Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς θα βοηθήσεις τους κοντινούς σου ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
-Πώς θα μειώσεις την απόσταση με τη βοήθεια της τεχνολογίας.


Όλα τα μέτρα που έχει πάρει η πολιτεία και όλες οι οδηγίες στον κόσμο δεν θα κάνουν μεγάλη διαφορά αν δεν τις πάρουμε, επιτέλους, στα σοβαρά. Μένουμε σπίτι αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος εξόδου, εργαζόμαστε απομακρυσμένα όσοι έχουμε τη σχετική δυνατότητα και διατηρούμε την απόστασή μας από τους άλλους όταν βρισκόμαστε έξω.

Κοινωνική αποστασιοποίηση όμως δεν σημαίνει αδιαφορία. Ο καλύτερος τρόπος να καταπολεμήσουμε αυτόν τον αόρατο εχθρό είναι να σταθούμε στους άλλους – ακόμη κι αν αυτή τη φορά πρέπει να το κάνουμε μόνο από μακριά.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους γύρω μας σε αυτή τη δύσκολη φάση;

1.Φύλακες άγγελοι

Όλοι έχουμε στο περιβάλλον μας ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Αυτοί οι άνθρωποι είναι λογικό αυτή τη στιγμή να νιώθουν πολύ μεγαλύτερο φόβο από τους υπόλοιπους, ενώ η απομόνωση στην οποία πρέπει να υποβάλουν τον εαυτό τους για να φυλαχτούν έχει δύο χαρακτηριστικά: τους καθιστά πολύ πιο ευάλωτους ψυχολογικά, αλλά και εξαρτώμενους για τους ανεφοδιασμούς των βασικών προμηθειών από άλλους ανθρώπους. Πολλοί δε από αυτούς δεν επιθυμούν να “επιβαρύνουν” ή να “αναστατώσουν” τους γύρω τους και κινδυνεύουν είτε να το περάσουν όλο αυτό μόνοι τους, είτε να αναγκαστούν κάποια στιγμή να βγουν από το σπίτι για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Αν δεν ανήκετε σε ευάλωτη ομάδα, σήμερα κιόλας, βρείτε έναν κοντινό σας άνθρωπο που πιθανώς το έχει ανάγκη και εξηγήστε του ότι βρίσκεστε στη διάθεσή του για ό,τι χρειαστεί. Φροντίστε να μιλάτε μαζί του τουλάχιστον δύο φορές κάθε μέρα για να δείτε αν χρειάζεται κάτι, αλλά και να του κρατήσετε λίγη παρέα τηλεφωνικά. Οι περισσότεροι ξεκινάμε από τα μέλη της οικογένειάς μας, όμως ας σκεφτούμε και στο κτίριό μας ή τη γειτονιά μας αν υπάρχει κάποιος που έχει την ίδια ανάγκη.

2.Φωνές λογικής, αλλά και συναισθήματος

Ο προσηλυτισμός δεν καθιστά κανέναν ευχάριστο ούτε συμπαθή, και πολλές φορές φέρνει και τα ανάποδα αποτελέσματα. Ωστόσο, αν κρίνουμε από τις εικόνες που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα, υπάρχουν αρκετοί ακόμα που δε μοιάζει να αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης και εξακολουθούν να παραβαίνουν συστηματικά τόσο την προτροπή να μείνουμε σπίτι, όσο και αυτή να τηρούμε τις αποστάσεις.

Δεν είναι όλοι διατεθειμένοι να ακούσουν με την ίδια διάθεση κάποιον να τους λέει ότι ο τρόπος που διαχειρίζονται την κρίση αυτή δεν ωφελεί ούτε τους ίδιους, ούτε τους γύρω τους. Στοιχηματίζουμε όμως ότι υπάρχει έστω και ένας στον περίγυρό σας που είναι πιθανό να ακούσει και να αλλάξει στάση. Επικεντρωθείτε σε αυτόν και προσπαθήστε να τον μεταπείσετε. Κάποιοι ανταποκρίνονται καλύτερα στα λογικά επιχειρήματα – μιλήστε τους με τέτοια. Άλλους θα τους αγγίξετε μιλώντας πιο συναισθηματικά. Όπως ο ιός εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, έτσι και οι συμπεριφορές που θα μας προστατεύσουν από αυτόν.

3.Ειρήνη υμίν

Το άγχος και η ανησυχία οδηγούν σε τεταμένα νεύρα και μπορούν να οδηγήσουν σε αντιπαραθέσεις που βγαίνουν στην επιφάνεια ξαφνικά την πιο ακατάλληλη στιγμή. Δεν είναι η ώρα να λύσουμε όλα τα ζητήματά μας, δεν είναι η ώρα να ψέξουμε τους άλλους, να κάνουμε τους έξυπνους, να προκαλέσουμε, αλλά ούτε και να ανάψουμε φωτιές οι φλόγες των οποίων αυτή τη στιγμή δεν έχουν πουθενά να πάνε. Προέχει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και προέχει να συνεχίσουμε να βοηθάμε τους γύρω μας να διατηρούν το ηθικό τους ακμαίο.

Την επόμενη φορά που θα νιώσετε τη διάθεση να πείτε κάτι σκωπτικό, να μιλήσετε απότομα ή να “βάλετε κάποιον στη θέση του” -είτε το αξίζει είτε όχι- σκεφτείτε λίγο ότι όλοι περνούν δύσκολα αυτές τις μέρες και με γενναιοδωρία κάντε λίγο πίσω. Δε θα το μετανιώσετε. Μπορεί να εκτιμηθεί από το απέναντι στρατόπεδο, μπορεί και όχι, όμως εσείς θα νιώσετε πολύ καλύτερα που δεν εκτονωθήκατε με τοξικό τρόπο. Βρείτε εναλλακτικούς, λιγότερο βλαβερούς τρόπους εκτόνωσης.

4.Μειώνοντας την απόσταση με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Για καλή μας τύχη, η τεχνολογία βρίσκεται με το μέρος μας στη διάρκεια αυτής της κρίσης, δίνοντάς μας ένα πλήθος εργαλείων για να διατηρήσουμε την επαφή μας στον επαγγελματικό, τον οικογενειακό και τον φιλικό μας κύκλο. Ιδιαίτερα για τους ανθρώπους η απουσία των οποίων αφήνει αυτές τις μέρες το μεγαλύτερο κενό στη ζωή σας, μην αμελείτε την επικοινωνία μαζί τους. Επίσης, μην υποτιμάτε την αξία της εικόνας για να μας φέρει λίγο πιο κοντά τους. Καλό το τηλέφωνο, ακόμη καλύτερο όμως το βίντεο conferencing αν έχουμε το χρόνο.

Ξεκινήστε και τελειώστε τη μέρα σας μιλώντας με τα αγαπημένα σας πρόσωπα που βρίσκονται μακριά. Αυτή την κρίση την αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί, ας ενθαρρύνουμε λοιπόν ο ένας τον άλλον, ας μοιραστούμε τις σκέψεις μας, ας γελάσουμε παρέα με το παράλογο κάποιων καταστάσεων. Ο χρόνος σπίτι είναι ίσως μια καλή ευκαιρία να έρθουμε ξανά κοντά με ανθρώπους που έχουμε χάσει τα τελευταία χρόνια. Βάλτε στόχο να έρχεστε σε επαφή με έναν παλιό φίλο κάθε μέρα – ακόμη και ένα email να δείτε τι κάνει και πώς το βιώνει όλο αυτό κακό δε θα κάνει.

5.Η οικονομία είμαστε όλοι εμείς

Είναι (και) στο χέρι μας να προσπαθήσουμε να απαλύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την επίδραση του κορονοϊού στην οικονομία και τελικά στα οικονομικά όλων μας.

Ως καταναλωτές, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, στηρίζουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις με τις αγορές μας, αλλά και τους πιο μικρούς που θα δυσκολευτούν περισσότερο να επιβιώσουν. Ως εργοδότες, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τους εργαζόμενούς μας. Προχωρούμε σε μια ρεαλιστική αποτίμηση του πού βρισκόμαστε και διατηρούμε την επικοινωνία μαζί τους. Δε σπεύδουμε να ακυρώσουμε μακροπρόθεσμα projects αν έχουμε την ευκαιρία να καθυστερήσουμε την απόφασή μας μέχρι να έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερα δεδομένα.

6.Βοηθήστε τους πιο ευάλωτους στην οικονομική κρίση

Για κανέναν δεν είναι ευχάριστη η περίοδος στην οποία μπήκαμε από τη σκοπιά των προσωπικών οικονομικών. Κάποιοι όμως είναι σε πολύ καλύτερη θέση από άλλους, αν δε χρειάζεται να δουλέψουν για το μεροκάματο ή αν έχουν χρήματα στην άκρη που να τους χαρίζουν ασφάλεια παρά τις αδιαμφισβήτητες δυσκολίες.

Όσοι έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε κάτι σε οργανισμούς που στέκονται στο πλευρό των πιο ευάλωτων οικονομικά συνανθρώπων μας το κάνουμε άμεσα. Ακόμη και κάτι λίγο, κάτι που μας φαντάζει μικρό, μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Αρχική δημοσίευση από τη Μαριάννα Σκυλακάκη στην αθηΝΕΑ.

Διάβασε ακόμα:

Κορoνοϊός: Δεν φοβόμαστε, προστατευόμαστε

COVID -19: Πώς θα βοηθήσουμε αυτούς που μας βοηθούν

Author(s)

  • Η αθηΝΕΑ είναι η ηλεκτρονική εφημερίδα που λαμβάνουν στο email τους κάθε μεσημέρι χιλιάδες συνδρομητές, για να κρατούν την επαφή τους με τα σημαντικότερα νέα της ημέρας. Την ίδια στιγμή, το portal της αθηΝΕΑς εμπλουτίζει την εμπειρία του αναγνώστη του newsletter με ερεθίσματα που διευρύνουν τους ορίζοντές του: άρθρα για την πολιτική και τις διεθνείς εξελίξεις, την επιχειρηματικότητα, την τέχνη, τη γαστρονομία, το ταξίδι και τη ζωή στην πόλη.