Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί η ενσυναίσθηση είναι σημαντική για τα νομικά επαγγέλματα.
-Τι πρέπει να κάνουν οι νομικοί επαγγελματίες για να διατηρήσουν την ψυχική τους υγεία.


Eίναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι οι άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται με ανθρωπιστικά  και με νομικά επαγγέλματα έχουν άμεσες σχέσεις με τους ανθρώπους  και χρειάζεται να είναι σε εγρήγορση ούτως, ώστε να αντιλαμβάνονται ότι ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδική και ανεπανάληπτη ψυχοσωματική οντότητα και χρειάζεται πάνω από όλα το σεβασμό μας και την άνευ όρων αποδοχή μας, για να μπορέσουμε να τον βοηθήσουμε από όποιο επαγγελματικό πόστο και αν βρισκόμαστε.

Νομικά επαγγέλματα

Όσον αφορά στα νομικά επαγγέλματα γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτά έχουν περάσει πολλά χρόνια μελέτης και σπουδών για να μπορούν να εξειδικευτούν ούτως, ώστε να παρέχουν τις  υπηρεσίες, τους διευκολύνοντας τους ανθρώπους σε εξαιρετικά κρίσιμες περιστάσεις της ζωής τους.

Για αυτό το λόγο, οι ίδιοι οι επαγγελματίες είναι απαραίτητο να φροντίζουν την ψυχική τους υγεία, για να μπορούν να απολαμβάνουν ψυχοσυναισθηματική ευεξία έτσι, ώστε και με τον εαυτό τους να αισθάνονται όμορφα, αλλά και να είναι αποτελεσματικοί στο λειτούργημά τους.

4 μυστικά ψυχικής ενδυνάμωσης

Σε αυτό λοιπόν το άρθρο θα αποκαλύψουμε 4 μυστικά ψυχικής ενδυνάμωσης για όλους τους ανθρώπους  που ασχολούνται με νομικά και με ανθρωπιστικά επαγγέλματα εν γένει.

Μυστικό #1

Πρώτα από όλα, είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτά τα επαγγέλματα να μπορούν να δείχνουν ενσυναίσθηση στο πρόβλημα το οποίο τους παρουσιάζει  ο πελάτης τους, προκειμένου να μπορέσουν να τον βοηθήσουν. Αυτό σημαίνει ότι καλό είναι να μπορούν να ενσκήψουν αγαπητικά και χρησιμοποιώντας την ενεργητική ακρόαση σε αυτό που τους εκφράζει ο πελάτης τους. Να δείχνουν σεβασμό, ενσυναίσθηση και άνευ όρων αποδοχή χωρίς να εκτοξεύουν επικρίσεις. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να έχουν ασκηθεί σε δεξιότητες αποτελεσματικής επικοινωνίας, ενσυναίσθησης για να μπορούν να είναι αποτελεσματικοί στη  συνεργασία τους. Εάν για παράδειγμα ένας άνθρωπος είναι επικριτικός ή δεν έχει μάθει να ακούει τους άλλους είναι πολύ δύσκολο να συνεργαστεί με τους πελάτες του, ώστε να επιτύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Σε αυτό το σημείο,  μπορούμε να αναφέρουμε το θεσμό της διαμεσολάβησης, όπου πράγματι στην εκπαίδευση των διαμεσολαβητών περιλαμβάνονται και μαθήματα που αφορούν την ψυχική υγεία και τις δεξιότητες επικοινωνίας, ώστε οι διαμεσολαβητές που πρόκειται να αναλάβουν μία υπόθεση εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών να είναι ταυτόχρονα καταρτισμένοι και στο πώς θα μπορούν να βοηθούν τα μέρη να επικοινωνήσουν αρμονικά μεταξύ τους και να καταλήξουν σε μία ωφέλιμη συμφωνία.

Μυστικό #2

Είναι  πολύ σημαντικό σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι όσοι ασχολούνται με αυτά τα επαγγέλματα είναι καλό να μπορούν να διαχωρίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση στον επαγγελματικό τους βίο και να μην τα μεταφέρουν στο σπίτι. Να προστατεύουν τόσο τους ίδιους, την ψυχική τους υγεία, αλλά και την οικογένειά τους. Οπότε είναι καλό μετά τη δουλειά να ακολουθούν μία διαδικασία ψυχικής αποφόρτισης και να μπορούν να ασχολούνται με  ευχάριστες δραστηριότητες που ξεκουράζουν τόσο τους ίδιους, αλλά και  διευκολύνουν τη σύνδεσή τους με την οικογένειά τους, τον κοινωνικό και οικογενειακό τους περίγυρο και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Μυστικό #3

Επόμενος  τρόπος ψυχικής ενδυνάμωσης των ανθρώπων που ασχολούνται με νομικά και ανθρωπιστικά επαγγέλματα είναι να μην λησμονούν να φροντίζουν τον εαυτό τους και την ψυχοσωματική τους υγεία όσες υποχρεώσεις και αν έχουν. Να  μεριμνούν για τον εαυτό τους και την ψυχική τους υγεία, λαμβάνοντας υπόψιν ότι καλό είναι να αναλαμβάνουν  υποθέσεις τις οποίες μπορούν να διεκπεραιώσουν χωρίς όμως να διακινδυνεύουν να ξεπεράσουν τα όρια τους και να υποστούν υπερκόπωση ή αλλιώς burnout. Κάτι τέτοιο έχει δυσάρεστα αποτελέσματα στην υγεία τους.

Πραγματικά  οι επαγγελματίες χρειάζεται να καλλιεργούν και άλλες πτυχές της κοινωνικής και οικογενειακής τους ζωής όσο μεγάλη αγάπη και υπευθυνότητα και αν  αισθάνονται για το έργο που επιτελούν. Πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο της εργασιακής εξουθένωσης, δηλαδή υπερβαίνουν τα όρια τους οι επαγγελματίες με δυσάρεστα αποτελέσματα στην υγεία τους και στους ίδιους ψυχοσωματικά.

Μυστικό #4

Επιπρόσθετα, πολύ βοηθητικός τρόπος ψυχικής ενδυνάμωσης των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτά τα επαγγέλματα είναι να μπορούν στον ελεύθερό τους χρόνο να διαβάσουν ένα βιβλίο, να παρακολουθήσουν μία θεατρική παράσταση και γενικά να κάνουν πράγματα τα οποία τροφοδοτούν τον εσωτερικό τους κόσμο με συναισθήματα ευχάριστα και θετικά και τους καλλιεργούν την θετική ψυχολογία.

Συμπερασματικά, τονίζουμε ότι τα νομικά επαγγέλματα είναι επαγγέλματα   ευθύνης και πραγματικά οι άνθρωποι που καταγίνονται με αυτά μελετούν πάρα πολλές ώρες αφιερωμένοι με αγάπη και αφοσίωση στο αντικείμενό τους. Ο καθένας μας όμως είναι πολύπλευρη προσωπικότητα και ψυχοσωματική οντότητα. Το επάγγελμα αδιαμφισβήτητα είναι ένας τομέας, ο οποίος σίγουρα δίνει χαρά, δημιουργικότητα στη ζωή μας και μας βοηθάει στην αυτοπραγμάτωση, αλλά χρειάζεται να είμαστε σε εγρήγορση ούτως, ώστε να απολαύσουμε και όλους τους άλλους τομείς της ζωής μας, την οικογένεια, τους φίλους και να έχουμε ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό μας.

Ας  θυμόμαστε ότι φροντίζοντας τον εαυτό μας ολιστικά πετυχαίνουμε και ψυχοσωματική υγεία και επιτελούμε το επαγγελματικό μας λειτούργημα από όποια θέση και αν βρισκόμαστε με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Διάβασε ακόμα:

Η ζωή μετά τα 50: Πώς να κάνεις τα επόμενα χρόνια, τα καλύτερα χρόνια

5 τρόποι για να αντιμετωπίσεις τη μοναξιά

Author(s)

  • Ολυμπία-Μαρία Ποντίκη

    Relationship & Life Coach

    Η Ολυμπία-Μαρία Ποντίκη είναι Σύμβουλος ψυχικής υγείας, σχολικός σύμβουλος, Relationship & Life Coach, νομικός, σύμβουλος γάμου-οικογένειας και αρθρογράφος. Είναι κάτοχος Msc στην Ποιμαντική Ψυχολογία.