναι ήρεμα και χαλαρά. Το ζητούμενο είναι να μαθαίνουν να αναπτύσσουν ικανότητες όπως η συμπόνια, η δημιουργία και η καλοσύνη. Να μάθουν να κατανοούν πως οι σκέψεις και τα συναισθήματα δεν πρέπει να εξουσιάζουν το μυαλό τους και να τους δοθεί η ευκαιρία , μεγαλώνοντας, να αισθάνονται χαρούμενοι γιαυτό που είναι.

Και  βέβαια είναι γνωστό σε όλον τον κόσμο το πόσο ο διαλογισμός βοηθά τα μικρά παιδιά πριν τον ύπνο, πόσο τα ηρεμεί και τα καθησυχάζει και πως αυτό είναι κάτι ιδιαίτερο που να το συμμερίζονται όχι μόνο οι γονείς τους αλλά και οι δάσκαλοι, οι νταντάδες, αυτοί που τα φροντίζουν και οι παππούδες. Είναι κάτι  που, παιδιά και ενήλικες, μπορούν να το απολαύσουν εξίσου.

Αυτό ακριβώς έχει καθιερώσει ένα σχολείο στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Πρόκειται για το δημοτικό σχολείο Robert W. Coleman όπου υπάρχει μια «αίθουσα σκέψης», ένας χώρος δηλαδή που χρησιμοποιεί το σχολείο αντί να βάζει τα άτακτα παιδιά τιμωρία ή να τα στέλνει στο γραφείο του διευθυντή.

Εκεί οι δάσκαλοι παροτρύνουν τα παιδιά  να καθίσουν απλώς ήσυχα και να κάνουν διαλογισμό ή ασκήσεις αναπνοής, για να ηρεμήσουν, ελπίζοντας ότι θα αρχίσουν έτσι να μαθαίνουν να διαχειρίζονται καλύτερα τις στρεσογόνες ή δύσκολες καταστάσεις, αντί να αντιδρούν άσχημα.

Η αίθουσα διαλογισμού δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το ίδρυμα Holistic Life Foundation, μια τοπική μη κερδοσκοπική οργάνωση, που προσφέρει προγράμματα για παιδιά μετά το σχολείο, τα οποία εστιάζουν σε τεχνικές ενσυναίσθησης, από διαλογισμό μέχρι γιόγκα.

Ο τρόπος οργάνωσης λοιπόν για την εκμάθηση του διαλογισμού χωρίζει τα μικρά παιδιά και τα μεγαλύτερα σε ηλικιακές ομάδες από 3-5 ετών, 6-8 ετών  και 9-12 ετών και περιλαμβάνει μια σειρά από εύκολες, σύντομες, ατομικές και φιλικές για τα παιδιά ασκήσεις,  που κάνουν τη ζωή τους καλύτερη και το διαλογισμό διασκέδαση – ιδιαίτερα στα μικρότερα.

Η κατανομή των ασκήσεων γίνεται κάπως έτσι 

-Ασκηση ηρεμίας: Μια απλή άσκηση αναπνοής για να καλλιεργήσει τα συναισθήματα ηρεμίας και χαλάρωσης. Μερικές φορές τα μικρά παιδια χρειάζονται να αποσυμπιεστούν, να χαλαρώσουν και να αναπνεύσουν με ηρεμία. Είναι ένα διάλειμμα που το απολαμβάνουν!

-Ασκηση καλοσύνης: Η καλοσύνη είναι μια έμφυτη αρετή –μερικά παιδιά μπορούν να την εκδηλώσουν από πολύ μικρά. Αυτή η διασκεδαστική άσκηση, που γίνεται με νοερή αναπαράσταση, μαθαίνει στα παιδιά τη δεκτικότητα και τη γενναιοδωρία.

-Ασκηση εκτίμησης: Ενθαρρύνει τα μικρά παιδιά να έρθουν σε επαφή με αισθήματα ευγνωμοσύνης για τον κόσμο και τους ανθρώπους που τα περιβάλλουν. Με τη νοερή αναπαράσταση καλλιεργείται  στα παιδιά αυτό το είδος της εκτίμησης της καθημερινότητας.

-Ασκηση συγκέντρωσης: Τίποτα δε βάζει φρένο στη φαντασία ενός παιδιού εκτός και αν  μπορέσει να την τιθασσεύσει:  με μια πρακτική χαλάρωσης και σχεδιασμού ενός είδους συγκέντρωσης  που θα σταματήσει να το κάνει να αποσπάται εύκολα. 

-Ασκήσεις επαναφοράς : Βοηθούν τα παιδιά να ξαναβρούν την ισορροπία τους. Οταν βράζουν από εκνευρισμό και απογοήτευση και εσείς,  ως ενήλικες, βρίσκεστε σε αδιέξοδο, αυτή η SOS μέθοδος του διαλογισμού, επαναφέρει τον καθένα σε ισορροπία.

-Ασκήσεις για τον ύπνο: Μέσα σε αυτά τα μικρά μυαλουδάκια συμβαίνουν όλη την ημέρα χίλια δυο πράγματα · έτσι αυτή η μέθοδος, χρησιμοποιώντας ασκήσεις με ιστορίες από παραμύθια, τους χαλαρώνει το μυαλό και…όνειρα γλυκά.

-Ασκήσεις θετικής σκέψης: Βοηθούν τα παιδιά από 6 ετών και άνω να απομακρυνθούν από το άγχος και την ανησυχία.  Μερικές φορές σκέψεις και συναισθήματα δημιουργούν στα μικρά παιδιά σύγχιση, φόβο ή λύπη, έτσι αυτές οι ασκήσεις τους επιτρέπουν να ξεφύγουν από αυτά και να συνειδητοποιήσουν πως δεν έχουν τίποτα να φοβούνται.

-Ασκήσεις για «καληνύχτα»: Μια τεχνική που ουσιαστικά «σβήνει το φως» και διευκολύνει τα παιδιά να πέσουν για ύπνο. Είναι μια πολύ δημοφιλής στα μικρά παιδιά άσκηση  και θα λέγαμε πως είναι ο άνεμος που θα τα μεταφέρει, από μια όλο δραστηριότητες ημέρα, στο κρεβάτι τους. Το μυαλό ηρεμεί, το φως σβήνει.

-Ασκήσεις για «καλημέρα»: Τέντωμα, αναπνοές, ξύπνιος εγκέφαλος, σήκωμα από το κρεβάτι και λάμψτε! Αυτή είναι μια παλιά καλή μέθοδος για μεγάλους και που ταιριάζει πολύ και στα παιδιά για να ξεκινήσουν την ημέρα τους.

-Ασκήσεις για να «κατεβάσουν ταχύτητα»: Οταν ένα παιδί βρίσκεται σε κατάσταση σίφουνα, όπου όλη την ημέρα του η ενέργειά του είναι ασταμάτητη, αυτή η άσκηση το κάνει να κατεβάσει ταχύτητα με αργές και στοχευμένες κινήσεις, να πατήσει στο έδαφος, να ηρεμήσει και να ισορροπήσει.

-Ασκήσεις για «και τώρα ήρεμα». Οταν η ώρα του παιχνιδιού τελειώσει, μπορεί η μετάβαση σε μια άλλη δραστηριότητα που δεν είναι τόσο διασκεδαστική, όσο το παιχνίδι, να τα δυσκολέψει. Αυτή είναι μια χρήσιμη άσκηση που θα τους δώσει θάρρος να καταλάβουν πως ήρθε η ώρα για ηρεμία και επαναφορά σε ό,τι έκαναν προηγουμένως.

Πάντως το σπουδαιότερο είναι πως η εκμάθηση του διαλογισμού μπορεί να αποτρέψει την τιμωρία  σε παιδιά ανήσυχα, νευρικά και θυμωμένα και να την αντικαταστήσει με αυτήν την εναλλακτική πρακτική που προσφέρει ηρεμία, σκέψη και διαχείριση του άγχους.

Author(s)

  • Νανά Τσούμα

    Δημοσιογράφος - Παραγωγός Ρ/Φ Εκπομπών

    Η Νανά Τσούμα είναι δημοσιογράφος και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών. Τα τελευταία 25 χρόνια έχει αφιερώσει εκατοντάδες εκπομπές και άρθρα στο πώς να ζεις καλύτερα και έχει βοηθήσει κοινό από όλη την Ελλάδα να βρει τρόπους να υποστηρίξει εθελοντικά τις πιο αξιόλογες οργανώσεις και συλλόγους, προβάλλοντας παράλληλα το έργο του.