Στο επόμενο 1 λεπτό θα μάθεις:

-Αν αδρανοποιούν τον ιό τα μηχανήματα στεγνώματος και οι λυχνίες απολύμανσης.

-Αν το ζεστό μπάνιο αποτελεί μέσο αποστείρωσης.


Πολλά έχεις ακούσει, διαβάσει και παρακολουθήσει αναφορικά με τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αποστείρωσης και προστασίας από τον νέο ιό. Πού κρύβεται η αλήθεια και η επιστημονική τεκμηρίωση και πού ο φόβος, η άγνοια και – γιατί όχι – η αισχροκέρδεια; Οι μέρες είναι πονηρές και αναμφίβολα δύσκολες. O Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος μας έδωσε όλες τις σχετικές πληροφορίες για σωστή και έκγυρη ενημέρωση που επιβεβαιώνονται από τον Π.Ο.Υ.

1.Τα αυτόματα μηχανήματα στεγνώματος χεριών βοηθάνε στην αδρανοποίηση του ιού

Μύθος! Δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις. Αφού πλύνουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό, θα πρέπει να τα στεγνώνουμε είτε με χαρτί είτε σε αυτόματο μηχάνημα στεγνώματος χεριών.

2. Η λυχνία απολύμανσης υπεριώδους ακτινοβολίας μπορεί να αδρανοποιήσει τον ιό

Μύθος! Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την ύπαρξη τέτοιου οφέλους, και επιπλέον οι λυχνίες αυτές μπορεί να προκαλέσουν δερματικό ερεθισμό.

3. Οι θερμικοί ανιχνευτές στην ανίχνευση ασθενών με τη νέα λοίμωξη είναι απόλυτα αποτελεσματικοί

Μύθος! Οι θερμικοί ανιχνευτές είναι αποτελεσματικοί στην ανίχνευση ασθενών που έχουν πυρετό, το οποίο μπορεί να είναι αποτέλεσμα λοίμωξης Covid-19 ή λοίμωξης από άλλο παθογόνο. Ωστόσο, οι θερμικοί ανιχνευτές δεν μπορούν να ανιχνεύσουν ασθενείς που δεν παρουσιάζουν πυρετό ή βρίσκονται στην περίοδο επώασης του ιού (2-10 ημέρες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων).

4. Βάζοντας αλκοόλ ή χλωρίνη στο σώμα μου μπορώ να θανατώσω τον νέο κορονοϊό

Μύθος! Όχι, δεν πρόκειται να θανατωθούν ιοί που έχουν ήδη εισέλθει στο σώμα σας.

5. Το ζεστό μπάνιο μπορεί να προλάβει τη λοίμωξη

Μύθος! Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν την προληπτική αξία του ζεστού μπάνιου στη λοίμωξη. Μάλιστα, το υπερβολικά θερμό νερό μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θερμικά εγκαύματα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην ακουμπάμε με τα χέρια τούς βλεννογόνους (μάτια, μύτη, στόμα).

Διάβασε ακόμα:

5 νούμερα κλειδιά που χρειάζεται να ξέρεις για τον κορονοϊό

Κορονοϊός: Όλη η αλήθεια για το πώς μεταδίδεται

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.