Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς ο ιός μεταδόθηκε από τα ζώα στον άνθρωπο.
-Τι πρέπει να προσέχεις, αν ταξιδεύεις.


Ακούς, βλέπεις ή διαβάζεις ειδήσεις. Στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στα έντυπα ή στο internet. Για έναν μεταδοτικό ιό, κάπου στην άλλη άκρη του πλανήτη, με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Πώς ξεκίνησε όλο αυτό και πώς μπορεί να εξελιχθεί; Θα μπορούσε να φτάσει στη χώρα που ζεις; Κινδυνεύεις να κολλήσεις, αν πρόκειται να ταξιδέψεις; Πρόκειται για θανατηφόρο ιό ή όχι; 

Η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη, είναι η γιατρός που επιλέξαμε για να απαντήσει στις πέντε πρώτες βασικές σου ερωτήσεις, σχετικά με τον ιό που έχει σπείρει τόσο μεγάλη ανησυχία στον πλανήτη. Τον κορονοϊό.


1. Κυρία Μοσχοβάκη, πώς δημιουργήθηκε αυτός ο ιός;

Ο ιός ανήκει σε μία ευρεία κατηγορία ιών, τους κορονοϊούς, οι οποίοι στον άνθρωπο προκαλούν συνήθως ήπια νόσο του τύπου του κοινού κρυολογήματος. Διάφορες μορφές κορονοϊού ωστόσο, συγγενείς με τους ανθρώπινους κορονοϊούς, προσβάλλουν μια ευρεία κατηγορία πτηνών και θηλαστικών. Κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια, επιθετικά στελέχη ανθρώπινων κορονοϊών αναδύθηκαν έπειτα από μεταλλάξεις ή θανατηφόρους ανασυνδυασμούς ιών που προσβάλλουν διαφορετικά είδη ζώων, σε συνθήκες στενής συναναστροφής με αυτά στις ανθρώπινες κοινότητες. Στο πλαίσιο αυτό εμφανίστηκε το 2003 ο ιός SARS, o οποίος προερχόταν από νυχτερίδες και μικρά άγρια θηλαστικά και μεταδόθηκε στον άνθρωπο είτε άμεσα είτε μέσω ζώων που βρίσκονταν στις κινεζικές αγορές, στις οποίες είναι ιδιαίτερα δημοφιλής η εκτροφή, παγίδευση και πώληση άγριων ζώων. Ένας άλλος επιθετικός κορονοϊός, ο ιός MERS εμφανίστηκε στη Μέση Ανατολή το 2012. Η  μικροβιολογική ανάλυση του ιού έδειξε ότι προέρχεται από καμήλες και νυχτερίδες και στη συνέχεια μεταδόθηκε στον άνθρωπο. Με ανάλογο τρόπο, και η πρώτη εστία μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό εμφανίστηκε σε αγορές της πόλης Γουχάν, όπου πωλούνταν εκτός από θαλασσινά και κοτόπουλα, νυχτερίδες, μαρμότες κι άλλα άγρια ζώα, προσφιλείς επιλογές αγοράς των Κινέζων καταναλωτών. Εικάζεται ότι ο νέος ιός προήλθε από κορονοϊούς που προσβάλλουν κάποιο από αυτά τα ζώα.

2. Πώς μεταδίδεται ο ιός  από άνθρωπο σε άνθρωπο;

Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων από το φτέρνισμα, τη στενή επαφή ή τον βήχα.

3. Πόσο επικίνδυνος είναι;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο ιός προκαλεί ήπια ασθένεια. Πυρετός, βήχας, θωρακικό άλγος, δύσπνοια είναι τα κύρια συμπτώματα. Ορισμένοι ασθενείς, όμως, αναπτύσσουν σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία και/ή οργανική ανεπάρκεια. Μόνο το 3% των προσβεβλημένων ασθενών, έως τώρα, έχει μοιραία κατάληξη. Δεν είναι επομένως σε υψηλό ποσοστό θανατηφόρος ο ιός. Συγκριτικά, η θνητότητα από τον ιό SARS ήταν 10%. Η πλήρης συμπεριφορά του ιού, ωστόσο, δεν έχει ακόμη καταγραφεί, ενώ υπάρχουν φόβοι για μετάλλαξη του ιού. 

4.Ποια μέτρα προφύλαξης πρέπει να πάρει κάποιος, αν ταξιδέψει σε προσβεβλημένες περιοχές;

Να αποφύγει όλα τα μη αναγκαία ταξίδια στην επαρχία του HUBEI, στην Κίνα. Επιπλέον, να ενημερώνεται καθημερινά για την εξέλιξη της επιδημίας στους ταξιδιωτικούς προορισμούς του, αν πρόκειται να ταξιδέψει τους επόμενους μήνες. Επίσης, να αποφύγει την επαφή με ζώα, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών, των πτηνών και των αδέσποτων ζώων. Σε ό,τι αφορά τη διατροφή του, δεν θα πρέπει να καταναλώνει πιάτα που συμπεριλαμβάνουν ακατέργαστα και ωμά κρέατα και να μεριμνεί ώστε το φαγητό του να του σερβίρεται ζεματιστό. Τέλος, σημαντικό είναι να τηρούνται τα βασικά μέτρα πρόληψης που ισχύουν για την πρόληψη των ιώσεων, όπως να αποφεύγεται η επαφή με αρρώστους από εμπύρετα σύνδρομα και χώρους με συνωστισμό και να επιδιώκεται το συχνό και με επιμέλεια πλύσιμο των χεριών. 

5. Πότε πρέπει κάποιος να τεθεί σε επιφυλακή για πιθανή προσβολή;

Εάν εμφανίσει βήχα, δύσπνοια, συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και έχει ταξιδέψει 14 ημέρες πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων στην επαρχία HUBEI, και ιδιαίτερα στην πόλη Wuhan της Κίνας ή έχει έρθει σε επαφή με ασθενή υψηλού κινδύνου, που έχει τεθεί υπό διερεύνηση για τον ιό ή έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.  

Η γενική συμβουλή της ειδικού για ένα γερό αμυντικό σύστημα

Σε κάθε περίπτωση, για την καλύτερη άμυνά σας απέναντι σε ασθένειες”, επισημαίνει η Δρ Μοσχοβάκη, “είναι σημαντικό να φροντίζετε το αμυντικό σας σύστημα να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση με καλή διατροφή, αποχή από το κάπνισμα, σωστή ρύθμιση χρόνιων νοσημάτων, αποφυγή καθιστικής ζωής”. 

Και κάτι ακόμα: δεν φοβόμαστε, προστατευόμαστε!

Η Αναστασία Μοσχοβάκη εισήλθε πρώτη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1998 ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Παθολογίας με Άριστα (10/10). Κατά την περίοδο 1991-1994 εργάστηκε ως ιατρός σε διάφορες δομές υγείας και από το 1994 σε μεγάλα νοσοκομεία, ενώ από το 1998 διατηρεί ιδιόκτητο ιατρείο στην Κηφισιά. Έχει διατελέσει επιστημονική σύμβουλος σε έγκριτες ηλεκτρονικές πύλες υγείας, σε εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικούς σταθμούς και έχει καταχωρηθεί στην διεθνή εγκυκλοπαίδεια «Who is Who».

Διάβασε ακόμα:

Ένας Κορυφαίος Παθολόγος Σου Λέει Τα 5 «ΔΕΝ» Όσων Δεν Αρρωσταίνουν Συχνά

Αυτό Το Ήξερες Για Τη Γρίπη;

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.