Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι είναι το koselig.
-Ποιες μικρές αλλαγές θα σε βοηθήσουν να το πετύχεις.


Ο χειμώνας έρχεται και οι θερμοκρασίες πέφτουν. Περισσότερο από ποτέ, μοιάζει με μια εποχή επιβίωσης για αυτούς που ήδη έχουν βιώσει μια μορφή καραντίνας. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μια στρατηγική, δανεισμένη από τους ανθρώπους που όχι μόνο επιβιώνουν, αλλά ευημερούν τον χειμώνα: τους Νορβηγούς.

Η ψυχολόγος του Stanford Kari Leibowitz ανακάλυψε στην καινοτόμα έρευνά της πάνω στη νοοτροπία του χειμώνα ότι όσο πιο βόρεια ζουν οι άνθρωποι στη Νορβηγία, τόσο πιο θετικά αισθάνονται για τον χειμώνα. Γιατί; Το μυστικό μοιάζει να κρύβεται σε μια λέξη που ακούγεται σαν ξόρκι: koselig. Αυτή η αμετάφραστη λέξη σημαίνει “ένα είδος κοινής και ασφαλούς ομαδικότητας”, σύμφωνα με τον ειδικό σκανδιναβικής γλώσσας, Arne Kruse. “Μπορεί να περιγράψει ένα σπίτι, μια κατάσταση, ένα γεύμα, μια συζήτηση ή ένα άτομο, που μεταδίδει το αίσθημα της ασφάλειας, της ζεστασιάς και της καλοσύνης.” Υποδεικνύει ότι υπάρχει μια πολύ παρόμοια λέξη στα αγγλικά, η λέξη “cozy”, που σημαίνει ευχάριστος, χουχουλιάρικος.

Το koselig μπορεί να σου θυμίζει το hygge, την εκ πρώτης όψεως παρόμοια σκανδιναβική ιδέα της ζεστασιάς που είχε μια πολιτιστική στιγμή το 2016. Κεριά, τζάκια και κουβέρτες είναι σημαντικά και στα δυο. Αλλά παρόλο που έχουν σχέση, το koselig περιλαμβάνει περισσότερα στοιχεία από το hygge. Η Leibowitz εξηγεί ότι η νοοτροπία koselig συνίσταται στο να εστιάζεις στα θετικά αποτελέσματα μιας κακής κατάστασης, βρίσκοντας έναν τρόπο να συνδεθείς με τις ευκαιρίες αυτής της στιγμής για βαθύτερη σκέψη και νόημα, ισχυρότερες σχέσεις και κοινωνική επαφή.

Μοιάζει με το ιδανικό σχέδιο. Αλλά πώς μπορείς να ενσωματώσεις το koselig στο χειμώνα της πανδημίας; Το κλειδί είναι να δημιουργήσεις μια ενοποιημένη θεωρία της ζεστασιάς που περιλαμβάνει την επαφή με τους άλλους και με τη φύση.

Ζεστασιά

Ακόμα κι όταν πρόκειται για ζεστασιά, ένα απολαυστικό, ζεστό ρόφημα δεν αρκεί, σύμφωνα με τον Zach Row-Heyveld, manager εκθέσεων στο Vesterheim Norwegian-American Museum, όπου επιμελήθηκε μια έκθεση για το koselig το 2017. “Αν απλώς ανοίξεις ένα πακέτο ζεστό κακάο και το σερβίρεις στους φίλους σου σε ένα χώρο με έντονο φως, αυτό δεν είναι πολύ koselig. Ενώ αν φτιάξεις χειροποίητο κακάο σε μια κούπα που εσύ κατασκεύασες, έχοντας ανάψει κεριά, αυτό είναι πολύ koselig.” Πρόκειται για τη δημιουργία ενός ολόκληρου οικοσυστήματος ζεστασιάς που υπερβαίνει ένα απλώς ευχάριστο περιβάλλον και εστιάζει στις ανθρώπινες σχέσεις.

Επαφή με τους άλλους

Η Randi Skaug ήταν η πρώτη Νορβηγίδα που ανέβηκε στο Everest. Έχει, επίσης, ανέβει στις 7 κορυφές και έκανε σκι στην Ανταρκτική. Υποστηρίζει ότι η συντροφικότητα είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του κόσμου. Αυτή η αίσθηση συντροφικότητας είναι ένας τρόπος που το koselig διαφέρει από την τάση απομόνωσης του hygge. Ενώ το hygge γιορτάζει το JOMO (the joy of missing out), το koselig έχει μεγαλύτερη σχέση με την κοινή χαρά. 

Η Νορβηγίδα παρουσιάστρια σημειώνει ότι το τεχνολογικό διάλειμμα είναι ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο του koselig: “Δεν επιτρέπονται τηλέφωνα.” Γιατί τα τηλέφωνα και οι άλλες συσκευές επεμβαίνουν στην ικανότητά σου να συνδεθείς με αυτούς που βρίσκονται δίπλα σου. 

Επαφή με τη φύση

Η άλλη πλευρά του koselig, που το διαφοροποιεί από το hygge, είναι η επαφή με τη φύση. Η επαφή με τη φύση είναι καλή για την ψυχική σου υγεία και αυτό δεν αλλάζει, όταν αλλάζει ο καιρός. “Η φύση είναι πάντα έμπνευση για να βρεις καλές μέρες στη ζωή σου,” η Skaug αναφέρει. “Αισθάνομαι καλά όταν είμαι έξω.”

Ο Emile Holba είναι ο διοργανωτής του Ice Music Festival στο Finse, στη Νορβηγία, όπου τα όργανα είναι φτιαγμένα από πάγο. “Οι Νορβηγοί έχουν τη φύση στο DNA τους. Η μέρα τους ξεκινά και τελειώνει νωρίς, γιατί πηγαίνουν για τρέξιμο ή πεζοπορία.”

Το koselig μπορεί να συμβεί παντού

Η blogger Ingrid Opstad του That Scandinavian Feeling υποστηρίζει ότι “η ανακάλυψη δημιουργικών τρόπων για να είσαι κοινωνικός με φίλους ή συγγενείς είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ενσωματώσεις το αίσθημα του koselig στη ζωή σου. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο ένας ψηφιακός καφές με ένα φίλο για να μιλήσεις και να αισθανθείς επαφή.”

Παρομοίως, όταν πρόκειται για το στοιχείο της φύσης, η Skaug μας υπενθυμίζει: “Δε χρειάζεται να κάνεις μια μεγάλη εκδρομή, αλλά ακόμα κι αν μένεις στην πόλη, μπορείς να περπατήσεις.” Προσθέτει: “Αν βοηθήσουμε κάποιον, αυτό είναι koselig. Υπάρχει πάντα κάποιος που χρειάζεται περισσότερη βοήθεια από σένα.”

Το koselig μπορεί να είναι αινιγματικό, αλλά δεν είναι άπιαστο. Και η δύναμή του, όπως αναφέρει η Opstad, είναι ότι “πρόκειται για έναν τρόπο να βρεις χαρά τις στιγμές που είναι δύσκολο να το κάνεις.” Αυτό το κάνει την ιδανική προσέγγιση για κάθε χειμώνα-ειδικά το φετινό.

Διάβασε ακόμα:

Τι μας κάνει πραγματικά ανθεκτικούς;

Βάλε τέλος στο άγχος με 14 τρόπους που θα σου αλλάξουν τη ζωή

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.