Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις

-Πότε να θέτεις όρια.
-Με ποιο κριτήριο να ξεχωρίσεις τους φίλους σου.


Αν ένας άνθρωπος, είτε αυτός είναι ο σύντροφός σου, η φίλη σου, ο συνάδελφός σου, σού δίνει εκατό λύπες και μία χαρά, γιατί να τον κρατάς στη ζωή σου; Το έχεις αναρωτηθεί ποτέ αυτό; Όταν εσύ δίνεις και κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς χωρίς ανταπόκριση, τι νόημα έχει να παραμένει στη ζωή σου κάποιος που δεν σου προσφέρει σχεδόν τίποτα; 

Ένα λόγος που πολύ συχνά συμβαίνει αυτό είναι η ανασφάλεια. Η ανασφάλεια να μη χάσεις έναν άνθρωπο από τη ζωή σου, ο οποίος μπορεί μάλιστα να έχει εξελιχθεί σε συνήθεια. Ξέρω, θα πονέσεις για λίγο στην αρχή μέχρι να τον ξεσυνηθίσεις, αλλά μην κάνεις πίσω. Γιατί όταν φύγει η συνήθεια όλα θα είναι καλύτερα.

Ποιους να κρατήσεις τελικά;

Γέμισε τη ζωή σου με “ωραίους” ανθρώπους, όχι ανασφαλείς που τους ενδιαφέρει μόνο ο εαυτούλης του. Στρέψε το ενδιαφέρον σου σε ανθρώπους που νοιάζονται πραγματικά για σένα και σου “δίνουν” χωρίς να χρειάζεται να τους “δίνεις” μόνο εσύ. Κράτα στη ζωή σου ανθρώπους που σε σκέφτονται και σε ανεβάζουν ψυχολογικά. Ανθρώπους με τους οποίους θα μπορείς να συζητάς όλες τις ανησυχίες σου, που θα είναι ουσιαστικά δίπλα σου, όταν τους χρειάζεσαι, και όχι μόνο όταν σε χρειάζονται εκείνοι. Ανθρώπους που θα μπορείς να στηριχτείς επάνω τους, όχι απλούς κομπάρσους που θα σε εκμεταλλεύονται και θα σε χρησιμοποιούν, επειδή θέλουν να κερδίσουν κάτι από σένα.

Το πρώτο βήμα είναι τα όρια

Πάρε τη μεγάλη απόφαση και κράτα στη ζωή σου λίγους και καλούς. Οι πολλοί απλά κάνουν φασαρία χωρίς καμία ουσία. Από κάποια ηλικία και μετά εξάλλου έχεις ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη να επιδιώκεις την ησυχία. Το πρώτο βήμα για να τα καταφέρεις είναι ξεκινώντας να βάζεις όρια στους ανθρώπους γύρω σου. Στις απαιτήσεις και τις επιθυμίες τους από εσένα. 

Όταν μάθεις να βάζεις τα όριά σου και ξεκαθαρίσεις τη θέση σου, τότε θα μείνουν πραγματικά αυτοί που αξίζουν να μείνουν στη ζωή σου. Άλλωστε, η πραγματική ικανοποίηση και αξία στη ζωή είναι να περιτριγυρίζεσαι και να συναστρέφεσαι με ανθρώπους οι οποίοι θα σε κάνουν να νιώθεις και να περνάς όμορφα, θα σου προσφέρουν γέλιο, χαρά και ευτυχία. Μείνε μακριά από ανθρώπους τοξικούς που θα σε “ρίχνουν” με την αρνητική τους αύρα και ενέργεια.

Το ίδιο ισχύει και για εσένα όμως

Κι εσύ, όμως, από την πλευρά σου, μην τα περιμένεις όλα από τους άλλους και μην κρίνεις, εγκρίνεις ή απορρίπτεις μόνο. Κάνε και τη δική σου αυτοκριτική. Προσπάθησε κάθε μέρα να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου χωρίς όμως να ξεχνάς το εξής σημαντικό: δεν χρειάζεται να αρέσεις σε όλους, ούτε να τα έχεις καλά με όλους. Όσοι το κάνουν, απλά προσποιούνται… και δεν είναι ποτέ ο αληθινός εαυτός σου. Σε έναν “ψεύτικο” κόσμο κάνε τη διαφορά και γίνε το φωτεινό παράδειγμα.

Διάβασε ακόμα:

Ποιο Βασικό Συναίσθημα Κρύβεται Πίσω Από Το Σύνδρομο Της Στοκχόλμης

Έρευνα: Ο Διαλογισμός Διατηρεί Τον Εγκέφαλο Νέο

Author(s)

  • Έφη Αργυροπούλου

    Συγγραφέας-Blogger

    Η Έφη Αργυροπούλου είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.