Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:
-Τι πρέπει να κάνεις με τα ρούχα και τα παπούτσια σου κάθε φορά που γυρίζεις σπίτι.
-Ποια αντικείμενα του σπιτιού σου πρέπει να απολυμαίνεις καθημερινά.
Οι αριθμοί των κρουσμάτων του κορονοϊού αυξάνονται ή και πολλαπλασιάζονται δυστυχώς καθημερινά σε παγκόσμιο επίπεδο, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως ο ιός μεταφέρεται από τα σταγονίδια που απελευθερώνονται όταν κάποιος βήχει ή φταρνίζεται παραμένοντας ενεργός και ικανός να μολύνει άτομα, ακόμα και αρκετές ώρες μετά. Με άλλα λόγια, ο ιός έχει δυνατότητα επιβίωσης στον αέρα μέχρι και 3 ώρες. Τι συμβαίνει όμως με τις επιφάνειες και τα ρούχα μας; Πόσο διάστημα μπορεί να επιβιώσει σε αυτά και τι χρειάζεται να προσέχουμε;
Τι συμβαίνει με τις επιφάνειες
Σύμφωνα με μελέτη, που εκπόνησαν επιστήμονες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες και του Πρίνστον και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “New England Journal of Medicine”, ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει ακόμη και για 2-3 ημέρες πάνω σε πλαστικές επιφάνειες ή ανοξείδωτο χάλυβα, αλλά και έως και για 24 ώρες πάνω σε ένα κουτί από χαρτόνι.
Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα και χρησιμοποιώντας παραδείγματα τι υποστηρίζει το WebMD αναφορικά με το διάστημα επιβιώνει ο κορονοϊός σε κάθε είδους επιφάνεια:
Μέταλλο: πόμολα, κοσμήματα, ασημικά -> 5 ημέρες
Ξύλο: έπιπλα, ξύλινο δάπεδο -> 4 ημέρες
Πλαστικό: συσκευασίες απορρυπαντικών, γάλακτος, σακίδια, κουμπί ασανσέρ -> 2-3 ημέρες
Ανοξείδωτα: ψυγείο, κατσαρόλες, γλάστρες, νεροχύτης, νιπτήρας και ορισμένα μπουκάλια νερού -> 2-3 ημέρες
Χαρτόνι: συσκευασίες πακέτων -> 24 ώρες
Χαλκός: κέρματα, μαγειρικά σκεύη -> 4 ώρες
Αλουμίνιο: κουτιά αναψυκτικών, μπουκάλια νερού, αλουμινόχαρτο -> 2-8 ώρες
Γυαλί: ποτήρια, καθρέφτες, παράθυρα -> έως 5 ημέρες
Κεραμικά: πιάτα, πήλινα, κούπες -> 5 ημέρες
Χαρτί: η διάρκεια ζωής του ιού κυμαίνεται από λεπτά έως 5 ημέρες.
Τρόφιμα
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο κορονοϊός δεν φαίνεται να μεταδίδεται από τα τρόφιμα. Ωστόσο, θα πρέπει να πλένουμε πολύ καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα καταναλώσουμε, έτσι ώστε να απομακρύνουμε κάθε πιθανό μικρόβιο και μικροοργανισμό.
Έξυπνα tips για να προστατευτούμε από τις ύποπτες επιφάνειες
- Ανοίγουμε την εξώπορτα με την μύτη του παπουτσιού η τον αγκώνα μας.
- Αν η πόρτα έχει χειρολαβή, την ανοίγουμε με το χέρι και αφού μπούμε μέσα, απολυμαίνουμε τα χέρια μας με απολυμαντικό ή απολυμαντικό μαντηλάκι.
- Αποφεύγουμε να αγγίζουμε καταλόγους ή διαφημιστικά έντυπα.
- Αν περιμένουμε δέμα ή τρόφιμα, φοράμε γάντια μιας χρήσης πριν τα πιάσουμε. Στη συνέχεια ψεκάζουμε τις σακούλες, όπως και όλα τα τρόφιμα με απολυμαντικό και τα αφήνουμε στο μπαλκόνι να αεριστούν.
- Χρησιμοποιούμε γάντια μίας χρήσης για πληρωμές με μετρητά ή κάρτα και πλένουμε αμέσως τα χέρια μας μετά την αφαίρεση των γαντιών.
- Δεν ξεχνάμε να απολυμαίνουμε κάθε τόσο το κινητό, το laptop, το πληκτρολόγιο, το τηλεκοντρόλ και το τηλέφωνο του σπιτιού.
- Καθαρίζουμε καθημερινά με απολυμαντικό και χλωρίνη επιφάνειες του σπιτιού μας, όπως για παράδειγμα τον πάγκο της κουζίνας, το τραπέζι, τα πόμολα και φυσικά το μπάνιο.
Τι συμβαίνει με τα ρούχα;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο κορονοϊός επιβιώνει πάνω στα ρούχα από μερικές ώρες μέχρι και μερικές μέρες. Τι πρέπει να κάνουμε επομένως επιστρέφοντας στο σπίτι μας;
1. Γυρίζοντας σπίτι, πριν μπούμε μέσα, απολυμαίνουμε τα χέρια μας με απολυμαντικό χαρτομάντιλο ή υγρό απολυμαντικό.
2. Βγάζουμε τα παπούτσια και τα ψεκάζουμε με απολυμαντικό, ενώ απλώνουμε τα ρούχα μας στο μπαλκόνι να τα αφήνουμε να αερισθούν για τουλάχιστον μισή ώρα. Προσέχουμε ώστε να μην τινάζουμε τα βρώμικα ρούχα και μην τα ακουμπάμε σε πολλά σημεία του σπιτιού, όσο είναι δυνατόν αυτό.
3. Πλένουμε τα χέρια μας και το πρόσωπό μας.
4. Κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο και φοράμε καθαρά ρούχα.
Διάβασε ακόμα:
Κορονοϊος: Γιατί πρέπει να βάζεις τον ύπνο σου σε προτεραιότητα αυτή την περίοδο