Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι η ιστορία του languishing.
-Ποια Μικροβήματα θα σε βοηθήσουν να το διαχειριστείς.


Αίσθημα διαρκούς δυσαρέσκειας, στασιμότητας και κενού. Έλλειψη κινήτρου, συγκέντρωσης και μειωμένη απόδοση. Κι όμως! Δεν πρόκειται για κατάθλιψη ή για επαγγελματική εξουθένωση. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Adam Grant, είναι το κυρίαρχο συναίσθημα του 2021 και ονομάζεται languishing ή αλλιώς τέλμα. 

Η πανδημία, δημιούργησε τις ιδανικές συνθήκες για την δημιουργία του: μέσα σε μία κατάσταση διαρκούς και αυξανόμενου άγχους και στρες, κληθήκαμε να δημιουργήσουμε νέες ρουτίνες για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε και να συμβιβαστούμε με τη νέα πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να επηρεάσουμε αρνητικά όχι μόνο το κίνητρο, την ικανότητα συγκέντρωσης και την αποδοτικότητά μας, αλλά και την ψυχική μας υγεία. 

Η ιστορία του languishing

Ο όρος languishing επινοήθηκε από τον κοινωνιολόγο Corey Keyes, έρευνα του οποίου υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που είναι πιο πιθανό να βιώσουν σοβαρή κατάθλιψη και άγχος την επόμενη δεκαετία δεν είναι αυτοί που έχουν συμπτώματα σήμερα. Είναι οι άνθρωποι που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε τέλμα. 

Τώρα λοιπόν που οδεύουμε προς το τέλος, τώρα που είμαστε ένα βήμα πριν την επιστροφή μας στην (νέα) κανονικότητα, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε και να διαχειριστούμε τα όποια αρνητικά μας συναισθήματα, να (ξανα)βρούμε το χαμένο μας σκοπό και νόημα, να διατηρήσουμε τη συγκέντρωση και την απόδοσή μας και να μπορέσουμε να ευημερήσουμε. 

Τα Μικροβήματα που ακολουθούν θα βοηθήσουν τόσο εσάς όσο και την ομάδα σας να διαχειριστείτε το languishing και να βελτιώσετε την καθημερινότητά σας:

  • Δείχνετε το ενδιαφέρον σας στα μέλη της ομάδας σας. Μην στέκεστε στις συμβουλές. Κάντε ένα βήμα παραπάνω: δοκιμάστε το coaching. Να θυμάστε ότι οι καλοί ηγέτες αυτό κάνουν. 
  • Μην επιβραβεύετε το multitasking. Περιορίστε το και εργαστείτε όλοι σας χωρίς περισπασμούς.
  • Κάθε εβδομάδα – ακόμα και για λίγα λεπτά – ασχοληθείτε με πράγματα που σας προσφέρουν ένα αίσθημα ικανοποίησης και παροτρύνετε και την ομάδα σας να κάνει το ίδιο.
  • Στο τέλος της κάθε ημέρας, καταγράψτε τους στόχους που πετύχατε μαζί – όσο μικροί και αν είναι αυτοί. 

Διάβασε ακόμα:

New normal: Βοηθήστε την ομάδα σας να διαχειριστεί το άγχος της επιστροφής

3 Μικροβήματα για γίνεις πιο αποδοτικός