Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Πώς μπορείς να καταπολεμήσεις τους προσωπικούς σου φόβους.
– Πώς σχετίζεται το αίσθημα ευχαρίστησης με τις ταινίες τρόμου.


Για να ηρεμήσουμε μετά από μία δύσκολη ημέρα, μερικοί από εμάς επιλέγουμε να παρακολουθήσουμε μία κωμική και διασκεδαστική εκπομπή για να γελάσουμε. Αλλά στην πραγματικότητα, ο καλύτερος τρόπος για να χαλαρώσουμε είναι να δούμε μία τρομακτική ταινία. Μπορεί αυτό ως ιδέα να σε απωθεί, ειδικά αν οι ταινίες τρόμου δεν είναι οι αγαπημένες σου. Ωστόσο, πρόκειται για κάτι που αποδεικνύεται επιστημονικά.

Πώς μία ταινία τρόμου μπορεί να μας χαλαρώσει

Όταν αντιμετωπίζεις ζητήματα άγχους και στρες, βοηθάει να θυμάσαι ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα πέρα και έξω από αυτό που συμβαίνει στο κεφάλι σου, ακόμα κι αν πρόκειται για μυθοπλασία. Σύμφωνα με την Dr. Janet Scarborough Civitelli, που κατέχει Ph.D. στη Συμβουλευτική Ψυχολογία, “Για κάποιους ανθρώπους, μία δυνατή και υποβλητική ιστορία είναι ικανή να τους βοηθήσει να διαχειριστούν το άγχος της πραγματικής ζωής. Χρησιμοποιούν το περιεχόμενο είτε ως μέσο για να ξεχαστούν, είτε παίρνουν ιδέες για το πώς να αντιμετωπίσουν το στρες με τον καλύτερο τρόπο. Όπως και να έχει, αναζητούν σκόπιμα περιεχόμενο που προκαλεί άγχος. Οι ταινίες τρόμου με τις αποκρουστικές φιγούρες και μορφές μπορούν να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον για τους θεατές, ώστε να αντιμετωπίσουν τους προσωπικούς τους φόβους.”

Μία δυνατή και υποβλητική ιστορία είναι ικανή να  βοηθήσει κάποιους ανθρώπους να διαχειριστούν το άγχος της πραγματικής ζωής.

Μέσω της παρακολούθησης τρομακτικών ταινιών, οι θεατές απελευθερώνουν σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον τα συναισθήματα που κρατούν εγκλωβισμένα και μπορούν να βάλουν τα δικά τους προβλήματα στις σωστές διαστάσεις. Είναι χαλαρωτικό να ξεχνάς τους δικούς σου φόβους και να εστιάζεις στους φόβους των άλλων. Όταν βλέπεις κάποιον να τον κυνηγάει ένας ψυχοπαθής δολοφόνος, οι δικοί σου καθημερινοί φόβοι μοιάζουν ασήμαντοι. Ο Mathias Clasen, ένας ερευνητής που έχει μελετήσει τις βιολογικές συνέπειες των ταινιών τρόμου, διαπίστωσε ότι μπορούμε να βιώσουμε ευχαρίστηση γνωρίζοντας ότι το άγχος μιας ταινίας είναι ελεγχόμενο και διαχειρίσιμο. Ακόμα, υποστηρίζει ότι σημαντικό ρόλο παίζει και η ψυχολογική απόσταση, καθώς γνωρίζουμε ότι αυτό που βλέπουμε δεν είναι αληθινό: “Η μέρα σου μπορεί να ήταν άσχημη, αλλά τουλάχιστον δεν τρέχεις για να σώσεις τη ζωή σου από ένα τέρας που σε κυνηγάει. Όταν δεις κάποιον να βιώνει το χειρότερο σενάριο, συνειδητοποιείς ότι μπορείς να επιβιώσεις από τα δικά σου προβλήματα.”

Μετά τις συμβουλές των επιστημόνων που μόλις διάβασες εσύ αλήθεια τι ταινία θα επιλέξεις να δεις απόψε το βράδυ; Ότι και αν αποφασίσεις το μόνο που πρέπει να έχεις ως στόχο είναι πραγματικά να διασκεδάσεις και να χαλαρώσεις. 

Διάβασε ακόμα:

Κι Όμως Έχεις Στρες!

6 Τρόποι Για Να Διώξεις Το Άγχος Και Το Στρες

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.