Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να απομακρύνεις το κινητό από το οπτικό σου πεδίο όταν κάνεις μια ουσιαστική συζήτηση.
-Πώς σε βοηθούν οι τυχαίες αλληλεπιδράσεις με ξένους.


Θα περίμενε κανείς ότι η ευρεία χρήση των κινητών τηλεφώνων θα βελτίωνε τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, την επικοινωνία μας και τη διάθεσή μας. Όμως, σύμφωνα με αναρίθμητες έρευνες, τα αποτελέσματα τείνουν να είναι απογοητευτικά και ανησυχητικά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να βλάψουν τόσο τις στενές προσωπικές σχέσεις μας, όσο και την ψυχική και σωματική μας υγεία και ευεξία. Πράγματι, οι νέοι που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές τείνουν να βιώνουν μεγαλύτερη κατάθλιψη και χειρότερη διάθεση. Και τα smartphones φαίνεται να είναι ιδιαίτερα προβληματικά για τις σχέσεις, οδηγώντας σε κοινωνικές αλληλεπιδράσεις που είναι χαμηλότερης ποιότητας, επηρεάζοντας τη σύνδεση, την εμπιστοσύνη και την ενσυναίσθηση -που είναι βασικά συστατικά μια σχέσης- και εν τέλει στη μείωση της ικανότητας μας να συνδεθούμε με άλλους ανθρώπους. Η ικανή και επαρκής σύνδεση με άλλους ανθρώπους είναι μεγάλο κομμάτι της ευεξίας και της ευτυχίας που βιώνουμε στη ζωή. Διεθνείς έρευνες έδειξαν ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σε άτομα ηλικίας 25-40 χρονών που τους ζητήθηκε να διαλέξουν ανάμεσα σε 3 μήνες χωρίς ίντερνετ ή 3 χρόνια χωρίς σεξ, επέλεξαν το δεύτερο.

Τι θα μπορούσες λοιπόν να κάνεις για να μειώσεις τις συνέπειες από τη χρήση του κινητού σου;

1. Μην αντικαθιστάς την πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία.

Επειδή έχουμε περιορισμένο ελεύθερο χρόνο τείνουμε τα τελευταία χρόνια και μετά την εμφάνιση των smartphones, να προτιμάμε μια γρήγορη ηλεκτρονική συνομιλία από την επαφή πρόσωπο με πρόσωπο. Η συμμετοχή σε κοινωνικές αλληλεπιδράσεις πρόσωπο με πρόσωπο τείνει να βελτιώνει τη διάθεσή μας και να μειώνει την κατάθλιψη. Συνάντησε τα αγαπημένα σου πρόσωπα και τους φίλους από κοντά όποτε και όσο συχνότερα μπορείς.

2. Μην χρησιμοποιείς το κινητό σου όταν είσαι με άλλους ανθρώπους.

Εάν είσαι με κάποιον και χρησιμοποιείς είτε εσύ είτε ο άλλος το κινητό του, η αλληλεπίδραση είναι χαμηλότερης ποιότητας. Όπως πιθανότατα έχεις βιώσει, η χρήση του κινητού μπορεί να σπάσει τη σύνδεση, να νιώθεις ότι δεν μπορείς να επικοινωνήσεις και να αισθανθείς ότι δεν ακούγεσαι και ότι δεν χρήζεις σημασίας. Έτσι, άσε στην άκρη το κινητό σου και απόλαυσε την παρέα των φίλων ή του/ης συντρόφου σου και όταν μπαίνεις στον πειρασμό να πιάσεις το τηλέφωνό σου, θυμήσου πώς αισθάνεσαι εσύ όταν το κάνει κάποιος άλλος.

3. Κράτα το τηλέφωνό σου εκτός οπτικού πεδίου κατά τη διάρκεια ουσιαστικών συνομιλιών.

Ακόμη και η αποφυγή χρήσης του τηλεφώνου μπορεί να μην είναι αρκετή σε ορισμένες περιπτώσεις. Ορισμένες έρευνες δείχνουν περαιτέρω ότι η παρουσία ενός smartphone σε ένα τραπέζι – ούτε καν σε χρήση – ενώ συμμετέχεις σε μια ουσιαστική συνομιλία μπορεί να μειώσει την ενσυναίσθηση, την εμπιστοσύνη και την ποιότητα της σχέσης μεταξύ των ανθρώπων. Η ικανότητα να είσαι πραγματικά εκεί και να ακούς προσεκτικά και ουσιαστικά τους άλλους είναι το κλειδί για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και σύνδεσης με τους άλλους ανθρώπους.

4. Μην αφήνεις το κινητό σου να σε σταματήσει από την κοινωνικοποίηση με ξένους. 

Ένα αυξανόμενο σώμα έρευνας δείχνει ότι ακόμη και φαινομενικά ασήμαντες αλληλεπιδράσεις με ξένους – όπως η συνομιλία με έναν barista ή ταμία – παίζουν μεγάλο ρόλο στο πόσο κοινωνικά συνδεδεμένοι αισθανόμαστε. Ακόμα και μια καλημέρα συνοδευόμενη από ένα χαμόγελο μπορεί να κάνει τη διαφορά. Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα χρειαστείς οδηγίες για να πας κάπου απόφυγε να ψάξεις στο κινητό σου και ρώτησε έναν περαστικό.

Είναι στην ανθρώπινη φύση να χρειάζεται σύνδεση. Το κλειδί είναι να είσαι «παρών στο παρόν» και συνειδητός στο να προσφέρεις το δώρο της παρουσίας σου στους άλλους και τον εαυτό σου.  Έτσι, την επόμενη φορά που θα είσαι με έναν άλλο άνθρωπο άσε το κινητό σου στην τσάντα ή στην τσέπη. Κοίτα τους στα μάτια και άκου τι έχουν να πουν. Κάν’ το για εκείνους, κάν’ το για εσένα, κάντ’ το για να κάνεις τον κόσμο ένα καλύτερο και πιο φιλόξενο μέρος.

Διάβασε ακόμα:

3 tips για να πετύχεις κάθε στόχο

Τι να πεις όταν είσαι θυμωμένος

Author(s)

  • Χρύσα Φραγκοπούλου

    NLP coach - NLP Well-being Specialist

    Η Χρύσα Φραγκοπούλου είναι NLP Coach, NLP Well-being Specialist με την πιστοποίηση της INLPTA καθώς και επαγγελματίας mBIT Coach μέσω της Dynamic Equilibrium System ltd. Έχοντας προσωπικό όραμα ετών την αυτό-βελτίωση και την ενθουσιώδη στάση ζωής, και μετά από μία απόλυτα επιτυχημένη καριέρα στον χώρο του fitness, η Χρύσα αποφάσισε πως το πιο σπουδαίο που μπορεί να κάνει είναι να εμπνεύσει τους συνανθρώπους της ώστε να ανακαλύψουν και εκείνοι τη μοναδική ΦΛΟΓΑ ενέργειας και δυναμισμού που κρύβουν μέσα τους.