Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να μένεις σε επαφή με τους αγαπημένους σου.
-Γιατί είναι σημαντικό να δημιουργήσεις ένα χώρο για τον εαυτό σου.


«Όσο μεγαλύτερη είναι η καραντίνα, τόσο μεγαλύτερη είναι η επίδραση της στην ψυχική υγεία» δήλωσε καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Ο φόβος να μολυνθεί κάποιος, η μοναξιά στην καραντίνα, η πίεση στο νοσηλευτικό προσωπικό… Κινέζοι ψυχολόγοι αντιμετωπίζουν μια αυξανόμενη εισροή ανθρώπων που προσπαθούν να ξεπεράσουν τις διαταραχές που προκάλεσε η πανδημία κορονοϊού.

Η έλλειψη ειδικευμένων επαγγελματιών επιδεινώνει το πρόβλημα, σε μια χώρα όπου πάνω από 50 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν περιοριστεί από τις 23 Ιανουαρίου στην επαρχία Hubei, επίκεντρο του κορονοϊού, και πολλοί άλλοι παραμένουν στα σπίτια τους. «Περίπου 20 άτομα καλούσαν καθημερινά. Κάποιοι είδαν τους αγαπημένους τους να πεθαίνουν λόγω έλλειψης φαρμάκων κατά την έναρξη της επιδημίας, όταν δεν υπήρχαν αρκετά κρεβάτια» δήλωσε η κα. Xu, ψυχολόγος σε νοσοκομείο στη Wuhan.

Ο αρχικός εγκλεισμός για τουλάχιστον 15 ημέρες για να αποτραπεί η κοινωνική αλληλεπίδραση όσο το δυνατόν περισσότερο και να σταματήσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού είναι ένα νέο μέτρο. Για μερικούς ανθρώπους που ζουν μόνοι ή για άλλους που έχουν να κάνουν τηλεργασία στο σπίτι, φροντίζοντας παράλληλα τα παιδιά τους, αυτός ο περιορισμός διαταράσσει τις συνήθειες και μπορεί να είναι δύσκολος. Η Γαλλίδα ψυχολόγος Aurélie Nebout από το Clermont-Ferrand, παρέχει μερικές απαντήσεις σε ανθρώπους που ανησυχούν για την προοπτική διαβίωσης σε μακροχρόνιο περιορισμό.

Στην ερώτηση αν είναι φυσιολογικό να ανησυχεί κάποιος για την παραμονή στο σπίτι για αρκετές εβδομάδες αναφέρει: «Ναι, είναι εντάξει να αισθάνεστε ανήσυχοι για τα μέτρα περιορισμού. Οι άνθρωποι πρέπει να μένουν σε επαφή με τους αγαπημένους τους όσο το δυνατόν περισσότερο μέσω Skype, μέσω τηλεφώνου ή μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων για να ξεπεράσουν αυτή τη μοναξιά».

Σε άλλη ερώτηση όσον αφορά στο τι συστήνει για τους ανθρώπους που ζουν μόνοι τους και που δεν ανέχονται τη μοναξιά προσθέτει: «Δεν υπάρχει θεραπεία με θαύμα. Αλλά πρέπει να αφιερώσετε χρόνο στο να κάνετε πράγματα που αγαπάτε και που δεν μπορείτε να κάνετε συνήθως. Είναι πολύ σημαντικό για το ηθικό. Μια καλή ιδέα μπορεί να είναι να κάνετε μια λίστα με τα πράγματα που θέλετε να κάνετε και να αφήσετε αυτήν τη λίστα σε περίπτωση που σας αυξάνει πολύ το άγχος. Υπάρχουν επίσης πολλές online ασκήσεις που μπορούν να σας χαλαρώσουν αν είστε ανήσυχοι. Αυτή είναι μια άλλη επιλογή για να ηρεμήσετε κατά τη διάρκεια αυτού του περιορισμού».

Οι άνθρωποι πρέπει να μένουν σε επαφή με τους αγαπημένους τους όσο το δυνατόν περισσότερο μέσω Skype, μέσω τηλεφώνου ή μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων για να ξεπεράσουν αυτή τη μοναξιά.

Πολλοί άνθρωποι θα ασχοληθούν με την τηλεργασία, κάτι που μερικές φορές μπορεί να είναι περίπλοκο με τα παιδιά στο σπίτι. Πώς να οργανωθούν; «Το σημαντικό είναι να δημιουργήσετε ένα χώρο για τον εαυτό σας, μια σφαίρα, στο σπίτι. Πρέπει να έχετε ένα διαχωρισμό μεταξύ του χώρου εργασίας σας και του υπόλοιπου σπιτιού, όπου θα παίξετε με τα παιδιά σας. Πρέπει όλοι να δουν τι τους ταιριάζει καλύτερα, όσον αφορά στα χρονοδιαγράμματα και την ηρεμία».

Αυτός ο περιορισμός μπορεί επίσης να αποδειχθεί δύσκολος για τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα ως ζευγάρι. Τι τους λέτε; «Πιστεύω ότι αυτή η κατάσταση κρίσης μπορεί να επιτρέψει στα ζευγάρια να ενδυναμώσουν τον εαυτό τους, επειδή οι άνθρωποι ενώνονται και φροντίζουν ο ένας τον άλλον. Σε περίπτωση που αισθάνεστε ότι είναι δύσκολο να υποστηρίξετε τον άλλο όλη την ημέρα, δημιουργήστε έναν χώρο όπου μπορείτε να είστε ήσυχοι στο σπίτι».

Οι πληροφορίες σχετικά με την επιδημία COVID-19 είναι αρκετά ανησυχητικές γι’ αυτό και η συμβουλή στους ανθρώπους είναι να μην παρακολουθούν ξανά και ξανά τα κανάλια ειδήσεων: «Για πολλούς ανθρώπους, ήταν δύσκολο να αφομοιώσουν τις πληροφορίες που διαδόθηκαν από τα ΜΜΕ. Σε απάντηση σε αυτές τις υπερβολικές πληροφορίες, ορισμένοι άνθρωποι επέλεξαν να διακόψουν την ενημέρωση. Σας συμβουλεύω να ακολουθήσετε τις πληροφορίες, αλλά μην παραμένετε όλη μέρα μπροστά στα κανάλια, ώστε να μην είστε πολύ ανήσυχοι».

Αρχική δημοσίευση από τη Μαρία Δ. Σινανίδου στο epixeiro.gr.

Διάβασε ακόμα:

Μένουμε σπίτι με τα παιδιά

Κορονοϊός: Οι συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να καταπολεμήσεις το στρες

Author(s)

  • epixeiro.gr

    Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

    Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.