Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς η ύπνωση σε κάνει να μη θέλεις να καπνίσεις.
-Πώς μπορείς να τη χρησιμοποιείς κάθε φορά που νιώθεις την ανάγκη να καπνίσεις.


Επειδή κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, το τι σημαίνει για κάποιον να καπνίζει, μπορεί να εκφραστεί με διαφορετικούς τρόπους. Για κάποιον το κάπνισμα ισοδυναμεί με ανακούφιση, χαλάρωση ή συντροφιά, ενώ για κάποιον άλλον η πράξη αυτή συνδέεται με συγκεκριμένα θετικά συναισθήματα που προκαλεί και έτσι το άτομο βιώνει αυτό που λέμε «δευτερογενές όφελος» μιας, κατά τα άλλα, επιβλαβούς συμπεριφοράς. Αυτή η διαφορετικότητα ευθύνεται για το γεγονός ότι η μέθοδος διακοπής καπνίσματος που «δούλεψε» για κάποιον μπορεί να μην ήταν το ίδιο επιτυχής για κάποιον άλλο. Το ίδιο ισχύει και για την ύπνωση όταν επιλέγεται ως μέθοδος διακοπής καπνίσματος. Σε κάποιον μπορεί να δουλέψει και σε άλλον όχι.

Μελέτες στο εξωτερικό έχουν αναδείξει την ύπνωση ως μία από τις πιο επιτυχημένες μεθόδους που μπορεί να επιλέξει κάποιος για να διακόψει το κάπνισμα.

Είναι αλήθεια πως η υπνοθεραπεία και η ύπνωση είναι από τις πιο διαδεδομένες λύσεις για τη διακοπή καπνίσματος στο εξωτερικό, παρόλο που στην Ελλάδα είναι τελευταία ως επιλογή. Η υπνοθεραπεία είναι μία εναλλακτική και συμπληρωματική θεραπευτική προσέγγιση που έχεις ως κύριο εργαλείο την ύπνωση. Είναι μία δραστική και αποτελεσματική εναλλακτική μέθοδος που βοηθά κάποιον συν τοις άλλοις να διακόψει τη συνήθεια του καπνίσματος, αλλάζοντας τον τρόπο που σκέφτεται για αυτή.

Τι είναι η Υπνοθεραπεία και τι η Ύπνωση;

Η υπνοθεραπεία είναι η μέθοδος κατά την οποία ο ενδιαφερόμενος μπαίνει, με την βοήθεια του υπνοθεραπευτή, σε μία κατάσταση ύπνωσης. Η κατάσταση της ύπνωσης, εν συντομία ύπνωση, είναι μία φυσική κατάσταση του νου που παρουσιάζεται σε όλους τους ανθρώπους, αλλά και στα ζώα. Είναι μία κατάσταση μεταξύ ύπνου και ξύπνιου στην οποία βρισκόμαστε πολλές στιγμές κατά την διάρκεια της ημέρας. Σε αυτή την κατάσταση, είμαστε πιο συγκεντρωμένοι και δεκτικοί σε θετικές υποβολές που δίνονται από τον υπνοθεραπευτή. Αυτές οι υποβολές γίνονται υποσυνείδητα μηνύματα. Ο υπνωτιζόμενος, παρά τους μύθους που επικρατούν, έχει συνείδηση σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίας και οι αισθήσεις του υπεροξύνονται. Σε κατάσταση ύπνωσης αυτές οι υποβολές μπορούν να επηρεάσουν και να βοηθήσουν το άτομο να κάνει συγκεκριμένες επιλογές. Προτιμούμε τον όρο υποβολές από τον όρο δηλώσεις επειδή όλο αυτό θέλουμε να ωθήσει το άτομο που υποβάλλεται σε ύπνωση σε νέα δράση.

Οι υπνωτικές υποβολές απευθύνονται στο κομμάτι του νου που παράγει αυτόματες σκέψεις και αντιδράσεις. Όταν δεις, ακούσεις, νιώσεις κάτι, ο νους σου παράγει μια αυτόματη αντίδραση που βασίζεται σε εμπειρίες του παρελθόντος ή σε βαθιά ριζωμένες συνήθειες. Ένας από τους στόχους της υπνοθεραπείας είναι να επηρεάσει άμεσα αυτές τις αυτόματες σκέψεις και αντιδράσεις.

Πώς λειτουργεί η ύπνωση σε σχέση με το κάπνισμα;

Αφού το άτομο μπει σε κατάσταση ύπνωσης, δίνονται από τον υπνοθεραπευτή οι κατάλληλες υποβολές ότι το κάπνισμα είναι ανώφελο, αχρείαστο και επιβλαβές και για αυτό είναι κάτι που θέλει αυτός που θέλει να το κόψει να το αφήσει στο παρελθόν.

Ο στόχος των υποβολών αυτών είναι να αποδοθούν αρνητικοί συνειρμοί στην έννοια του καπνίσματος και σε ό,τι συνδέεται με αυτό. Με αυτόν τον τρόπο, ο υποσυνείδητος νους του θα γίνει σύμμαχός του καθώς οι αρνητικοί συνειρμοί για το κάπνισμα θα έρχονται στο νου του κάθε φορά που το σκέφτεται ή βλέπει κάποιον να καπνίζει.

Καθώς οι υποβολές θα επαναλαμβάνονται, οι αυτόματες σκέψεις και συνεπώς οι αντιλήψεις του για το κάπνισμα θα αρχίσουν να αλλάζουν, νέες συνδέσεις θα διαμορφωθούν και σύντομα ο νους του θα ξεκινήσει να βλέπει το κάπνισμα με αρνητικό τρόπο.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται;

Οι συνεδρίες υπνοθεραπείας για την διακοπή του καπνίσματος σχεδιάζονται στα μέτρα και τις ιδιαίτερες ανάγκες του ενδιαφερόμενου. Επειδή ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, ο αριθμός των συνεδριών μέχρι να επιτευχθεί το αποτέλεσμα ποικίλει. Αυτό εξαρτάται από τη θέληση, την πειθαρχία και τη δέσμευση του ενδιαφερόμενου.

Ο υπνοθεραπευτής μπορεί επίσης να διδάξει σε κάποιον που θέλει να κόψει το κάπνισμα και την τεχνική της αυτο-ύπνωσης ώστε να μπορεί να μπαίνει σε κατάσταση ύπνωσης όταν το θέλει και να δίνει ο ίδιος στον εαυτό του θετικές υποβολές και να επαναπρογραμματίζει το νου του.

Είναι μία καλή επιλογή;

Η ύπνωση μπορεί να βοηθήσει κάποιον που θέλει να κόψει το κάπνισμα να μειώσει και τελικά να εξαλείψει την έντονη επιθυμία να καπνίσει. Με τις επαναλαμβανόμενες συνεδρίες, δεν θα νιώθει πια την ανάγκη να καπνίσει τόσο συχνά ή μπορεί να μη νιώθει καθόλου την επιθυμία να καπνίσει. Μετά από αυτό, είναι πολύ πιο εύκολο να κόψει το κάπνισμα.

Πολλοί, φυσικά, αναρωτιούνται αν η ύπνωση είναι πράγματι αποτελεσματική ή όχι. Ωστόσο, μελέτες στο εξωτερικό την έχουν αναδείξει ως μία από τις πιο επιτυχημένες μεθόδους που μπορεί να επιλέξει κάποιος για να διακόψει το κάπνισμα, με την προϋπόθεση ότι το θέλει. Κάποιοι που δεν γνωρίζουν, ίσως επίσης αναρωτιούνται, αν έχει κάποιες παρενέργειες. Η πραγματικότητα είναι ότι η υπνοθεραπεία χρησιμοποιεί φυσικές διαδικασίες για να δημιουργήσει υποβολές. Δεν χρησιμοποιεί φάρμακα και οι περισσότεροι άνθρωποι ανταποκρίνονται πολύ καλά σε αυτή.

Παρόλο, πάντως, που σε κάποιους έτσι φαίνεται, η ύπνωση δεν αποτελεί μαγικό ραβδί ή χάπι. Είναι όμως κάτι που μπορείς να δοκιμάσεις για πολλούς και διαφορετικούς λόγους και να ανακαλύψεις ότι σου ταιριάζει.

Διάβασε ακόμα:

Πώς Να Διώξεις Τον Πανικό Με Αυτο-Ύπνωση

5 Πράγματα Που Αξίζει Να Μάθεις Για Τη Θεραπευτική Ύπνωση

Author(s)

  • Στέφανος Βαούτης

    Υπνοθεραπευτής

    Ο Στέφανος Βαούτης είναι υπνοθεραπευτής, ειδικευμένος στην κλινική και αναλυτική αυτό-ύπνωση και το Coaching με NLP και Ύπνωση.