Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί το παιδί σας πρέπει να είναι διαρκώς ενυδατωμένο.
– Πώς θα προστατεύσετε την υπόλοιπη οικογένεια. 


Γιατί είναι τόσο συχνός ο πονόλαιμος στα παιδιά; Μερικές φορές μάλιστα η συχνότητα της εμφάνισής του προβληματίζει τους γονείς. Η αλήθεια όμως είναι ότι πράγματι τα παιδιά παρουσιάζουν πιο συχνά πονόλαιμο από τους μεγάλους γιατί προσβάλλονται πιο εύκολα από τις εποχικές ιώσεις καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως και ο οργανισμός τους δε διαθέτει ακόμα όλα τα απαραίτητα αντισώματα τα οποία αποκτά σταδιακά. Επιπλέον τα παιδιά περνούν αρκετές ώρες σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως σχολικές αίθουσες, παιδικοί σταθμοί κτλ. οπότε η μετάδοση των ιώσεων είναι πιο εύκολη και πιο πιθανή.

Από τη στιγμή που θα κολλήσει ένα παιδί ίωση είναι συνηθισμένο να παρουσιάσει ένα, κάποια ή όλα από τα εξής συμπτώματα: πονόλαιμο, συνάχι, βήχα, πυρετό. Συνήθως όμως το πρώτο σύμπτωμα είναι ο πονόλαιμος με το παιδί να παραπονιέται ότι δυσκολεύεται να καταπιεί. Αυτό που χρειάζεται να ξέρουν οι γονείς είναι ότι τα συμπτώματα της ίωσης δεν κρατάνε πολύ και υποχωρούν γύρω στις 3-5 μέρες και κυρίως ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με συμπτωματικούς τρόπους και όχι με αντιβίωση και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδίατρου.

Τι μπορεί να βοηθήσει στον πονόλαιμο:

-Δίνετε στο παιδί σας άφθονα υγρά για να είναι καλά ενυδατωμένο. Σε αυτούς περιλαμβάνεται και ο φυσικός χυμός πορτοκάλι που είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και βοηθάει στην άμυνα του οργανισμού αλλά και φυτικά ροφήματα όπως τσάι ή χαμομήλι με μέλι που μαλακώνουν το λαιμό.
-Συμβουλευτείτε στο φαρμακοποιό ή τον παιδίατρο για τις παστίλιες για το λαιμό που μπορείτε να δώσετε στο παιδί καθώς όχι μόνο θα το ανακουφίσουν από τον πονόλαιμο αλλά χάρη στις αντισηπτικές τους ιδιότητες περιορίζουν και την πιθανότητα εξάπλωσης της φλεγμονής. Οι τροχίσκοι Lisofix είναι μια ιδανική επιλογή καθώς εμπεριέχουν φυτικά στυστατικά που δρουν τοπικά στο λαιμό του παιδιού και ανακουφίζουν άμεσα μειώνοντας τις πιθανότητες επιδείνωσης των συμπτωμάτων.
-Μην στέλνετε το παιδί στο σχολείο ή στις εξωσχολικές του δραστηριότητες αν έχει πυρετό ή δείχνει εξαντλημένο και τα συμπτώματα του είναι έντονα.
-Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν με το πέρας των ημερών ή χειροτερεύουν θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδίατρο.

Τι μέτρα πρόληψης πρέπει να πάρει η υπόλοιπη οικογένεια:

-Αερίζετε καθημερινά το χώρο που μένετε και το δωμάτιο του παιδιού ώστε να μπαίνει φρέσκος αέρας που μειώνει τα αλλεργιογόνα και τα μικρόβια. Μην ξεχνάτε  ότι τα μικρόβια κρύβονται παντού.  
-Καθαρίζετε καλά τις επιφάνειες και τα αντικείμενα που αγγίζουν συχνά τα παιδιά.
-Πλένετε συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό και να μάθετε και στα παιδιά να κάνουν το ίδιο.

Διάβασε ακόμα:

Τι Να Δώσεις Στο Παιδί Σου Όταν Σου Λέει «Πεινάω»

13 Λάθη Που Κάνουν Οι Γονείς Στην Ανατροφή Των Παιδιών Τους. Εσύ Τα Κάνεις Όλα Σωστά;

Author(s)

  • H συντακτική ομάδα του Thrive Global Greece προτείνει ιδέες και προϊόντα που κάνουν τη ζωή σου καλύτερη.