Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιες ώρες να αποφεύγεις την ψυχαγωγία στο διαδίκτυο.
-Πώς να στέλνεις τα αρχεία σου για να μην επιβαρύνεις το δίκτυο.


Η νέα πραγματικότητα που βιώνουμε-με την εργασία από το σπίτι και τις αυξημένες πλέον ώρες που περνάμε μέσα σε αυτό-έχει οδηγήσει σε αυξημένη χρήση internet. Αυτό σημαίνει ενδεχόμενα προβλήματα στις επικοινωνίες, λόγω του φόρτου που παρουσιάζουν τα δίκτυα. 

Για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, είναι αναγκαία η τήρηση ορισμένων απλών κανόνων για την υπεύθυνη και ορθολογική χρήση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Αυτό επιτρέπει σε όλους όσοι «μένουμε σπίτι» να απολαμβάνουμε τις σχετικές υπηρεσίες που αυτά προσφέρουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, εξέδωσε έναν «οδηγό» 10 κανόνων για την συνιστώμενη χρήση των υπηρεσιών.

Ποιους κανόνες πρέπει να ακολουθήσουμε

1. Αποφεύγουμε, όσο το δυνατό, τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών ψυχαγωγίας κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή από τις 09:00 το πρωί ως τις 6:00 το απόγευμα. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούμε τον απαιτούμενο “χώρο”, ώστε τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα να είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν ακόμα και τις πιο απαιτητικές ανάγκες εφαρμογών επικοινωνίας και ομαδικής απομακρυσμένης εργασίας και τηλε – εκπαίδευσης, που είναι τόσο σημαντικές για μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας και επιχειρήσεων και εν τέλει, κρίσιμες για την λειτουργία όλης της οικονομίας.

2. Αν πρόκειται να πραγματοποιήσουμε μία τηλεφωνική κλήση, προτιμάμε τα σταθερά δίκτυα, αντί των κινητών. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε τη δημιουργία υπερβολικής κίνησης στις υποδομές κινητής τηλεφωνίας. 

3. Αποφεύγουμε την αποστολή αρχείων μεγάλου μεγέθους και αν αυτό δεν είναι εφικτό, εξαντλούμε κάθε προσπάθεια συμπίεσής τους, εφόσον αυτό είναι τεχνικά εφικτό.

4. Αποφεύγουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό την αποστολή μαζικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον υπολογιστή μας.

5. Αποφεύγουμε τις περιττές video κλήσεις, τόσο τις ώρες αιχμής, όσο και τις απογευματινές και βραδινές ώρες μη αιχμής.

6. Εκμεταλλευόμαστε τις διαδικτυακές πλατφόρμες ομαδικής – συνεργατικής εργασίας με τους συναδέλφους μας και δεν χρησιμοποιούμε αποκλειστικά τις κλασικές βιντεοεφαρμογές.

7. Κατεβάζουμε στον υπολογιστή μόνο τα αρχεία που χρειαζόμαστε. Αν θέλουμε να μοιραστούμε με άλλους ένα αρχείο που εντοπίσαμε στο διαδίκτυο, τους στέλνουμε τον σύνδεσμο και όχι το ίδιο το αρχείο.

8. Διατηρούμε ενημερωμένες τις ηλεκτρονικές μας συσκευές με τις τελευταίες εκδόσεις του λογισμικού τους, ακολουθώντας τις οδηγίες των κατασκευαστών. Επίσης, διατηρούμε ενημερωμένα τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε για την προστασία των συσκευών από κακόβουλο λογισμικό.

9. Αν έχουμε παιδιά, φροντίζουμε για τη δημιουργική τους απασχόληση και αποφεύγουμε όσο το δυνατόν τη προσκόλλησή τους αποκλειστικά σε πλατφόρμες μετάδοσης βίντεο (streaming) και στα κοινωνικά δίκτυα.

10. Υιοθετούμε υπεύθυνη συμπεριφορά στο διαδίκτυο. Συμβουλευόμαστε τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (www.eody.gr) για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και δεν αναπαράγουμε πληροφορίες και υλικό που στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης».

Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, θα μπορούμε να απολαμβάνουμε όλοι τις υπηρεσίες επικοινωνίας, όταν το χρειαζόμαστε.

Διάβασε ακόμα:

Κορονοϊός και Εργασία: Τα κορυφαία εργαλεία για να δουλεύεις αποτελεσματικά εξ αποστάσεως

Ξανακοιτώντας το θέμα της τηλεργασίας, υπό το πρίσμα μιας πανδημίας