Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να συμβιβαστείς με την αβεβαιότητα.
-Ποια ΜΜΕ να παρακολουθείς.


Τις τελευταίες εβδομάδες έχω παρατηρήσει μία αύξηση στους πάσχοντες από άγχος και φόβο, που σχετίζονται με τον κορονοϊό. Με δεδομένη την αβεβαιότητα αυτής της κατάστασης, δεν αποτελεί έκπληξη. Όπως ο ίδιος ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός, έτσι είναι και ο φόβος και το άγχος που προέρχονται από αυτόν. 

Στο  βιβλίο μου, Be Fearless: Change Your Life in 28 Days, μιλώ για την μεταδοτική ιδιότητα του φόβου. Είναι στη φύση μας να εξαπλώνουμε το φόβο. Για την ακρίβεια, μπορεί να μας βοηθήσει να επιβιώσουμε. Στην εποχή των πρωτόγονων ανθρώπων, όταν πλησίαζε ο κίνδυνος, ένας άνθρωπος ενημέρωνε τον διπλανό του και αυτός τον δικό του διπλανό. Είναι αυτό το ένστικτο, σε συνδυασμό με την μοντέρνα τεχνολογία, που μπορεί να οδηγήσει το φόβο να εξαπλωθεί ραγδαία. Με το πάτημα ενός κουμπιού, σε ένα δευτερόλεπτο, η πληροφορία έχει φτάσει παντού. Με δεδομένα τα γεγονότα, αυτό μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να παραμείνουν ασφαλείς, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να δημιουργήσει άγχος και να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται αδύναμοι να διαχειριστούμε την κρίση. 

Ακολουθούν τρόποι που θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις το φόβο και το άγχος σε φυσιολογικά επίπεδα, καθώς προσπαθούμε να κατανοήσουμε τον COVID-19:

1. Επίλεξε μία αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης. Παρακολούθησε ένα τοπικό μέσο και ένα εθνικό ή παγκόσμιο. Για παράδειγμα, το τοπικό δίκτυο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. 

2. Ξεχώρισε την αλήθεια από την επιστημονική φαντασία. Δημιούργησε 2 στήλες. Στη μία, κατάγραψε τα πράγματα που ξέρεις ότι είναι αλήθεια και έχουν συμβεί. Στην άλλη, κατάγραψε αυτά για τα οποία δεν υπάρχουν αποδείξεις. Στη συνέχεια, βάλε ένα X στη δεύτερη στήλη, πιστεύοντας μόνο όσα έχουν όντως συμβεί. Έχε υπόψη σου ότι το αγχωμένο μυαλό προσπαθεί να δημιουργήσει πληροφορίες για να δικαιολογήσει μία απρόβλεπτη κατάσταση. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό δεν λειτουργεί ποτέ. 

3. Περιόρισε την έκθεσή σου στα social media. Τα social media αποτελούν ένα χώρο, που οι άνθρωποι μπορούν να ξεσπάσουν, να εκφράσουν το φόβο τους και να διαδώσουν φήμες και ανακρίβειες. 

4. Βλέπε λιγότερο ειδήσεις. Είναι εξαντλητικό να θες να γνωρίζεις κάθε λεπτό ή κάθε ώρα τις τελευταίες ειδήσεις. Περιόρισε τη συχνότητα των ανανεώσεων και των ειδοποιήσεις. Αντιθέτως, επίτρεψε στον εαυτό σου να ελέγχει τις ειδήσεις ορισμένες στιγμές μέσα στη μέρα σου. 

5. Χαλάρωσε. Να είσαι σίγουρος ότι το άγχος και η ανησυχία είναι πολύ λογικά αυτήν την περίοδο. Αυτή η αντίδραση δείχνει ότι σκέφτεσαι σωστά ενόψει των συνθηκών. Αλλά το να σκέφτεσαι ότι το τέλος του κόσμου είναι κοντά, δεν είναι ούτε υγιές, ούτε φυσιολογικό. 

6. Συμβιβάσου με την αβεβαιότητα. Πότε άλλοτε στη ζωή σου έχεις αντιμετωπίσει μία κρίση και δεν ήσουν ακριβώς σίγουρος τι θα συνέβαινε; Πώς τα έβγαλες πέρα; Θυμήσου ότι έχεις ξαναβιώσει φόβο και άγχος στο παρελθόν και επιβίωσες. 

7. Σκέψου εκ των προτέρων. Τι θα έκανες αν όντως ήσουν άρρωστος ή είχες βγει θετικός στο τεστ; Σκέψου το και φτιάξε ένα σχέδιο. Αν το κάνεις, ίσως αισθανθείς πιο προετοιμασμένος για να αντιμετωπίσεις μια πιθανή ασθένεια. 

8. Μην ξεχνάς τη βασική διαχείριση στρες. Φάε και κοιμήσου υγιεινά, ασκήσου, μείνε συνδεδεμένος με τους φίλους σου, λάβε μέρος σε διασκεδαστικές δραστηριότητες όσο περισσότερο γίνεται και διατήρησε την αισιοδοξία σου. 

Διάβασε ακόμα:

Ο Thrive οδηγός για να δουλεύεις από το σπίτι

Κορονοϊός: Ο σωστός τρόπος να βάζεις τη μάσκα

Author(s)

  • Jonathan Alpert

    ψυχοθεραπευτής

    Ο Jonathan Alpert είναι ψυχοθεραπευτής, συγγραφέας και σύμβουλος καριέρας.