Ο θάνατος του Kobe Bryant μας σόκαρε και μας γέμισε τεράστια θλίψη, με προσωπικότητες από τον πολιτικό, τον αθλητικό και καλλιτεχνικό κόσμο, αλλά και εκατομμύρια κόσμου σε παγκόσμιο επίπεδο να εκφράζουν μηνύματα συμπαράστασης.

Είναι πάντα σοκαριστικό όταν κάποιος τόσο αγαπημένος, χάνει τη ζωή του. Με τον Kobe όμως, το σοκ είναι ακόμα μεγαλύτρο. Γιατί πέρα από την εκπληκτική του καριέρα, τα πρωταθλήματα και τα ρεκόρ, ήταν ένας άνθρωπος με αναζητήσεις. Για κάποιον που έχει καταφέρει τόσα πολλά εντός και εκτός γηπέδου, ο ίδιος πάντα επέμενε ότι όλοι μας είμαστε πολλά περισσότερα από το βιογραφικό μας.

Κάπως έτσι μου το έθεσε το 2014, κατά τη διάρκεια μίας συζήτησής μας για τους The New York Times.

“Αυτό που πληγώνει πολλούς, ιδιαίτερα τους πιο διάσημους, είναι πως αρχίζουν να βλέπουν και να εκτιμούν τον εαυτό τους με βάση το πώς τους βλέπει ο κόσμος: συγγραφέας, ομιλητής, παίκτης του basket. Και έτσι αρχίζεις να πιστεύεις ότι αυτό που είσαι – η ιδιότητά σου – είναι αυτός που είσαι. Υπάρχει τεράστια διαφορά όμως.”

“Δεν μπορείς να έχεις ζωή χωρίς το θάνατο. Δεν μπορείς να έχεις φως χωρίς σκοτάδι”.

Όλοι θυμόμαστε τις νίκες, τα ρεκόρ και όλα όσα κατάφερε στα γήπεδα του μπάσκετ. Ο Kobe Bryant όμως δεν ήταν μόνο αυτά. Ήταν σύζυγος, πατέρας, αδερφός, γιος και ένας άνθρωπος που χάρισε σε όλους μας μαθήματα ζωής. Δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για την σχέση του με την αποτυχία, τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετώπισε, ενώ ήταν πάντα πρόθυμος να μοιραστεί τις γνώσεις και τις εμπειρίες του. Η δεύτερη πράξη του – που περιελάμβανε ένα βραβείο Oscar και ένας εκδοτικός οίκος – μόλις ξεκινούσε.

Αφρικανο-αμερικάνος, μεγαλωμένος στην Ιταλία, δεν είναι τυχαίο που ο Kobe έμαθε να αναζητά την έμπνευση στα πιο απίθανα μέρη:

“Όταν με βλέπεις να κάνω ένα fadeaway jumper, ίσως παρατηρήσεις ότι το πόδι μου είναι πάντα σε πλήρη έκταση. Παλιά δυσκολευόμουν πολύ να κάνω αυτή την κίνηση. Είναι πολύ δύσκολη. Μία ημέρα χαζεύοντας στο Discovery Channel, είδα ένα τσιτάχ να κυνηγάει. Όταν το τσιτάχ τρέχει, η ούρα του είναι αυτή που διατηρεί την ισορροπία του. Και τότε ήταν που σκέφτηκα: θα μπορούσε το πόδι μου να είναι η ουρά, σωστά;” 

“Η έμπνευση βρίσκεται παντού γύρω μας” έλεγε ο ίδιος.

Αυτή η αναζήτηση έμπνευσης του Kobe τού έδωσε μία διαφορετική και outside-the-box προσέγγιση για το basketball και τη ζωή και τον έκανε να αποτελεί ο ίδιος έμπνευση για εκατομμύρια κόσμου. Ήταν από τους πρώτους που συνειδητοποίησε την άμεση σχέση ευεξίας και αποδοτικότητας. Μάλιστα τον είχα καλέσει στο Thrive e-course μας, να μας μιλήσει για τον διαλογισμό και τον ύπνο.

“Έχω μεγαλώσει,” μου είπε. “Συνήθιζα να τα βγάζω πέρα με 3-4 ώρες ύπνου. Το μυαλό μου δυσκολευόταν πολύ να χαλαρώσει. Έχω όμως βελτιωθεί”. 

Και συνέχισε λέγοντας: “Ξέρεις το πιο σημαντικό για τον ύπνο; Μου δίνει περισσότερη ενέργεια να περνάω χρόνο με την οικογένειά μου και να διασκεδάζω με τα παιδιά μου. Όσο περισσότερο κοιμάμαι, τόσο καλύτερα δουλεύω και επιστρέφω μετά σπίτι για να γίνω και πάλι υπεραθλητής”. 

“Αυτό που πληγώνει πολλούς, ιδιαίτερα τους πιο διάσημους, είναι πως αρχίζουν να βλέπουν και να εκτιμούν τον εαυτό τους με βάση το πώς τους βλέπει ο κόσμος”.

Ο προπονητής θρύλος Phil Jackson τού σύστησε τον διαλογισμό και ο Kobe άρχισε να κάνει συστηματικά κάθε πρωί 10-15 λεπτά. Ο ίδιος περιγράφει τα οφέλη του στο Thrive e-course μας:

“Με προετοιμάζει για την ημέρα που έχω μπροστά μου. Είναι σα να έχεις μία άγκυρα. Αν δεν το κάνω, νιώθω ότι απλά τρέχω να προλάβω την ημέρα. Ο διαλογισμός με βοηθάει να παραμείνω ήρεμος – ό,τι και αν συμβεί και φυσικά βελτιώνει τη στάση του σώματός μου.

Το 2016, ακριβώς πριν αποσυρθεί, ο Kobe μίλησε για τη σχέση του με το θάνατο: “Είναι απόλυτα κατανοητό. Δεν μπορείς να έχεις ζωή χωρίς το θάνατο. Δεν μπορείς να έχεις φως χωρίς σκοτάδι”.

“Ο ύπνος μου δίνει περισσότερη ενέργεια να περνάω χρόνο με την οικογένειά μου και να διασκεδάζω με τα παιδιά μου. Όσο περισσότερο κοιμάμαι, τόσο καλύτερα δουλεύω”. 

Δυστυχώς, ο Kobe, η κόρη του Gianna και 7 ακόμη άτομα έφυγαν από τη ζωή τόσο νωρίς με τόσο τραγικό τρόπο. Ο θάνατός τους μας θυμίζει πόσο εύθραυστη είναι η ίδια η ζωή. Δεν έχουμε άπλετο χρόνο κι όμως ζούμε σαν να έχουμε. Πώς μπορούμε να γεμίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε τον χρόνο που έχουμε και να ζήσουμε τη ζωή που θέλουμε χωρίς συμβιβασμούς; Με έναν τρόπο αυτός ο προβληματισμός είναι το τελευταίο δώρο του Kobe σε όλους μας.

Διάβασε ακόμα:

Roma Downey: «Πρέπει Να Αρχίζεις Την Ημέρα Σου Με Ευγνωμοσύνη»

Brandon Stanton: «Η Επιτυχία Έρχεται Ξαφνικά Και Αναπάντεχα Μέσα Από Μικρά Βήματα»

Author(s)

  • Arianna Huffington

    Ιδρύτρια του Thrive Global

    Η Arianna Huffington είναι επιχειρηματίας και συγγραφέας 15 βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων best seller “Thrive” και “The Sleep Revolution”. Το 2005 δημιούργησε την Huffington Post, ένα site που σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Το 2016, αποχώρησε από την Huffington Post για να ιδρύσει το Thrive Global, με στόχο να αλλάξει τον τρόπο που δουλεύουμε και ζούμε. Έχει ανακηρυχθεί από το Time Magazine και το Forbes ως μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη.