Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να ενισχύσεις τη συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών σου.
-Πώς να τα βοηθήσεις να αποκτήσουν αυτοέλεγχο.


Σε στιγμές κρίσης πάντως αλλά και γενικότερα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής και ανατροφής του παιδιού, δεν φαίνεται να έχει τόση σημασία τι κάνει ο γονιός για τα παιδί του, όσο τι τον βλέπει το παιδί του να κάνει. Αυτό που σίγουρα έχει διαπιστωθεί είναι ότι τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει με αρχές που υποστηρίζουν την συναισθηματική νοημοσύνη είναι πιο καλά προετοιμασμένα και οχυρωμένα. Για να είναι, επομένως, τα παιδιά σας ψύχραιμα και δυνατά απέναντι σε απειλές, δυσκολίες ή κάθε είδους δοκιμασίες θα πρέπει να ενισχύσετε την συναισθηματική τους νοημοσύνη αλλά ταυτόχρονα και τη δική σας αποτελώντας για εκείνα ένα καλό πρότυπο για να μιμηθούν. Αυτή είναι μια πολύ καλή συνταγή για να μεγαλώσετε συναισθηματικά δυνατά παιδιά. Γι’ αυτό:

1.Κινηθείτε με ψυχραιμία λαμβάνοντας υπόψη την σωστή ιατρική και ψυχολογική πρόληψη και αντιμετώπιση.  

2. Εμπνεύστε τα παιδιά σας να αναγνωρίσουν, να αποδεκτούν τα όποια συμπτώματα αλλά και τα συναισθήματα τους και ταυτόχρονα προτείνετε τις θεραπευτικές μεθόδους (φυσικά θα πρέπει κι εσείς ως γονείς να μπορείτε όλα αυτά να τα αναγνωρίσετε στον εαυτό σας). 

3. Βοηθήστε τα παιδιά σας να εξασκηθούν στον αυτοέλεγχο (αφού εξασκηθείτε κι εσείς με τον δικό σας).

4. Καλλιεργήστε στα παιδιά σας επικοινωνιακές δεξιότητες έτσι ώστε να μπορούν να αναπτύσσουν καλές σχέσεις. 

5. Εμπνεύστε στα παιδιά σας να έχουν έναν ουσιαστικό στόχο ζωής δίνοντάς τους το δικό σας παράδειγμα μέσα από τον δικό σας στόχο ζωής. 

6 Μάθετε στα παιδιά να μπορούν να συμφιλιωθούν με την αποτυχία και τη δοκιμασία.

7. Εμπνεύστε τα παιδιά σας να δεσμεύονται στην προσπάθειά τους αφού έχετε κάνει κι εσείς το ίδιο.

8. Καλλιεργήστε τη δεξιότητα να λαμβάνουν τα παιδιά σας  μηνύματα ανατροφοδότησης και εξέλιξης από το περιβάλλον τους. 

Τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει με αρχές που υποστηρίζουν την συναισθηματική νοημοσύνη είναι πιο καλά προετοιμασμένα και οχυρωμένα.

Τονίζω και υπενθυμίζω ότι σε καθένα από τα παραπάνω είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποτελείτε εσείς οι ίδιοι θετικό παράδειγμα για το παιδί σας.

Διάβασε ακόμα:

Ποτέ Μα Ποτέ Μην Συγκρίνεις Το Παιδί Σου Με Άλλα

Πιο Πετυχημένα Τα Πεισματάρικα Παιδιά

Author(s)

  • Τζίνα Θανοπούλου

    Ψυχολόγος

    Η Τζίνα Θανοπούλου είναι ψυχοεκπαιδευτική σύμβουλος που παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη σε εφήβους, γονείς και ενήλικες, σε μορφή προσωπικών συνεδριών ή ομάδων. Έχει εξειδίκευση σε γυναικεία θέματα, εικόνας σώματος και αυτοπεποίθησης και σε διατροφικές διαταραχές. Επίσης, ασχολείται με τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τη διαδικασία αυτοαποκάλυψης, ενώ στο Harvard University, Graduation School of Education εξειδικεύτηκε στη θετική ψυχολογία. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συμβουλευτικής και της Αμερικανικής Εταιρείας Ψυχολογίας και μέλος του Harvard Club of Greece. Υπήρξε διευθύντρια του Κέντρου Συμβουλευτικής του International School of Athens και συμβουλευτική ψυχολόγος στο PIERCE Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Δίνει διαλέξεις και σεμινάρια σε διεθνή συνέδρια και forum, καθώς και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και σε ελληνικά και ξενόγλωσσα σχολεία στην Ελλάδα. Είναι συνεργάτης και αρθρογράφος της ”Huffington Post. gr” και άλλων έγκριτων έντυπων και διαδικτυακών μέσων.