Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

– Τι κάνει τα μάτια σου να κοκκινίζουν.
– Γιατί πρέπει να κοιμάσαι περισσότερο.


Το κοκκίνισμα των ματιών είναι ένα αρκετά συνηθισμένο σύμπτωμα που συχνά οφείλεται σε αθώα προβλήματα. Μερικές φορές όμως μπορεί να υποδηλώνει κάτι σοβαρό που χρειάζεται άμεσο έλεγχο από τον οφθαλμίατρο.

Το κοκκίνισμα των ματιών συνήθως προκαλείται από διαστολή των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται ανάμεσα στον σκληρό χιτώνα του ματιού (είναι το αδιαφανές λευκό τμήμα τους) και τον υπερκείμενο διαυγή επιπεφυκότα. Τα τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία φυσιολογικά είναι αόρατα, αλλά μπορεί να διογκωθούν εξαιτίας πολλών παραγόντων, άλλοι από τους οποίους αφορούν το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής και άλλοι διάφορες οφθαλμικές παθήσεις.

Ο ερεθισμός των ματιών και οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι από τις πιο συνηθισμένες αιτίες για τη διόγκωση των τριχοειδών αγγείων των ματιών. Οι αντιδράσεις αυτές δεν είναι πιθανότερες μόνο στα άτομα με αλλεργική προδιάθεση, αλλά και σε αυτούς που πάσχουν από ξηροφθαλμία. Και αυτό, διότι η απουσία του προστατευτικού στρώματος των δακρύων καθιστά την επιφάνεια των ματιών πιο ευαίσθητη στους ερεθιστικούς παράγοντες.

Ο ερεθισμός των ματιών και οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι από τις πιο συνηθισμένες αιτίες για τη διόγκωση των τριχοειδών αγγείων των ματιών.

Τέτοιοι παράγοντες είναι τα αλλεργιογόνα που κυκλοφορούν στον αέρα, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, ο καπνός (από φωτιά, τσιγάρο κ.λπ.), ο ξηρός αέρας (λόγω κλιματισμού, κλίματος κ.λπ.), η σκόνη, οι αναθυμιάσεις (π.χ. βενζίνης, διαλυτικών, χρωμάτων κ.λπ.), ακόμα και η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Υπάρχουν όμως κι άλλες αιτίες που ευθύνονται για το κοκκίνισμα των ματιών κι αυτές είναι οι εξής:

Κόπωση των ματιών

Μπορεί να οδηγήσει στο κοκκίνισμα των ματιών. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαιτέρως συχνό σε αυτούς που κοιτάζουν επί ώρες τις οθόνες των ηλεκτρονικών και ψηφιακών μέσων (κομπιούτερ, λάπτοπ, κινητά κ.λπ.), καθώς και σε ορισμένες ομάδες εργαζομένων (π.χ. διορθωτές κειμένων, συγγραφείς, μπλόγκερ, οδηγοί, συγκολλητές, δικηγόροι, προγραμματιστές κ.λπ.).

Υπερβολική χρήση φακών επαφής

Το κοκκίνισμα των ματιών είναι επίσης συχνό και σε αυτούς που φορούν συστηματικά φακούς επαφής, ιδιαίτερα σε εκείνους που κάνουν υπερβολική χρήση των φακών. Όταν το κοκκίνισμα αναπτύσσεται σε χρήστες φακών επαφής οι οποίοι λανθασμένα κοιμούνται φορώντας τους, η αιτία μπορεί να είναι η συσσώρευση τοξινών κάτω από τους φακούς και πάνω στην επιφάνεια των ματιών. Επίσης, όταν κάποιος φορά φακούς για πολλές ώρες προκαλείται, λόγω ασφυξίας του οφθαλμού, ρήξη των μικροσκοπικών αγγείων στην επιφάνεια των ματιών που συντελεί στο κοκκίνισμα των ματιών.

Έλλειψη ύπνου και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Και τα δύο προκαλούν διόγκωση των τριχοειδών αιμοφόρων αγγείων στα μάτια με αποτέλεσμα να κοκκινίζουν. Επίσης, πολύ συχνά οι δύο αυτοί παράγοντες μπορεί να δράσουν συνδυαστικά, αφού είναι αρκετά συνηθισμένο να γίνει υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής εξόδου πράγμα που συνεπάγεται έλλειψη ύπνου.

Η πιο συνηθισμένη αιτία

Μια άλλη πολύ συχνή αιτία κοκκινίσματος των ματιών είναι η επιπεφυκίτιδα. Ίσως μάλιστα η πιο συχνή. Πρόκειται για λοίμωξη στον επιπεφυκότα από ιό, βακτήριο ή ερεθιστικές ουσίες (π.χ. χλωρίνη), που προκαλεί φλεγμονή στον διαφανή βλεννογόνο (επιπεφυκότας) που βρίσκεται στην επιφάνεια των ματιών και στο εσωτερικό των βλεφάρων. Στα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας συμπεριλαμβάνεται φαγούρα, έκκριμα από τα μάτια και αίσθημα καύσου. Η λοίμωξη μπορεί να υποχωρήσει μόνη της, αλλά επειδή μερικές φορές είναι μεταδοτική, καλό είναι να την αξιολογεί ο οφθαλμίατρος για να χορηγεί την ενδεδειγμένη αγωγή.

Οι πιο σοβαρές αιτίες

Μερικές φορές, πάντως, το κοκκίνισμα έχει πιο σοβαρή αιτία και πρέπει να εξεταστεί από τον οφθαλμίατρο. Όταν συμβαίνει αυτό, το κοκκίνισμα δεν είναι το μοναδικό σύμπτωμα, αλλά συνοδεύεται και από ορισμένα άλλα που πρέπει να προβληματίσουν τον πάσχοντα.

Τρία είναι τα πιο σημαντικά συνοδά συμπτώματα που πρέπει να οδηγήσουν κάποιον στον οφθαλμίατρο είναι: πόνος στο μάτι, η έντονη ευαισθησία στο φως και η θολωμένη όραση. Αν ένα άτομο έχει κόκκινα μάτια και κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευθεί έναν οφθαλμίατρο.

Οι οφθαλμικές λοιμώξεις χρειάζονται άμεσο έλεγχο και την απαιτούμενη θεραπεία, ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος διάβρωσης της επιφάνειας του ματιού και μόνιμης βλάβης.

Και τα τρία συμπτώματα θα μπορούσαν να αποτελούν ένδειξη σοβαρής μόλυνσης στα μάτια από βακτήρια, ιούς, μύκητες ή παράσιτα, αλλά και ένδειξη σοβαρής οφθαλμολογικής πάθησης. Οι οφθαλμικές λοιμώξεις χρειάζονται άμεσο έλεγχο και την απαιτούμενη θεραπεία, ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος διάβρωσης της επιφάνειας του ματιού και μόνιμης βλάβης. Ο γενικός κανόνας που ο καθένας πρέπει να θυμάται είναι πως όποιος εκδηλώνει ξηρότητα, κοκκίνισμα ή ασυνήθιστα ενοχλήματα στα μάτια, που επιμένουν επί περισσότερο από μία ημέρα, πρέπει να πηγαίνει στον οφθαλμίατρο. Εκείνος θα καθορίσει αν οφείλονται σε αλλεργία, μόλυνση ή κάτι πιο σοβαρό, και θα συστήσει την απαιτούμενη θεραπεία.

Διάβασε ακόμα:

6 Ερωτήσεις Στον Δρ. Κανελλόπουλο Για Τα Γυαλιά Ηλίου

Τα Σπορ Και Τα Μάτια Του!

Author(s)

  • Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος

    Χειρουργός Οφθαλμίατρος

    Ο Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος είναι Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Ιδρυτής και Επιστημονικός Διευθυντής Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, Καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, NYU Medical School, και Πρόεδρος του International Society of Refractive Surgery. Παρίσταται ως προσκεκλημένος ομιλητής σε οφθαλμολογικά συνέδρια παγκοσμίως και θεωρείται διεθνώς πρωτοπόρος χειρουργός σε εφαρμογές του laser, τόσο στη διαθλαστική χειρουργική, όσο και σε λοιπές οφθαλμολογικές επεμβάσεις. Σήμερα διδάσκει για φροντιστήρια LASIK και για συναδέλφους οφθαλμιάτρους τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.