Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς αν δεν κοιμάσαι σωστά, επηρεάζεις την σχέση σου.
-Γιατί ο ύπνος σου συνδέεται με την τεστοστερόνη σου.


Κακή ποιότητα ύπνου! Οι επιστήμονες την είχαν παλαιότερα συσχετίσει με δυσκολία συγκέντρωσης, με έλλειψη ενέργειας και με παρορμητικές συμπεριφορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σήμερα γνωρίζουμε ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και την υγεία μας. Τελευταίες μελέτες, μάλιστα, δείχνουν ότι η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ακόμα και τις σεξουαλικές επιδόσεις και πιο συγκεκριμένα τις σεξουαλικές επιδόσεις των ανδρών. Κι αυτό επειδή μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία.

Τι ακριβώς, όμως, ορίζεται ως κακή ποιότητα ύπνου;

«Κακή ποιότητα ύπνου έχει κάποιος που δεν κοιμάται συνεχόμενα 7-8 ώρες τη νύχτα, δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί, ξυπνά νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα ή ξυπνά πολλές φορές το βράδυ για διάφορους λόγους. Όποια κι αν είναι η αιτία, η κακή ποιότητα ύπνου έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και γι’ αυτό θα πρέπει πάντα να αντιμετωπίζεται έγκαιρα και υπεύθυνα», εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος Δρ. Νικόλαος Κατσένης, ο οποίος μιλά για μια νέα έρευνα που συσχετίζει την κακή ποιότητα ύπνου με τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, αλλά και τα προβλήματα στύσης στους άνδρες.

H κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ακόμα και τις σεξουαλικές επιδόσεις, και πιο συγκεκριμένα τις σεξουαλικές επιδόσεις των ανδρών.

Η νέα συσχέτιση που αποκάλυψε η έρευνα

Μια ομάδα ερευνητών από τα Πανεπιστήμια του Μαϊάμι, της Μανιτόμπα και του John Hopkins, χρησιμοποίησαν δεδομένα της μελέτης NHANES και εξέτασαν περίπου 2.700 άνδρες ηλικίας 16 – 80 ετών (με μέση ηλικία τα 46 έτη). Μετά από συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των ωρών ύπνου αλλά και άλλων παραγόντων, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες που εξετάστηκαν και είχαν χαμηλή τεστοστερόνη είχαν μειωμένο ύπνο. Επίσης, είχαν και αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος. Από τα ευρήματά τους οι ερευνητές συμπέραναν ότι η αξιολόγηση και η θεραπεία της χαμηλής τεστοστερόνης θα πρέπει να περιλαμβάνει τη βελτίωση της διάρκειας του ύπνου σε συνδυασμό με τη διαχείριση του βάρους.

«Η έλλειψη τεστοστερόνης έχει πολλές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, της στυτικής δυσλειτουργίας και του μεταβολικού συνδρόμου», εξηγεί ο Δρ. Κατσένης. «Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η στυτική δυσλειτουργία οφείλεται πάντα στην έλλειψη τεστοστερόνης κι ότι τα αίτια της πρώτης δεν θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού».

Το σίγουρο πάντως είναι ένα: ο έλεγχος των επιπέδων της τεστοστερόνης στους άνδρες μπαίνει σε νέα βάση. Όχι μόνο σε ό,τι αφορά στη στυτική λειτουργία, αλλά και σε ό,τι αφορά στον ύπνο τους.

Διάβασε ακόμα:

Μήπως Η Μύτη Σου Υποβαθμίζει Τον Ύπνο Σου;

Στάση Ύπνου: Το Κλειδί Για Καλύτερη Υγεία

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.