Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:
-Πώς η συναισθηματική νοημοσύνη θωρακίζει τα παιδιά.
-Γιατί είναι σημαντικό να διατηρούν οι γονείς την ψυχραιμία τους.
Μπορεί όλο σας το άγχος ως γονείς να περιστρέφεται γύρω από το πώς να προστατέψετε τα παιδιά σας από την επιδημία του κορονοϊού, όμως, η αλήθεια είναι ότι ο ανεξέλεγκτος πανικός, το άγχος και το στρες κάποιες φορές μπορεί να δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι η ίδια η διάδοση του ιού.
Να θυμάστε ότι τα παιδιά μπορούν να προσαρμοστούν σε μια δύσκολη κατάσταση. Αυτό που δεν αντέχουν συνήθως είναι το ανεξέλεγκτο άγχος των γονιών τους σχετικά με αυτήν. Γι΄αυτό λοιπόν πείτε:
“Όχι” στην εμμονή της υπερπληροφόρησης
Όπως εξηγεί η ψυχολόγος Τζίνα Θανοπούλου, είναι σημαντικό σε τέτοιου είδους καταστάσεις να αποκτήσουμε τη σωστή πληροφόρηση από έγκυρες επιστημονικές πηγές. Καλό όμως είναι να πληροφορούμαστε όσο χρειάζεται, χωρίς υπερβολές. Ας σταματήσουμε τη συνεχή εμμονική πληροφόρηση από τις ειδήσεις, ανεπιβεβαίωτες φήμες και πληροφορίες από το διαδίκτυο που ταράζει την ψυχραιμία και την ηρεμία μας. Αν ακολουθήσουμε τα κατάλληλα βήματα και τις οδηγίες που έχουν δοθεί, έτσι μόνο θα είμαστε προστατευμένοι. Το να ακούμε συνεχώς ειδήσεις και να πανικοβαλλόμαστε δεν κάνει καλό στην ψυχική και σωματική μας υγεία. Τα παιδιά να θυμάστε, ακόμα κι αν δεν έχετε συνεχώς την τηλεόραση ανοιχτή, σας ακούνε να μιλάτε και να αναμεταδίδετε τις ειδήσεις από την επικοινωνία σας με τους άλλους. Βάλτε επομένως μέτρο σε αυτή τη συνήθεια για να μην τα αγχώνετε.
“Ναι” στην ενίσχυση της συναισθηματικής νοημοσύνης
Για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας αλλά και τους εαυτούς μας, να καλλιεργήσουμε καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης ξαφνικών αλλαγών, δοκιμασιών, ασθενειών – όπως η διάδοση του κορονοϊού – χωρίς πανικό, χρειάζεται όχι μόνο ψυχραιμία αλλά και σωστή χρήση της Συναισθηματικής Νοημοσύνης σύμφωνα με την Τζίνα Θανοπούλου.
Όπως η ίδια εξηγεί, η Συναισθηματική Νοημοσύνη από την παιδική ηλικία, εφηβεία και ενηλικίωση περιγράφεται ως η ικανότητα των ανθρώπων να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους, τα δικά τους αλλά και των άλλων (ενσυναίσθηση), να μπορούν να κάνουν διάκριση μεταξύ των διαφορετικών συναισθημάτων που βιώνουν καλλιεργώντας σταδιακά την ωριμότητά τους, να χρησιμοποιούν τη συναισθηματική πληροφόρηση ως οδηγό σκέψης και συμπεριφοράς, αναπτύσσοντας έτσι ευελιξία, ψυχραιμία, ισορροπία.
Όπως εξηγεί η ψυχολόγος, η καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης (EQ) συνδέεται μεταξύ άλλων και με την ικανότητα του ατόμου να κατανοεί δεδομένες εξωτερικές κοινωνικές συνθήκες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί, αλλά και έναν μεγάλο, να προσαρμόζεται σε καινούργιες, δύσκολες και διαφορετικές κοινωνικές, προσωπικές και διαπροσωπικες συνθήκες και δοκιμασίες, αναπτύσσοντας την προσαρμοστικότητα και την ψυχραιμία του.
Ο γονιός πρέπει να αποτελεί θετικό πρότυπο
Σε στιγμές κρίσης πάντως αλλά και γενικότερα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής και ανατροφής του παιδιού, δεν φαίνεται να έχει τόση σημασία τι κάνει ο γονιός για το παιδί του, όσο τι τον βλέπει το παιδί να κάνει. Αυτό που σίγουρα έχει διαπιστωθεί, εξηγεί η Δρ. Θανοπούλου, είναι ότι τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες που έχουν μεγαλώσει με αρχές που υποστηρίζουν τη συναισθηματική νοημοσύνη είναι πιο καλά προετοιμασμένα και οχυρωμένα.
Τι μπορεί να βοηθήσει τους αγχωμένους γονείς
Για κάθε αγχωμένο, λόγω των περιστάσεων, γονιό, η Τζίνα Θανοπούλου συστήνει ασκήσεις mindfulness και ενσυνειδητότητας, που έχει φανεί ότι βοηθάνε στην κατάκτηση της ηρεμίας.
Επίσης, συστήνει διαλογισμό, θετική απεικόνιση, όπως επίσης καλό ύπνο, υγιεινή διατροφή και άσκηση στη φύση. Σε περιπτώσεις πανικού, εξηγεί ότι μπορεί να βοηθήσει πολύ η συμπεριφορική ψυχοθεραπεία και η συμβουλευτική. Ο γενικός κανόνας πάντως που ισχύει είναι ότι, όταν είναι ήρεμοι οι γονείς, είναι συνήθως και τα παιδιά. Επομένως, η κατάκτηση της ηρεμίας πρέπει να αποτελεί έναν βασικό στόχο σε στιγμές αυξημένου στρες.