Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Τι ποσοστό της κούρασης οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες.
-Σε ποιες ερωτήσεις πρέπει να απαντήσεις.


Μήπως νιώθεις κουρασμένος όλη την ώρα; Αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να λειτουργήσεις ή ότι δεν έχεις καθόλου ενέργεια; Και αν ναι, μήπως κατηγορείς τα γονίδια σου για αυτήν την κατάσταση; Μάλλον κάνεις λάθος! Γιατί σύμφωνα με έρευνες η συνεχής και επαναλαμβανομένη κούραση, δεν είναι θέμα κληρονομικότητας, όπως πολλοί νομίζουν. Είναι θέμα επιλογής!

Η κούραση είναι θέμα επιλογής.

Σε μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Molecular Psychiatry, ερευνητές συνέλεξαν και ανέλυσαν δεδομένα περισσότερων από 110.000 ατόμων που απάντησαν στην ερώτηση «πόσο κουρασμένοι νιώθετε μέσα στην ημέρα» και «πόσο λίγη ενέργεια έχετε»; Κατέληξαν στο συμπέρασμα πως μόλις το 8,4% της κούρασης αποδίδεται σε γενετικούς παράγοντες. Συνεπώς, το υπόλοιπο 90% οφείλεται σε εμάς και στο περιβάλλον μας. Δηλαδή στον τρόπο που ζούμε.

Μόλις το 8,4% της κούρασης αποδίδεται σε γενετικούς παράγοντες.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι υπάρχουν παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα της ζωής μας, όπως για παράδειγμα η διάρκεια του ύπνου ή το πόσο αγχωμένοι αισθανόμαστε.

Γι’ αυτό αν νιώθεις συνεχώς κουρασμένος και χωρίς ενέργεια, σκέψου λίγο τον τρόπο ζωής σου και αναρωτήσου:

-Κοιμάσαι 7-9 ώρες την ημέρα;

-Ξεκουράζεσαι;

-Τρέφεσαι σωστά;

-Αθλείσαι;

-Πίνεις αρκετό νερό;

-Μήπως καπνίζεις ή πίνεις;

-Αισθάνεσαι πιεσμένος στην δουλειά σου;

-Μήπως δουλεύεις πολλές ώρες;

-Έχεις άγχος και στρες;

Αν οι περισσότερες από τις απαντήσεις σου είναι αρνητικές, αντί για θετικές και το αντίστροφο, τότε μάλλον θα πρέπει να σταματήσεις να κατηγορείς τους γονείς σου για όσα νομίζεις ότι κληρονόμησες από αυτούς. Γιατί κάποια πράγματα είναι θέμα επιλογών. Όχι κληρονομικότητας.

Γι’ αυτό αφιέρωσε λίγο χρόνο στον τρόπο ζωής και τις συνήθειές σου. Προσδιόρισε την αιτία της κούρασης και προσπάθησε να την εξαλείψεις. Και να είσαι σίγουρος ότι θα αρχίσεις να ανακτάς την χαμένη σου ενέργεια και να αισθάνεσαι καλύτερα.

Διάβασε ακόμα:

Πώς Θα Προλάβεις Την Επαγγελματική Εξουθένωση

Ένας Γιατρός Σου Λέει Πώς Θα Βελτιώσεις Τον Τρόπο Ζωής Σου 

Author(s)

  • Ελίνα Δελενίκα

    Head of Content Thrive Greece

    Η Ελίνα Δελενίκα είναι Head of Content του Thrive Greece.