Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι σου κάνει καλό να προσφέρεις, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς. Κάθε βδομάδα, το Thrive Global παρουσιάζει δράσεις που ξεχωρίζουν και χρειάζονται τη βοήθειά σου.

Ένα πιάτο φαγητό δεν είναι δεδομένο. Και αν εσύ το θεωρείς, δεν ισχύει το ίδιο και για έναν συνάνθρωπό σου. Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που το στερούνται. Και οι άνθρωποι αυτοί είναι γύρω μας.

Υπάρχουν συνάνθρωποί μας όλων των ηλικιών, εθνικοτήτων και κοινωνικών στρωμάτων, που ψάχνουν τα σκουπίδια στις λαϊκές αγορές της Αθήνας για να μαζέψουν τρόφιμα που δεν μπορούν να αγοράσουν. Αυτή η εικόνα στάθηκε αφορμή για την δημιουργία της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος».

Στην αρχή, οι άνθρωποι της Κοινωνικής Κουζίνας άρχισαν να μαγειρεύουν από το σπίτι τους φαγητά και να τα μοιράσουν στις λαϊκές αγορές. Στη συνέχεια ζήτησαν από τους παραγωγούς να τους δίνουν ένα προϊόν από τον πάγκο τους. Σήμερα μαγειρεύουν κάθε ημέρα σε μία διαφορετική περιοχή της Αθήνας για τον άλλον άνθρωπο.

Δεν κάνουμε “φιλανθρωπία”, ούτε “ελεημοσύνη”.

Οι εθελοντές της κοινωνικής αυτής κουζίνας μαγειρεύουν και ετοιμάζουν ζωντανά ένα γεύμα για τους συνανθρώπους μας στο δρόμο, κάνοντας έτσι την καθημερινότητά τους πιο όμορφη.

“Δεν κάνουμε φιλανθρωπία, ούτε ελεημοσύνη”, μας λένε οι άνθρωποι πίσω από την οργάνωση και συμπληρώνουν, “αποφασίσαμε να μαγειρεύουμε ζωντανά το φαγητό στον κόσμο, τρώγοντας όλοι μαζί, για να έρθουμε όλοι πιο κοντά και για να σπάσουμε την ντροπή που πιθανότατα ένιωθε κάποιος όταν του μοιράζαμε μαγειρεμένο φαγητό”. 

Αποφασίσαμε να μαγειρεύουμε ζωντανά το φαγητό στον κόσμο, τρώγοντας όλοι μαζί, για να έρθουμε όλοι πιο κοντά και για να σπάσουμε την ντροπή που πιθανότατα ένιωθε κάποιος όταν του μοιράζαμε μαγειρεμένο φαγητό.

«Ο άλλος άνθρωπος» αποτελεί μια κίνηση αλληλεγγύης. Μία ένδειξη αγάπης για τον άλλον άνθρωπο, με την ελπίδα να παρακινήσει και να ευαισθητοποιήσει ώστε να γίνουν και άλλες παρόμοιες δράσεις.

Θέλεις να γίνεις μέλος της Κοινωνικής Κουζίνας; 

Θέλεις να προσφέρεις τρόφιμα και άλλα απαραίτητα προϊόντα; Θέλεις να συμμετέχεις στην πρωτοβουλία πιο ενεργά, βοηθώντας στο επί τόπου μαγείρεμα και τη διανομή; Στήριξε αυτήν την εθελοντική προσπάθεια και πρόσφερε ένα πιάτο φαγητό στον άλλον άνθρωπο. Σε αυτόν που σε χρειάζεται.

Μάθε πώς μπορείς να βοηθήσεις πατώντας εδώ

Διάβασε ακόμα:

Γίνε Ο Ήρωας Κάποιου. Γίνε Εθελοντής Δότης Μυελού Των Οστών

Κοινωνικά Ευπαθείς Ομάδες “Διαβάζουν” Μέσα Από Τα Μάτια Εθελοντών

Author(s)

  • Ελίνα Δελενίκα

    Head of Content Thrive Greece

    Η Ελίνα Δελενίκα είναι Head of Content του Thrive Greece.