Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί ο ύπνος είναι ευεργετικός στην ευεξία των εργαζόμενων.
-Πώς θα βοηθήσεις την ομάδα σου να κοιμάται καλύτερα.


4.5 ώρες εργάζονται κατά μέσο όρο οι εργαζόμενοι από το σπίτι τους, με το 20% να αγγίζει ακόμα και τις 10 ώρες, σύμφωνα με το National Sleep Foundation. Οι αυξημένες υποχρεώσεις, τα απαιτητικά ωράρια και η ανισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής έχουν σαν αποτέλεσμα ο ύπνος να καταλαμβάνει τις τελευταίες θέσεις στη λίστα προτεραιοτήτων. Και τότε δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος: ενώ δουλεύουμε περισσότερες ώρες, είμαστε λιγότερο παραγωγικοί στη δουλειά γιατί είμαστε κουρασμένοι, με αποτέλεσμα να αδυνατούμε να ολοκληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και να κουβαλάμε δουλειά στο σπίτι θυσιάζοντας τελικά τον ύπνο μας. 

Πότε θεωρείται ο ύπνος επαρκής; Όταν κοιμόμαστε κατά μέσο όρο 7-9 ώρες. Ένας καλός και ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Το ίδιο απαραίτητος όμως είναι και για την απόδοση μας στο περιβάλλον εργασίας μας. Έρευνες μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο ύπνος είναι ευεργετικός σε ότι αφορά στην ευεξία των εργαζόμενων, καθώς εκτός από την αυξημένη παραγωγικότητα, η ποιότητα της δουλειάς είναι πιο υψηλή, εκλείπουν διενέξεις μεταξύ των εργαζομένων, ενώ οι ίδιοι οι εργαζόμενοι απουσιάζουν λιγότερο από τη δουλειά τους και έχουν περισσότερη δέσμευση και μεγαλύτερη ικανοποίηση.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε Αμερικανούς εργαζόμενους, η έλλειψη ύπνου ισοδυναμεί με 11.3 ημέρες χαμένης αποδοτικότητας κατά μέσο όρο κάθε χρόνο, ενώ σε εθνικό επίπεδο υπολογίζεται ότι “κοστίζει” περισσότερα από 63 δισ. δολάρια το χρόνο.

Είναι λοιπόν ο ύπνος των εργαζόμενων ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολεί την εταιρεία; Και τι θα μπορούσαν να κάνουν οι επικεφαλής των εταιριών για να διασφαλίσουν την ευεξία και την αποδοτικότητα των ανθρώπων τους; Σε άρθρο της η Delloitte υπογραμμίζει το πόσο καταστροφική για την απόδοση των εργαζομένων και κατ΄επέκταση της ίδιας της εταιρείας είναι η έλλειψη ύπνου παραθέτοντας μάλιστα μία σειρά από αρνητικές επιπτώσεις: συναισθηματική αστάθεια, κόπωση, επιθετικότητα, αδυναμία συγκέντρωσης και έλλειψη συνεργασίας. 

Βοήθησε την ομάδα σου να κοιμάται καλύτερα

Απαντώντας στο παραπάνω ερώτημα, προτείνει στους επικεφαλής των εταιρειών να αλλάξουν την εταρική τους κουλτούρα κάνοντας μερικά μικρά και απλά βήματα:

-Παρέχοντας σωστές συνθήκες εργασίας: άπλετο φυσικό φως, θέρμανση, υγιεινά σνακς

-Αναγνωρίζοντας τα σημάδια που μαρτυρούν ότι η ομάδα τους δεν κοιμάται αρκετά

-Μειώνοντας τα βραδινά emails, συστήνοντας στην ομάδα τους να αποφεύγει να αποστέλλει ή να απαντάει σε email μετά το πέρας του ωραρίου τους, κάτι που τηρεί ευλαβικά ο Τζεφ Βάινερ, CEO του LinkedIn

-Προτείνοντας στην ομάδα τους να κάνει διάλειμμα από την τεχνολογία συγκεκριμένες ώρες για να μπορεί να αποφορτιστεί πλήρως

-Ενθαρρύνοντας την ομάδα τους να βάλουν τον ύπνο τους σε προτεραιότητα, απαριθμώντας τις αρνητικές συνέπειες της έλλειψης ύπνου.

Ενθαρρύνοντας την ομάδα σας να κοιμάται περισσότερο, βελτιώνετε το εργασιακό περιβάλλον, αυξάνετε την δημιουργικότητα και την καινοτομία, περιορίζετε την αναβλητικότητα, βελτιώνετε την ικανότητα λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων. 

Διάβασε ακόμα:

Τι Να (Μην) Κάνεις Για Να Κοιμάσαι Καλύτερα

5 Ερωτήσεις Για Να Καταλάβεις Αν Κοιμάσαι Αρκετά

Author(s)

  • Ελίνα Δελενίκα

    Head of Content Thrive Greece

    Η Ελίνα Δελενίκα είναι Head of Content του Thrive Greece.