Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο σημαντική είναι η προσφορά.
-Πώς να αξιοποιήσεις την τεχνολογία.


Υπάρχει τόσος φόβος και αβεβαιότητα γύρω από την κατάσταση του κορονοϊού. Παγκοσμίως όλοι διαχειρίζονται αυτήν την κατάσταση διαφορετικά. Οπότε, το ζήτημα που όλοι αντιμετωπίζουμε είναι: Πώς μπορούμε να είμαστε όσο το δυνατόν ήρεμοι και χαρούμενοι κάτω από αυτές τις συνθήκες; 

Μερικές φορές οι άνθρωποι υποθέτουν ότι χαρά σημαίνει 100% χαρά, όλη την ώρα. Όχι! Αυτό δεν είναι εφικτό, ακόμα κι αν ήταν, δεν θα ήταν μια καλή ζωή. Υπάρχουν στιγμές που δεν αισθανόμαστε χαρούμενοι ή ήρεμοι και αυτό είναι φυσιολογικό. Αλλά σε αυτές τις στιγμές, μπορούμε να γίνουμε όσο πιο ήρεμοι και χαρούμενοι γίνεται. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθάμε τον εαυτό μας να αντιμετωπίσει καλύτερα την κρίση και να βοηθήσει περισσότερο την κοινότητα. 

Ας δούμε λοιπόν οι άνθρωποι που είναι αρκετά τυχεροί ώστε να είναι υγιείς, σε συνδυασμό με τα απαραίτητα μέτρα υγείας και προστασίας τι μπορούν να κάνουν αυτήν τη δύσκολη περίοδο; 

1. Φρόντισε το σώμα σου. Αυτό είναι σημαντικό για την υγεία και τη διάθεση. Κοιμήσου αρκετά, ξύπνα μια φυσιολογική ώρα, φάε υγιεινά και μην καταναλώνεις πολύ αλκοόλ. 

2. Ασκήσου. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, αν η συνηθισμένη σου ρουτίνα άσκησης έχει αλλάξει. Βρες έναν τρόπο να παραμείνεις ενεργός. Ακόμα και σε έναν μικρό χώρο, μπορείς να κάνεις yoga, μπορείς να παρακολουθήσεις βίντεο στο YouTube για αερόβια άσκηση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις εφαρμογές ή οποιεσδήποτε άλλες πηγές διαθέτεις για να γυμναστείς από το σπίτι. Και μην ξεχνάς να σηκώνεσαι και να περπατάς συχνά. 

3. Πρόσεξε την υπερπληροφόρηση. Όλοι θέλουμε να είμαστε ενημερωμένοι, αλλά είναι πολύ εύκολο να επηρεαστείς. Μάθε ό,τι χρειάζεται να μάθεις, αλλά μην διαβάζεις τις ειδήσεις συνεχώς. Να ελέγχεις τις ώρες που ασχολείσαι με οθόνες, για να έχεις επίγνωση των συνηθειών σου. Ίσως χρειάζεται να προγραμματίσεις χρόνο για να ενημερωθείς για ό,τι συμβαίνει -2 φορές την ημέρα για παράδειγμα- για να μην παρασύρεσαι.

4. Προετοιμάσου. Όταν έρχεται μια κρίση, οι άνθρωποι θέλουν να προετοιμαστούν. Ωστόσο, δεν προετοιμάζονται με τον πιο λογικό και χρήσιμο τρόπο. Οπότε, ενημερώσου από μία ασφαλή πηγή σχετικά με το πώς να προετοιμαστείς και στη συνέχεια κάν’ το. Η πράξη είναι το αντίδοτο του άγχους. 

5. Τακτοποίησε. Ναι, ακούγεται γελοίο -τόσο ασήμαντη πράξη μπροστά σε μία τόσο μεγάλη πρόκληση- αλλά τελικά μια τέτοια πράξη μπορεί να σου προσφέρει την αίσθηση μιας εσωτερικής γαλήνης και συγκέντρωσης. Αν θέλεις να προετοιμαστείς και δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις, το να καθαρίσεις το χώρο σου μπορεί να σε βοηθήσει να ηρεμήσεις. 

6. Βοήθα τους άλλους. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αισθανθείς καλύτερα είναι να κάνεις τους άλλους να αισθανθούν καλύτερα- ή πιο ασφαλείς ή πιο ήρεμοι ή καλύτερα προετοιμασμένοι. Ψάξε τρόπους να βοηθήσεις τους άλλους, να φροντίσεις να είναι έτοιμοι, να γνωρίζουν ότι τους σκέφτεσαι. Άλλωστε, η προσφορά σε κάνει και καλύτερο άνθρωπο.

7. Συνδέσου με φίλους και συγγενείς και επικοινώνησε με ανθρώπους που ίσως αισθάνονται απομονωμένοι. Αυτή είναι η στιγμή που η τεχνολογία μπορεί να σε βοηθήσει. Τηλεφώνησε, στείλε μήνυμα, κάνε βιντεοκλήσεις, όλοι θέλουμε να αισθανόμαστε συνδεδεμένοι. Οι ισχυρές κοινωνικές σχέσεις είναι το κλειδί για την ευτυχία, οπότε βρες τρόπους να βοηθήσεις τους άλλους και τον εαυτό σου για να μην αισθάνεστε παγιδευμένοι και μόνοι. 

8. Αξιοποίησε αυτήν την ευκαιρία. Το να είσαι κολλημένος στο σπίτι είναι μία ευκαιρία που κανένας δεν ευχήθηκε να του δοθεί, αλλά είναι ευκαιρία έτσι κι αλλιώς. Ψάξε τρόπους να αξιοποιήσεις το χρόνο για να κάνεις πράγματα, που διαφορετικά δεν θα μπορούσες. Φτιάξε την ντουλάπα σου, πέτα ό,τι δεν χρειάζεσαι, μαγείρεψε νέες συνταγές, δοκίμασε τον διαλογισμό. Γράψε αυτό το μυθιστόρημα που πάντα ήθελες. Ανανέωσε το βιογραφικό σου, οργάνωσε τις φωτογραφίες σου. 

9. Συνέχισε ή δημιούργησε ρουτίνες. Ίσως έχεις ήδη κάποιες ρουτίνες που σου επιτρέπουν να ηρεμείς κατά τη διάρκεια της μέρας. Αυτές μπορεί να σε βοηθήσουν τώρα, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να προσαρμοστείς, αν η συνηθισμένη σου ρουτίνα έχει διαταραχθεί. Βρες ευχάριστες ρουτίνες για να υιοθετήσεις μέσα στη μέρα σου. Μπορεί να είναι ο διαλογισμός, μπορεί να είναι ένα φλιτζάνι τσάι, ένα παραμύθι με τα παιδιά σου. 

Αν βρίσκεις αυτές τις συμβουλές χρήσιμες, μπορείς να τις συνδυάσεις κιόλας. Μπορείς να περπατάς στο σπίτι, ενώ μιλάς με τους γονείς σου στο τηλέφωνο. Επίσης, μπορείς να τακτοποιήσεις τις φωτογραφίες σου και να φτιάξεις ένα άλμπουμ. Ό,τι κι αν επιλέξεις τελικά να κάνεις, θα καταφέρεις να διατηρήσεις την ψυχραιμία και την αισιοδοξία σου. 

Διάβασε ακόμα:

Cocooning: γιατί μπορεί να μας σώσει;

Η επίδραση του κορονοϊού στην ψυχική υγεία

Author(s)

  • Gretchen Rubin

    Συγγραφέας

    Η Gretchen Rubin είναι συγγραφέας best seller.