Ο τεσσάρων μηνών γιος μου τη βγάζει “καθαρή”! Τρώει, κάνει τις ανάγκες του και ύπνο. Λίγο το κουκλάκι, λίγο το μασητικό παιχνίδι και καλή μουσική. Έχω, όμως, και μια κόρη έξι χρονών, οπότε από τις πρώτες μέρες της νέας αυτής κατάστασης, πρωτόγνωρης τόσο για εμάς τους μεγάλους, όσο και για τα παιδιά που έπαψαν να πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σχολεία, αναρωτήθηκα πώς θα βιώσει το παιδί μου όλη αυτή την κατάσταση.

Έδωσα βάση στην ψυχολογία

Φυσικά, δεν πανικόβαλα το παιδί, καθώς θεωρώ πολύ καλύτερο να της δώσω όσο μπορώ πιο λογικές εξηγήσεις. Τα παιδιά της ηλικίας της έχουν αναρίθμητα “γιατί” να ρωτήσουν, έτσι προσπάθησα να απαντήσω στο καθένα με ηρεμία. Ο κορονοϊός μετονομάστηκε σε “μικροβιάκι” (κι ας πρόκειται για ιό), που καλό θα ήταν να μην μας κολλήσει, ώστε να μην κολλήσουμε κι εμείς με τη σειρά μας τους άλλους.

Σε μια μικρή βόλτα πριν από μέρες, κυκλοφορούσε κόσμος με μάσκες. Δεν ήθελα να της κρύψω τίποτα, αλλά της εξήγησα ότι κάποιοι άνθρωποι φοβούνται και προσέχουν λίγο περισσότερο, γιατί ίσως νιώθουν κάποια αδιαθεσία, και θέλουν να προστατευτούν πιο καλά, προστατεύοντας παράλληλα τους άλλους. Την ενημέρωσα ότι αυτή την περίοδο θα δει κι άλλους να φοράνε μάσκα. Με το Roberto Benigni στο μυαλό από το “La Vita è Bella”, έκανα και κάνω ό,τι μπορώ για να κατανοήσει τις αλλαγές στην καθημερινότητα χωρίς να πανικοβληθεί, καθώς είναι το μόνο εύκολο να της μείνει τραύμα απ’ αυτή την εμπειρία.

Πλένουμε χεράκια

Ίσως θα έχετε δει το meme με τον δεινόσαυρο και τον αστεϊσμό ότι εξαφανίστηκε γιατί δεν έπλενε… χεράκια. Το νηπιαγωγείο και η μαμά της έχουν κάνει καλή δουλειά στο θέμα της υγιεινής. Δυστυχώς, ό,τι πιάσει πλέον, ίσως είναι πηγή μόλυνσης. Τη βοηθάω, είτε με μαντηλάκια, είτε με καλό πλύσιμο χεριών, μαζί της, ώστε να μην κάνει ζαβολιές. Και σ’ αυτή την περίπτωση τονίζω το καλό μέρος, χωρίς να την αγχώνω και μου γίνει υποχόνδρια. Γελάει που της λέω, “η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά… η άλλη μισή είναι η βρωμιά”.

Αποφυγή των τηλεοπτικών ειδήσεων

Σ’ αυτό δεν χωράνε αστεία. Η τηλεόραση βγάζει τα χειρότερα αντανακλαστικά μου. Πέρα από τα παιδικά, αποφεύγω να ανοίγω τηλεόραση σε ώρα ειδήσεων, καθώς από τη μουσική, τους τίτλους και τον τρόπο παρουσίασης, συχνά το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να αγχωθούν οι μεγάλοι και να δημιουργηθεί σύγχυση στα παιδιά που κρατάνε ό,τι ακούνε σαν σφουγγάρια.

Δραστηριότητες! Ο Μπαμπάς και η Μαμά Είναι Ανοιχτοί 24/7!

Καλώς ή κακώς, τα κινητά και τα tablet έχουν πάρει φωτιά! Δε θα κουνήσω το δάχτυλο σε κανέναν, δίνω στη μικρή το κινητό μου ή το tablet για να παίξει, απλά επιμένω αρκετά, έως και καβγά κάνω, στο θέμα της ώρας. Φυσικά, ελέγχω τα παιχνίδια που παίζει ή τα βίντεο που βλέπει! Υπάρχουν φορές που το βαριέται η ίδια, συνήθως, όμως επιμένω να μου το δώσει. Κακά τα ψέματα, κι εμείς παίξαμε στα “ουφάδικα” και χάσαμε ατελείωτες ώρες σε ψηφιακά αεροπλάνα και ποδοσφαιράκια! Το μέτρο είναι το ζητούμενο στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Κι αυτά προάγουν δεξιότητες και ακονίζουν το μυαλό.

Σε κάθε ευκαιρία, παίζω μαζί της ή της ζητάω να διαβάσει ή να ζωγραφίσει. Πάμε να δούμε μερικές δραστηριότητες.

  • Ζωγραφική. Λατρεύω να βλέπω μέσα από τις κηρομπογιές, τους μαρκαδόρους και τις ξυλομπογιές τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον κόσμο. Τεράστιοι άνθρωποι, γάτες που μιλάνε, μαλλιά πριγκίπισσας, ένα σπίτι, ένα λουλούδι. Το τι ζωγραφίζει ένα παιδί λέει πολλά για τον ψυχισμό του. Ο θυμός, η χαρά, όλα είναι εκεί! Το κόλπο μου αν δε θέλει, είναι να αρχίσω να ζωγραφίζω μόνος. “Τι κάνεις εκεί;”, θα μου πει και θα ξεκινήσει κι αυτή.
  • Μουσική. Της αρέσουν συγκεκριμένα τραγούδια, τα οποία ακούμε στο repeat. Το κόλπο εδώ είναι να βάλετε όλοι μαζί νέους στίχους, πάνω στη μουσική, και να περιγράψετε πράγματα που δε θα λέγονταν ποτέ. Θα γίνει ένας μικρός χαμός, αλλά εμάς μας φαίνεται τρομερά αστείο. Ακόμα, βάλτε ράδιο, δείξτε στο παιδί πώς δουλεύει, εξηγήστε ακόμα και πώς έρχεται αυτή η μουσική στο σπίτι. Αφήστε το να διαλέξει τραγούδια. Γίνεται και στο YouTube φυσικά!
  • Βιβλία. Όταν μετακόμισα πριν 2 χρόνια, ήταν σαν να μετακόμισε βιβλιοπωλείο. Τα βιβλία τα αγαπώ. Χάρη στο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου, τα παιδιά δανείζονται ένα βιβλίο την εβδομάδα, σε μια αξιέπαινη προσπάθεια. Στο σπίτι, αν δεν έχετε παιδικά βιβλία, ίσως κάποιες ιστορίες για πιο μεγάλα παιδιά όπως ο Τρελαντώνης, ο Θησαυρός της Βαγίας, τα Ψηλά Βουνά να αποτελούν μια ωραία περίσταση για διάβασμα. Α! Φυσικά η Φρουτοπία, η Οδύσσεια και παραμύθια όπως ο Πινόκιο. Είναι, ίσως, παλιομοδίτικα, αλλά αν τα διαβάσατε εσείς κάποτε, θα τα μεταφέρετε στα παιδιά με άλλη “ζεστασιά”. Υπάρχουν και πιο φρέσκα παραμύθια, όπως “Τα Παπούτσια των Άλλων” και η “Γραμμή 28”. Οι Εκδόσεις Ίκαρος έχουν μεγάλη ποικιλία.
  • Κατασκευές. Αν μου δώσετε Lego, μπορώ να μείνω μέσα για πάντα. Αυτό που εφάρμοσα με τα αγαπημένα τουβλάκια ήταν να φτιάχνω πρώτα εγώ κάποιες κατασκευές, ανορθόδοξες αλλά αποτελεσματικές. Δηλαδή, κατασκεύασα τον παλιό παιδικό της σταθμό, το κεντρικό κτίριο του “Σταύρος Νιάρχος”, την πλατεία όπου πάμε με την παιδική χαρά. Πλέον, κατασκευάζει και η ίδια σπιτάκια ή ό,τι άλλο της έρθει. Μπορεί ακόμα να φτιάξει ιστορίες και με τα Lego και με τα Playmobil. Άλλη μια ιδέα που ξεσηκώνει το σπίτι είναι να βάζουμε ντόμινο στη σειρά και το τελευταίο να ρίχνει κάτω π.χ. ένα παιχνιδάκι. Όλο αυτό το τραβάμε βίντεο, το οποίο, συνήθως, είναι ξεκαρδιστικό. Χωρίς να υπονοώ κάτι για τις αγορές σας το τελευταίο 10ήμερο, το χαρτόνι από το εσωτερικό του χαρτιού υγείας είναι χρήσιμο για να φτιάξετε φάτσες, να βάλετε μαλλιά κ.λπ. Το ίδιο μπορεί να γίνει με αλουμινένια κουτάκια. Επίσης, η πλαστελίνη είναι φίλος μας! Το αγαπημένο μας είναι να φτιάχνουμε φαγητά, αντικείμενα, ουσιαστικά ένα μικρόκοσμο από πλαστελίνη. Πάντως, για τις κατασκευές υπάρχουν πάρα πολλά παιχνίδια, ίσως έχετε κάποιο και εσείς!
  • Γραφή και Αριθμητική. Ανάλογα και με την ηλικία των παιδιών σας, αλλάζουν και τα δεδομένα. Προσωπικά, ξεκίνησα τα γράμματα σαν παιχνίδι, τα έφτιαξα με πλαστελίνη, με ξυλάκια, με ό,τι υλικό είχα. Πλέον, όχι μόνο γράφει μόνη της, αλλά για να τη βοηθήσω φτιάχνω μίνι-σταυρόλεξα 5-6 λέξεων, καθώς τα παιδιά 5-6 χρονών κουράζονται να βρουν και να σχηματίσουν τα γράμματα. Οι αριθμοί έχουν κάτι το μαγικό, αλλά αναμφίβολα πριν το δημοτικό οι έννοιές τους δεν είναι εύκολα εξηγήσιμες. Πριν ενάμισι χρόνο την έβαζα να αναγνωρίζει τα σχήματα των αριθμών, τώρα προσθαφαιρώ με αντικείμενα, ώστε να κατανοήσει τις διαφορές.
  • Δυναμικά Παιχνίδια. Δε θα σας κουράσω άλλο. Μαζέψτε το κουράγιο σας και κρυφτείτε. Ένα καλό κρυφτό μέσα στο σπίτι, εκτός από το γεγονός ότι θα σας κάνει να γελάσετε, θα σας θυμίσει και λίγο τα παλιά. Αγαπημένη μου κρυψώνα είναι η κρεμάστρα όπου παριστάνω το μπουφάν. Πετυχαίνει κάποιες φορές! Ακόμα, το κυνήγι θησαυρού με μικρά χαρτάκια που το ένα οδηγεί στο επόμενο σημείο, είτε με ζωγραφιές για τα πιο μικρά, είτε με γρίφους ή και μαθηματικά για τα πιο μεγάλα παιδιά, συνήθως οδηγεί σε πολύ γέλιο. Βάλτε κι ένα σοκολατάκι για έπαθλο, όμως!

Αναμφίβολα, τα άρθρα για το τι μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά σας αυτές τις δύσκολες ημέρες είναι πολλά. Αυτή είναι η δική μου εμπειρία. Κουράγιο και υπομονή!

Αρχική δημοσίευση από τον Άρη Γαβριελάτο στην αθηΝΕΑ.

Διάβασε ακόμα:

Μένουμε σπίτι με τα παιδιά

Κορονοϊός: Γιατί η διατήρηση της οικογενειακής ρουτίνας είναι σημαντική σε στιγμές κρίσης

Author(s)

  • Η αθηΝΕΑ είναι η ηλεκτρονική εφημερίδα που λαμβάνουν στο email τους κάθε μεσημέρι χιλιάδες συνδρομητές, για να κρατούν την επαφή τους με τα σημαντικότερα νέα της ημέρας. Την ίδια στιγμή, το portal της αθηΝΕΑς εμπλουτίζει την εμπειρία του αναγνώστη του newsletter με ερεθίσματα που διευρύνουν τους ορίζοντές του: άρθρα για την πολιτική και τις διεθνείς εξελίξεις, την επιχειρηματικότητα, την τέχνη, τη γαστρονομία, το ταξίδι και τη ζωή στην πόλη.