Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Σε ποια σωματικά συμπτώματα μπορεί να οδηγήσει το άγχος.
– Πώς η ύπνωση “ξεκλειδώνει” τη μνήμη.


Να μπορούσες λέει… να χτυπήσεις την πόρτα της διευθύντριάς σου και να της πεις: «θέλω αύξηση»! Να παρουσιάσεις την ιδέα σου στο meeting, πείθοντας για τις ιδιαίτερες ικανότητές σου τους άλλους. Ή να μπορούσες να διαχειριστείς τις μέρες με τα ασταμάτητα κουδουνίσματα του τηλεφώνου, τις φωνές απαιτητικών πελατών, τα δεκάδες e-mails και τα πιεστικά deadline με ψυχραιμία «Βούδα», χωρίς να πελαγώνεις. Όπως συνήθως κάνει ο συνάδελφος στο διπλανό γραφείο, του οποίου θα ευχόσουν να είχες το ζώδιο ή τον τύπο προσωπικότητας.

Κι όμως, σύμφωνα με τον Στέφανο Βαούτη, Υπνοθεραπευτή, ειδικευμένο στην κλινική και αναλυτική αυτο-ύπνωση και το Coaching με NLP και ΥΠΝΩΣΗ, υπάρχει τρόπος να τα καταφέρεις όλα αυτά με τη βοήθεια της Υπνοθεραπείας, του Coaching και της Αυτο-Ύπνωσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ύπνωση λειτουργεί ενσωματώνοντας συγκεκριμένα μηνύματα στον ασυνείδητο νου. Στο πλαίσιο της υπνοθεραπείας, υπάρχουν συγκεκριμένα είδη μηνυμάτων που προσανατολίζονται στο να διορθώσουν περιοριστικές συμπεριφορές που μπορεί να σε πάνε πίσω στον επαγγελματικό σου ρόλο ή να μη σου επιτρέπουν να εξελιχθείς. Αυτές οι νέες θετικές δηλώσεις σε κινητοποιούν συνεχώς μέσω του συνειδητού νου, με αποτέλεσμα τη μείωση, ακόμη και την οριστική εξάλειψη της αρνητικής ή περιοριστικής συμπεριφοράς.

Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη, σου παραθέτω τρεις βασικές θετικές επιπτώσεις που μπορεί να φέρει η ύπνωση στο πλαίσιο του εργασιακού χώρου, σύμφωνα πάντα με τον Στέφανο Βαούτη, ο οποίος εξηγεί τους βασικούς μηχανισμούς με βάση τους οποίους κατακτάται το επιθυμητό αποτέλεσμα μέσω αυτής.

Η ύπνωση λειτουργεί ενσωματώνοντας συγκεκριμένα μηνύματα στον ασυνείδητο νου.

Τα καλά της ύπνωσης

1.Περιορίζει το άγχος

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι βιώνουν κάποιο στρες στον χώρο εργασίας. Όταν όμως το εργασιακό στρες είναι υπερβολικό, τότε μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την απόδοση. Επίσης, μπορεί να εκφραστεί με σωματικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, στομαχόπονο, μυικούς πόνους και πιασίματα, δερματικά εξανθήματα κι άλλα, με αποτέλεσμα να δίνεις την εικόνα ότι είσαι συνέχεια άρρωστος, πράγμα που είναι αρνητικό για το προφίλ σου ως επαγγελματίας. Έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι η ύπνωση πραγματικά μπορεί να χαλαρώσει έναν εργαζόμενο, καθώς τον αποδεσμεύει από σκέψεις που τον περιορίζουν ή αγχώνουν και να τον βοηθήσει να διώξει τον πανικό.

Πώς ακριβώς βοηθά: Εκτός του ότι αποτελεί από μόνη της μία μέθοδο βαθιάς χαλάρωσης, επιπλέον σε διδάσκει πώς να αντιμετωπίζεις και να ρυθμίζεις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα, εξηγεί ο Στέφανος Βαούτης. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά από την εφαρμογή ύπνωσης οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι κοιμούνται καλύτερα, διαχειρίζονται καλύτερα τα καθήκοντά τους, καθώς νιώθουν ότι έχουν απαλλαγεί από το περιττό άγχος. Επίσης, έχουν λιγότερα συμπτώματα σωματοποίησης του στρες.

2.Ενισχύει τη μνήμη

Σύμφωνα με έρευνες, η ύπνωση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης, γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο στον εργασιακό χώρο, ιδιαίτερα όταν ένας εργαζόμενος χρειάζεται να απομνημονεύσει πληροφορίες που αφορούν πελάτες, στατιστικά δεδομένα, νούμερα κ.ά. Αυξάνοντας την ανακλητική του μνήμη, το άτομο προωθεί ένα επαγγελματικό προφίλ που δείχνει περισσότερο οργανωμένο, συγκεντρωμένο και αποτελεσματικό.

Πώς ακριβώς βοηθά: Για την ενίσχυση της μνημονικής ικανότητας η ύπνωση στοχεύει στους μηχανισμούς αποθήκευσης και ανάκλησης πληροφοριών. Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες τεχνικές, «ξεκλειδώνει» συγκεκριμένες οδούς μέσω των οποίων το άτομο είναι σε θέση να ανακαλέσει ταχύτερα μεγαλύτερο αριθμό πληροφοριών, αυξάνοντας έτσι την παραγωγικότητά του στον χώρο εργασίας.

3.Αυξάνει την αυτοπεποίθηση

Η αύξηση της αυτοπεποίθησης είναι σημαντικό ζητούμενο για κάθε εργαζόμενο. Οι περισσότεροι σύμβουλοι καριέρας αναφέρουν ότι το βασικό αίτημα των πελατών τους είναι η ενίσχυση αυτοπεποίθησης, ώστε να επιτύχουν την ανέλιξή τους σε υψηλότερα αμειβόμενες θέσεις. Ο κανόνας, εξάλλου, που ισχύει είναι συνήθως ο εξής: αυτοί που ζητούν (ή και απαιτούν) αύξηση ή προαγωγή είναι και αυτοί που την παίρνουν. Πώς μπορείς όμως να ζητήσεις προαγωγή, αν δεν έχεις αρκετή αυτοπεποίθηση; Το πιθανότερο είναι ότι θα καταπιείς τη γλώσσα σου πριν καν χτυπήσεις την πόρτα του υπεύθυνου για την προαγωγή σου.

Πώς ακριβώς βοηθά: Η ύπνωση μπορεί να βοηθήσει το άτομο να επαναβεβαιώσει την αξία του, αποκτώντας μια νέα αίσθηση σκοπού και αυτοπεποίθησης στον εργασιακό χώρο. Τα άτομα όμως που γνωρίζουν πολύ καλά τις δυνατότητες αλλά και τις αδυναμίες τους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ολοκληρώσουν τα project τους επιτυχώς και έχουν καλύτερες επαγγελματικές σχέσεις με συναδέλφους και προϊσταμένους. Αν και εσύ ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία, ακολούθησε τα 7 βήματα  και αύξησε την αυτοπεποίθησή σου με τη βοήθεια της αυτό-ύπνωσης.

Διάβασε ακόμα:

Κι Όμως Ο Διπλανός Σου Στη Δουλειά Ευθύνεται Για Την Προαγωγή Σου!

Μήπως Πρέπει Να Σταματήσεις Να Παραείσαι “Καλός” Με Τους Συναδέλφους Σου;

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.